Problemy z SolidWorks 2021 – powtarzające się problemy

Witam

Mam trzy problemy podczas korzystania z SolidWorks 2021:

• Jeśli chodzi o pierwszą, chodzi o źle rozłożone elementy (dla części blachowej). Na dwóch krawędziach, z narożnika flat, robię zagięcie o 90° (z dodatkiem funkcji zamkniętego narożnika).
    Niezależnie od tego, czy ma zamknięty narożnik, czy nie, problem zawsze istnieje.

Jednak gdy używam funkcji Unfold, pojawia się to:

. To zły rozkład, bo powinien mieć narożnik, którego SolidWorks nie robi automatycznie.

Znalazłem rozwiązanie, ale muszę stworzyć konfigurację, dodając FeatureManager, funkcję Unfold i otrzymuję:

Czy możliwe jest uzyskanie w SW opcji nacięcia narożnika, uzyskanego przez funkcję rozwinięcia, z funkcją rozwinięcia?

• W drugim przypadku dzieje się to (nie zawsze, ale często), gdy tworzę plan montażu w A3. Po zakończeniu i zapisaniu, gdy tylko chcę go zamknąć, SW zawiesza się na 5 do 10 sekund i zamyka automatycznie, nawet jeśli mam otwarte inne pliki. Czy to przez skrót Ctrl+W, czy myszką, efekt ten sam.
    Z tego, co zauważyłem, dzieje się to tylko w formacie A3, a na początku używania SW nigdy się nie zdarzyło.
    Komputer jest niedawny, więc nie widzę źródła problemu.

• Trzecim jest zapis pliku, niezależnie od tego, czy jest to część, montaż czy plan. Od czasu do czasu zdarza się, że funkcja Kopia Zapasowa przestaje działać, czy to przez skrót Ctrl+S, czy przez samą funkcję.
    W tym przypadku muszę zrestartować SW, żeby funkcja znów działała.
    Znowu, nie wiem, skąd się bierze problem.

Mam nadzieję, że ekrany pierwszego zadania będą widoczne, bo gdy to piszę, pokazuje mi tylko tekst. Jeśli nie, to bym wyjaśnił.

Czekam na odpowiedzi na moje pytania.

Cześć @Lucas_Del_rosso

Tak, świat SolidWorks jest pełen pułapek.
Do funkcji blachy istnieje funkcja nacięcia, z wyjątkiem fałd, gdzie jest automatycznie montowana. Ale nie używam tego często, inni będą mogli ci to lepiej wyjaśnić.
Już otrzymałem opinie od boilermakera dotyczące bardzo konkretnych kształtów, rozkładany SolidWorks nie byłby dobry ani realistyczny. Z pewnością czynniki (czynnik lub inna tabela), które z automatu nie są na szczycie. Zdjęcie prześcieradeł itd... może nie jest realistyczne, ale może wyprzedzam fakty, ale taka była informacja zwrotna, którą otrzymałem.

W przypadku planów i czcionek planowych zaleca się przerobienie tego w wersji używanej przez Ciebie (SW2021), zamiast używać mapy bazowej ze starej wersji.

Jeśli chodzi o twój trzeci problem, to już mi się przydarzyło. Masz najnowsze patche SP xx?
Trudno odpowiedzieć na takie pytanie, komputery nie są takie same, podobnie jak podwarstwy, a nawet prawa administratora. Czasem ponowna instalacja może rozwiązać jakiś problem.

Witam
Dla punktu 1, czy możesz wrzucić zrzut ekranu złożonej części z trzonkiem lub opcjami zginania
Pionowe fałdowanie wydaje się podejrzane. Rozdzierać?
Gdy mam te same linie fałdy, tak wygląda ten element
image
image

Niezbyt dobrze

Pozycja 3.SLDPRT (111,3 KB)

Nie używam wycięcia do zgięcia, tworzę kolejny z funkcji wycięcia.
Coś jest poprawne dla oka
Zginam obie strony w tej samej ^funkcji składania

Czy wybrałeś opcje nacięcia w funkcji pierwszej blachy?

A w opcjach nierozwiniętych musisz sprawdzić, czy uproszczone foldy są aktywne, co bardzo wpływa na niektóre foldy:
image

image
Moim zdaniem Sw nigdy nie był świetny pod względem blachy, nawet jeśli najnowsze wersje są ulepszone, to jest dalekie od perfekcji z rozłożonymi błędami, które nie pojawiają się przy krzyżowaniu materiału czy innych...

Pokaż też, jak powstają dwa zagięcia związane z tym nacięciem (druk, siatka), co może wpływać na nacięcie.

Myślę, że nadawca pierwszej wiadomości już uciekł...

Cześć @FRED78

Przepraszam za późną odpowiedź, byłem dość zajęty po opublikowaniu moich problemów z SW.

Jeśli chodzi o cięcia, w funkcji blachy, domyślnie obszar zginania to tabela excel (chyba dostarczona przez SW). Ale nawet jeśli dodam współczynnik k, nic to nie zmienia.

image
image

Próbowałem też odhaczać i odznaczając Automatyczne Żucie, Rozdzierające lub Prostokątne, efekt ten sam.
Działa to tylko wtedy, gdy zgięcie nie jest na całej krawędzi. Minimalne odstępy na końcu krawędzi, żeby zastosować automatyczne nacięcie, ale to nie ten rodzaj nacięcia sprawia mi problem, tylko to, gdzie zgięcie tworzy całą krawędź.

Plany są niestandardowe (kopie z domyślnych szablonów SW) i zrobiłem je pod (SW2017). Kiedy dostałem wersję z 2021 roku, chyba nagrałem je ponownie w 2021, ale żeby mieć pewność, zrobię to jeszcze raz i zobaczę, czy to rozwiąże ten problem.

Jeśli chodzi o kopię zapasową, najnowsze poprawki SP nie są aktualne, ale myślę, że nie mogę ich zrobić, bo pracodawca niekoniecznie chce płacić za aktualizację. Muszę się z nim spotkać

Osobiście aktywuję opcję Adjust side folds, żeby uniknąć problemu, który pojawia się na pierwszym zdjęciu.
image

Więc z funkcją Unfold mam to, ale to zły unfolded
image

Spójrz na opcję uproszczonego załamania, wygląda bardzo podobnie.

1 polubienie