Dostawca musi przesłać nam geometrię swojego dzieła, abyśmy mogli zintegrować ją z naszym rozwojem. Realizacja dostawcy musi być dla nas jak skrzynka. Dostawca korzysta z ProE, ale nie wie, jak wykonać taką funkcję. Pracujemy z CatiaV5.
Mogę powiedzieć, że to błąd, ale wydaje mi się, że kiedy eksportujesz część lub zespół w formacie IGES lub STEP, wszystkie funkcje są przekształcane w powierzchnię.
Plik może być zatem używany w dowolnym oprogramowaniu i można usunąć niepotrzebne powierzchnie (i przypadkowo zachować tylko otoczkę części).
Często robię to, aby przekazać moje części/zespoły mojemu dostawcy druku 3D.
Traktować to z przymrużeniem oka, nie wiem, czy to jest naprawdę to, co chcesz zrobić.
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, w STEP lub IGES format ten można łatwo przenieść. Jednak te formaty bez post-processingu nie pozwalają na ukrycie wewnętrznych detali konstrukcyjnych, a to właśnie tutaj kota boli stopa. Nasz dostawca (jego sprzedawca) nie jest obecnie w stanie uzyskać od swojego RD przetworzonego modelu IGES lub STEP . Dlatego szukam "cudownej" funkcji, która pozwoliłaby wspomnianemu sprzedawcy, udać się do jego DR i dać mu instrukcje, jak zrobić "skórkę". Przyznaję , problem jest bardziej polityczny niż techniczny.
Jest to problem, który często pojawia się wśród użytkowników CAD. CoreTechnologie specjalizuje się w upraszczaniu CAD. Dzięki oprogramowaniu 3D_Evolution możliwe jest korekta dowolnego zespołu (CatiaV5, ProE, SW, NX, Inventor itp.), uproszczenie go w formie koperty w celu ochrony know-how lub odciążenia złożenia, a następnie przekształcenie go do innego formatu CAD.
Wielu producentów samochodów i aeronautyki używa 3D_Evolution, aby uprościć swoje duże zespoły automatyczne, aby uniknąć marnowania czasu przez projektantów na ręczne robienie tego za pomocą oprogramowania do projektowania...
Zaletą jest to, że wyniki są w postaci ciał stałych, nie są pakietami powierzchni, więc można z nich skorzystać przy ponownym odczytaniu.
Rzeczywiście, możliwe jest, że dostawca nie wkłada w to żadnej dobrej woli...
Dla mnie trzy wewnętrzne rozwiązania dla Creo/Pro:
1-plik wyeksportowany w uproszczonej kopercie (powierzchnia, trójkąt lub scalona bryła) z kilkoma opcjami precyzji i maskowania. Następnie eksport IGES lub STEP
2-Skopiuj powierzchnie zewnętrzne i tylko te, a następnie wyeksportuj tylko ten nowy zestaw powierzchni do IGES lub STEP.
Po obejrzeniu filmu przedstawiającego uproszczenie coretechnologie.com potrzebujesz dedykowanego modułu, takiego jak 3D_Evolution.
Ponieważ pojęcie "sekretu" prawdopodobnie zajmie miejsce w wymianie plików 3D, możliwe jest, że każde rozwiązanie (ProE, Catia, ...) opracuje "wtyczkę", którą należy śledzić...
Klasa A+
Marc
Ps: dziękuję Jérôme za informacje 3D_Evolution, nie wiedziałem