Cze wszystkim
Chcąc przeprowadzić badanie mechaniczne konstrukcji, chciałbym najpierw wykonać model w SOLIDWORKS. Projektant przysłał mi plik .stp odpowiadający modelowi powierzchni mojej konstrukcji. Kiedy importuję ten plik do SOLIDWORKS, wiele informacji jest traconych (struktura drzewa, ciągłość...). SOLIDWORKS analizuje plik, a następnie oferuje mi diagnozę i możliwą naprawę, ale ponieważ plik jest dość duży, trwa to zdecydowanie za długo.
Właściwie chciałbym wyodrębnić każdą z powierzchni, aby następnie złożyć zespół i w ten sposób odbudować drzewo. Ale nie mogę wyodrębnić tych powierzchni, zwłaszcza z powodu problemów z nieciągłością.
Najpierw próbowałem utworzyć " Powierzchnie odsunięte " o grubości 0 mm, a następnie zachowałem tylko te, które chciałem zapisać razem, ale niestety są one początkowo połączone z powierzchnią zaimportowaną (kiedy usuwam początkową powierzchnię, powierzchnia odsunięta również jest usuwana).
Następnie próbowałem użyć funkcji " Podziel " (z wcześniej wyciągniętymi powierzchniami jako " Narzędzia do regulacji "), ale to nie działa.
Kiedy korzystam z funkcji " Usuń twarz " pojawia się komunikat o błędzie, którego zrzut ekranu dostarczyłem.
To samo dotyczy funkcji " Ogranicz obszar " : Wykonałem szkice podążając za krawędziami za pomocą funkcji " Konwertuj elementy ", z wyjątkiem tego, że te krawędzie nie są a priori ciągłe.
Czy masz pomysł na najodpowiedniejsze podejście?
Z góry dziękuję.
Quentin.
message-erreur-supp-face.png