Proces/Metodologia Złożone powierzchnie Solidworks

Witam 

Szukam sposobu na efektywne projektowanie moich powierzchni. 
Oglądałem już filmy na Youtube, opracowano różne metody.

Czy masz metodę/szkolenie/książkę (najlepiej po francusku),

Kto opracowuje złożone metody projektowania powierzchni?

Dziękuję!

Witam 

Do jakiego typu aplikacji należy użyć narzędzi Powierzchnie. Czy masz jakieś przykłady? Ma to pomóc w znalezieniu odpowiedzi

Nie mam dobrego zrozumienia zasad dobrego funkcjonowania dla następujących narzędzi:

- Wygładzony występ
- Krawędzie Bossage

- Gładka powierzchnia
- Powierzchnia graniczna

W tym przykładzie metoda jest interesująca
 https://www.youtube.com/watch?v=lnJTfrqYfMU&list=PLRhna5_X7uWt0oGzwI2kb7klYB6MukEl1&index=1
Ale na razie nie bardzo rozumiem, dlaczego tworzy powierzchnie "podporowe" i linie konstrukcyjne. Prawdopodobnie po to, aby pomóc w sterowaniu styczną. 
Myślę, że brakuje mi podstawowych pojęć, spójności między profilami otwartymi i zamkniętymi, prowadnicami krzywych, kierunkiem.
To samo dotyczy wewnętrznych opcji funkcji. Oprócz zauważenia stycznej i normalnej do profilu, uzyskuje się gładszą powierzchnię. Reszta wprawia mnie w zakłopotanie.
W przypadku mojego obiektu pracowałem nad nim dziś po południu i znalazłem rozwiązanie, które wydaje mi się poprawne.
Przeznaczony jest do wtryskiwania formy, zostanie poddany zabiegowi laserowemu w celu dodania ziarna typu tekstura 3D.  

aide3.jpg

Inne zdjęcie

aide2.jpg

Korzystanie z narzędzi powierzchniowych jest dość osobliwe, zwłaszcza gdy jesteś początkującym. Nie ma jednego rozwiązania. Są bardziej istotne i mniej czasochłonne, ale to zależy od wielu rzeczy.

W porównaniu z Twoim dziełem wydaje mi się, że jest symetryczne, więc zacznij od przerabiania połowy kawałka (patrz 1/4), aby zakończyć na symetrii. Mogę zacząć od 2 lub 3 podstawowych szkiców (przód, góra, prawy), na których opiera się cała Twoja konstrukcja CAD. A potem przychodzisz do stworzenia bloku, z którego usuwasz swój materiał w miarę upływu czasu (lub robiąc to szef po szefie). 

A przede wszystkim nie wahaj się robić samouczków i manipulować funkcjami tak bardzo, jak to możliwe, Nie ma tajemnicy, doświadczenie również odgrywa rolę

1 polubienie