Problemy z nieciągłością powierzchni - SW

Cze wszystkim

Chcąc przeprowadzić badanie mechaniczne konstrukcji, chciałbym najpierw wykonać model w SOLIDWORKS. Projektant przysłał mi plik .stp odpowiadający modelowi powierzchni mojej konstrukcji. Kiedy importuję ten plik do SOLIDWORKS, wiele informacji jest traconych (struktura drzewa, ciągłość...). SOLIDWORKS analizuje plik, a następnie oferuje mi diagnozę i możliwą naprawę, ale ponieważ plik jest dość duży, trwa to zdecydowanie za długo.

Właściwie chciałbym wyodrębnić każdą z powierzchni, aby następnie złożyć zespół i w ten sposób odbudować drzewo. Ale nie mogę wyodrębnić tych powierzchni, zwłaszcza z powodu problemów z nieciągłością.

Najpierw próbowałem utworzyć " Powierzchnie odsunięte " o grubości 0 mm, a następnie zachowałem tylko te, które chciałem zapisać razem, ale niestety są one początkowo połączone z powierzchnią zaimportowaną (kiedy usuwam początkową powierzchnię, powierzchnia odsunięta również jest usuwana).

Następnie próbowałem użyć funkcji " Podziel " (z wcześniej wyciągniętymi powierzchniami jako " Narzędzia do regulacji "), ale to nie działa.

Kiedy korzystam z funkcji " Usuń twarz " pojawia się komunikat o błędzie, którego zrzut ekranu dostarczyłem.

To samo dotyczy funkcji " Ogranicz obszar " : Wykonałem szkice podążając za krawędziami za pomocą funkcji " Konwertuj elementy ", z wyjątkiem tego, że te krawędzie nie są a priori ciągłe.

Czy masz pomysł na najodpowiedniejsze podejście?

Z góry dziękuję.

Quentin.

message-erreur-supp-face.png

czy możesz opublikować swój plik?

jeśli nie są poufne, aby przeprowadzić testy

lub przez MP

@+

1 polubienie

Witam

Spróbuj usunąć wszystkie twarze, których nie potrzebujesz, prawdopodobnie pójdzie to szybciej.

Cześć Quentin

Radziłbym zaimportować plik z opcją rezygnacji z szycia powierzchni.

Od tego momentu korzystasz z funkcji zszytej powierzchni, sprawdzając co 2-3 surfingi, aby zidentyfikować te, które powodują problemy.

Stamtąd możesz je wyizolować/usunąć i przerysować.

Do zobaczenia

Rzymski

PS: słuchamy gt22... Czy możesz opublikować plik?

1 polubienie

Cze wszystkim

Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz...  

ROM' To jest dokładnie to, co zrobiłem, dziękuję!

Jeśli chodzi o akta, nie mogę ich Panu/Pani wysłać, ponieważ są one rzeczywiście poufne...

Dziękuję za odpowiedzi.

Witam

Sprawdź, czy jesteś skonfigurowany w ten sposób, a jeśli nie, spróbuj zobaczyć w ten sposób...

parametre_dimport_dun_step.jpg

Czy mamy rozumieć, że rozwiązałeś swój problem?

1 polubienie

Rzeczywiście, rozwiązałem swój problem! Dziękuję wam wszystkim.

Q.