BJ
Pracuję nad układem napędowym do samochodu RC (1 silnik elektryczny, przekładnia, tylna oś) chciałbym zapanować nad całością od momentu obrotowego silnika (input torque) w celu sprawdzenia maksymalnego naprężenia (sondy jednostki) w feldze
procedura:
Siatka działa dobrze, moment obrotowy też, przemieszczenie też (zablokowałem felgi i założyłem stały trzpień na wale wyjściowym / do podwozia)
Symulacja uruchamia obliczenia, ale wynik to = zero naprężenia
Dziękuję za pomoc
Michael
Witam
Myślę, że małe zdjęcie nie byłoby zbyt dużym wyjaśnieniem Twojego problemu.
Po tym, jak mam wrażenie, że mówisz o symulacji kinematycznej i obliczeniach elementów skończonych, nie jestem pewien, czy da się je wykonać w tym samym czasie, czy muszę wracać na stronę.
Pozdrowienia
Bastien
Witam
Podobnie jak Bastien, myślę, że zdjęcie by nam pomogło.
Z drugiej strony, myślę, że twoja potrzeba jest bardziej związana z ograniczeniami podczas przerywnika filmowego, co jest całkiem możliwe w przypadku oprogramowania wykorzystującego ruch w połączeniu z symulacją!
Często wykonuję tego typu badania i otrzymuję naprężenia w moich komponentach podczas ruchu kinematycznego.
@+
Witam
A priori jest to możliwe w badaniu statycznym, przyjmując za punkt wyjścia obwód zablokowanego koła (uważaj, gdzie mocujesz koło , nie możesz naprawiać zbyt wielu elementów) i wpływ momentu obrotowego na wyjściu wału silnika, sprawdziłbym również styki na poziomie kół zębatych, aby nie mieć żadnych luzów lub wręcz przeciwnie.
Witam
Czy byłoby możliwe posiadanie zrzutu ekranu lub "uproszczonego" szablonu?
Osobiście nie widzę przeprowadzonego badania i nie rozumiem, czego szukają informacje?
Czego szukamy? Co próbujemy dopasować?
Trudno mi pojąć cel badania, mając tak mało informacji.