Jestem specjalnym kreślarzem maszynowym i używam SolidWorks od 4 lat i od jakiegoś czasu (w SolidWorks 2024) mam poważne problemy z wyświetlaniem, które uniemożliwiają mi posuwanie się naprzód w projekcie. Na montażu wszystko było w porządku, ale zaczęły pojawiać się ukryte krawędzie, a potem coraz więcej i więcej, aż dotarłem do tego, co widać na zdjęciu. Zwracam uwagę, że nie zostały zmienione żadne parametry wyświetlania. Nie mogę już nawet obrócić się na zespole, bo zobaczę, jak wszystkie części znikają (pozostają obecne w drzewie i mogę je otworzyć osobno)
Jedynym sposobem, jaki znaleźliśmy, jest przywrócenie pliku zestawu do wcześniejszej daty, ale niestety po pewnym czasie problem pojawia się ponownie i muszę zacząć od nowa...
Czy mój plik może być uszkodzony? Jeden z moich kolegów ma te same problemy przy zupełnie innym projekcie i musiał przerobić cały montaż. Chciałbym uniknąć dojścia do tego punktu, ponieważ jest wiele, wiele godzin pracy, które zostaną stracone.
Sterownik karty graficznej jest poprawną wersją (certyfikowaną przez SolidWorks)
Czy spotkałeś się z tego rodzaju problemem? Jeśli tak, Twoja opinia może być dla nas bezcenna.
Nieco podobne zachowanie od czasu do czasu w 2023 roku. Kombinacja Ctrl+Q zwykle rozwiązuje problem. Może wskazówką jest również po stronie ustawień opcji na karcie wydajności, odznacz " Poprawiona wydajność grafiki". Po tym może to być ograniczenie karty graficznej lub złe zarządzanie nią. Istnieje również hipoteza błędu w 2024 roku
Skłaniam się również ku złemu sterownikowi karty graficznej lub karcie graficznej, która nie jest lub już nie jest rozpoznawana pod sw2024. Aby sprawdzić uruchomienie karty Solidworks RX i Diagnostyka:
Niestety, Ctrl+Q wzmacnia to zjawisko, aż części znikną... (Nie mam pojęcia dlaczego) Właśnie sprawdziłem i ta opcja jest odznaczona. Moje stanowisko jest dość nowe, zmieniliśmy komputery przed latem i konfiguracja na stronie solidworksRX / solidworks wydaje się pasować.
RTX A4000 zwykle nie ma problemu z mocą obliczeniową. Powinieneś przetestować z " neutralnym " ustawieniem oprogramowania, aby sprawdzić, czy nie jest to parametr osobisty, który generuje to:
Dolny link, aby uruchomić podstawowy tryb instalacji, górny link, aby nie używać karty graficznej.
Ostatnim punktem, który może generować błędy, są szablony, które mogą być ponownie używane za każdym razem, gdy wersja została zmieniona. Wydaje się, że przechowują w pamięci kilka ustawień, które ostatecznie powodują, że modele są niestabilne (przerobiłem wszystkie modele na 2023 rok). Ile komponentów w zespole?
Który SP w 2024 roku? Jeśli sp<4 zobacz dla Shift? (Zwłaszcza jeśli SP0 lub 1...) Wersja 2024 Sp4 została właśnie pomyślnie wydana, jeśli spojrzymy na ten temat:
Może kolejny błąd Sw? Powiedziane mimochodem, byłoby mocne, mocne, bardzo zaskakujące!! W przeciwnym razie przetestuj profil podstawowy (zgodnie z zaleceniami @Cyril_f ), ponieważ zły profil może generować wiele błędów, a także zbyt stare pliki modelu.
Witam Aby dowiedzieć się, czy rzeczywiście jest to problem związany z wersją 2024, Dlaczego nie sprawdzić najpierw, czy ustawienia związane z dużymi złożeniami są prawidłowo stosowane, prawda?
@Cyril_f Więc po prostu wypróbowałem oba tryby bezbłędnie. Pierwszy z nich ma te same problemy, gdy tylko zostanie otwarty (niezależnie od tego, czy otwarty plik miał już błędy, czy nie) Jeśli otworzę plik, który nie miał żadnych problemów z drugim, nie widzę żadnych defektów (wyświetlacz jest inny niż przy moich ustawieniach, ale bez widocznych błędów). Z drugiej strony, jeśli otworzę plik zapisany z tymi błędami wyświetlania, nadal tam są i nic to nie zmienia.
Mam komponenty, które pochodzą z kilku poprzednich wersji, ale są teraz w wersji 2024. Jeśli problem pojawi się stamtąd, stanie się rzeczywiście bardzo, bardzo skomplikowany
@Expert_CAO Montaż składa się z około 2350 elementów, co nie wydaje mi się czymś wyjątkowym w porównaniu z innymi projektami, do których jestem przyzwyczajony.
Nie używam też dużych trybów projektowania do pracy, chyba że chodzi o szybką wizualizację złożenia. Wypróbowałem różne ustawienia i to też nic nie zmienia...
@Maclane Żadna z tych funkcji nie jest sprawdzana.
@sbadenis Błąd w solidworks? Nie, niemożliwe... Nie wyobrażam sobie nawet takiej możliwości
W tym momencie możemy spróbować dwóch lub trzech rzeczy: => Wyłącz wysokiej jakości folie dla trybu dynamicznego widoku... => Odznacz " Użyj cieniowanego podglądu"
Może próbowałeś Sp4 na komputerze? (nie jestem przekonany, ale dlaczego nie) Jeśli tak jest, SW2024 jest samorodkiem i nawet o tym nie wie! W przeciwnym razie // zrób zgłoszenie na infolinię (daj nam informację zwrotną, jeśli rozwiążą problem przed nami!) Test z zestawem szablonów w wersji 2024. Aby to zrobić, bierzesz plik szablonu z 2024 roku, wstawiasz kopię swojego zespołu (tego, który zawiera błędy) ze starym szablonem w tym złożeniu i przeciągasz wszystkie komponenty do nowego złożenia, aby zobaczyć. Jeśli nawet błąd, to dlatego, że zrobiłeś to wszystko na darmo, ale przynajmniej wyeliminujesz lead...
To tylko świadectwo. Który pójdzie w kierunku błędu (błędów) z 2024 roku. Obecnie pracuję nad projektem około 7800 sztuk z laptopem najnowszej generacji HP I7 + 2 ekran z kartą graficzną A2000 z 8GB pamięci i bez problemu. Wyświetlacz w trybie dużym bardzo szybki i wolny od błędów, wyświetlacz rozwiązany również bez obaw. Z drugiej strony pracuję lokalnie, serwer trochę wolno jak na tego typu projekty (zmiana przed końcem roku ) Nawiasem mówiąc, używam SW 2023 SP5 z MyCadTools