Witam.
Używamy także na BE meca Solidworks 2023 oraz na warsztatach Edrawing 2023.
2 pytania:
Dlaczego gdy otwierają plik ASM na Edrawing w warsztacie, czasem nie jest on aktualny, skoro od tamtej pory nic nie zmieniliśmy? Chcą sprawdzić, co jest nie tak z nimi, ale tylko z nami
Dlaczego gdy plik asm jest otwierany w e-rysunku, ustawiają go tylko do odczytu do otwarcia na Solidworks?
Z góry dziękuję za Wasze spostrzeżenia.
Witam
Przynajmniej mogę pomóc z drugim pytaniem.
Jeśli plik zostanie otwarty przez aplikację (niezależnie od której), system operacyjny (chyba Windows) przełącza go w tryb tylko z napędem, żeby nikt go nie modyfikował podczas otwarcia. Plik jest uznawany za używany.
Nawet jeśli odpowiednie oprogramowanie nie potrafi tego zmodyfikować!
I dotyczy to wszystkich plików, z wyjątkiem rzadkich wyjątków (pliki współdalone, HTML...).
Może warto wyeksportować pliki SW do formatu Edrawing.
Zaleta: pliki SW pozostają dostępne dla BE
Wada: ryzyko zapomnianej aktualizacji...
Miłego dnia.
Witam;
Odtwarzacz Edrawing najczęściej jest przestarzały, ponieważ " jedynie " otwiera zespół i nadrabia wszelkie aktualizacje podzespołów lub komponentów, które mogły zostać zaktualizowane po ostatniej rejestracji tego zespołu.
(To bardziej jak tryb świetlny otwierający się bez aktualizacji komponentów Solidworks.)
Jeśli chodzi o " tylko do odczytu " jest dobre, łatwiej to wyjaśnić: jeśli użytkownik otworzy plik " sldasm " bezpośrednio za pomocą Edrawing, przejmuje kontrolę nad plikiem i otrzymuje " focus " na nim.
aby ograniczyć ten stan, Edrawing oferuje opcję: " Otwórz jako tylko do odczytu" "

Ale to oznacza, że Edrawing jest otwarty i użytkownik szuka pliku do otwarcia z tego oprogramowania. (Przeciąganie i upuść nie obsługuje tej opcji.)
Krótko mówiąc, aby uniknąć lub przynajmniej uniknąć problemów z aktualizacją i tylko do odczytu, najrozsądniej byłoby wyeksportować zespoły Solidworks bezpośrednio do formatu Edrawing i poprosić warsztat o otwieranie tylko tych plików.
Minus: musisz pamiętać, aby odnawiać rejestrację za każdym razem, gdy zaktualizowano zgromadzenie...
1 polubienie
Witam was oboje.
Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Miałem mniej więcej na myśli wasze różne rozwiązania, z których nie jestem w 100% zadowolony, ale tak już jest.
Chciałem też sprawdzić, czy przechodzę przez coś, czego nie wiem.
Podzielam twoją opinię na temat generowania Edrawing i tego, by został otwarty przez warsztat, ale musisz upewnić się, że najnowsze aktualizacje sprzętu są w porządku.
Jeszcze raz dziękuję.