PROENGINEER: Eksportuj tylko "powłokę" zespołu

Dostawca musi przesłać nam geometrię swojego dzieła, abyśmy mogli zintegrować ją z naszym rozwojem. Realizacja dostawcy musi być dla nas jak skrzynka. Dostawca korzysta z ProE, ale nie wie, jak wykonać taką funkcję. Pracujemy z CatiaV5.

Z góry dziękuję za pomoc

Witam

Mogę powiedzieć, że to błąd, ale wydaje mi się, że kiedy eksportujesz część lub zespół w formacie IGES lub STEP, wszystkie funkcje są przekształcane w powierzchnię.

Plik może być zatem używany w dowolnym oprogramowaniu i można usunąć niepotrzebne powierzchnie (i przypadkowo zachować tylko otoczkę części).

Często robię to, aby przekazać moje części/zespoły mojemu dostawcy druku 3D.

Traktować to z przymrużeniem oka, nie wiem, czy to jest naprawdę to, co chcesz zrobić.

Powodzenia

Witaj Jose-accessa.

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście,  w STEP lub IGES format ten można łatwo przenieść. Jednak te formaty bez post-processingu nie pozwalają na ukrycie wewnętrznych detali konstrukcyjnych, a to właśnie tutaj kota boli stopa. Nasz dostawca (jego sprzedawca) nie jest obecnie w stanie uzyskać od swojego RD  przetworzonego modelu IGES lub STEP . Dlatego szukam "cudownej" funkcji, która pozwoliłaby wspomnianemu sprzedawcy, udać się do jego DR i dać mu instrukcje, jak zrobić "skórkę". Przyznaję , problem jest bardziej polityczny niż techniczny.  

Witam

Szczerze mówiąc, jeśli biuro projektowe R&D nie może wykonać uproszczonego kroku eksportu, to ... Których On nie chce!

Po prostu weź produkt, usuń wszystko, co nie jest widoczne (del del del ...), przekształć całość w część i wyeksportować jak część w STEP lub STL.

W 15 minut robi się to pod ProE , tak jak pod CATIA lub SW lub ....

Wydaje mi się, że prawdziwe pytanie brzmi raczej: dlaczego "y" "nie chce ;o)

Miłego tygodnia

Marc

Witaj Roberto,

Jest to problem, który często pojawia się wśród użytkowników CAD. CoreTechnologie specjalizuje się w upraszczaniu CAD. Dzięki oprogramowaniu 3D_Evolution możliwe jest korekta dowolnego zespołu (CatiaV5, ProE, SW, NX, Inventor itp.), uproszczenie go w formie koperty w celu ochrony know-how lub odciążenia złożenia, a następnie przekształcenie go do innego formatu CAD.

Wielu producentów samochodów i aeronautyki używa 3D_Evolution, aby uprościć swoje duże zespoły automatyczne, aby uniknąć marnowania czasu przez projektantów na ręczne robienie tego za pomocą oprogramowania do projektowania...

Zaletą jest to, że wyniki są w postaci ciał stałych, nie są pakietami powierzchni, więc można z nich skorzystać przy ponownym odczytaniu.

Oto przykładowy film

http://www.youtube.com/watch?v=4UMyY6kZvog

Oprogramowanie jest wsadowe, możesz uruchomić listę montażu i uzyskać uproszczone wyniki nieco później.

Inny film może być bardziej wymowny na temat uproszczenia bloku silnika V6

http://www.youtube.com/watch?v=1bdphpoFAtc

oraz informacje o tym module:

http://www.coretechnologie.com/Simplifier_3D_Evolution_PRODUITS

@+

Witam

Rzeczywiście, możliwe jest, że dostawca nie wkłada w to żadnej dobrej woli...

Dla mnie trzy wewnętrzne rozwiązania dla Creo/Pro:

1-plik wyeksportowany w uproszczonej kopercie (powierzchnia, trójkąt lub scalona bryła) z kilkoma opcjami precyzji i maskowania. Następnie eksport IGES lub STEP

2-Skopiuj powierzchnie zewnętrzne i tylko te, a następnie wyeksportuj tylko ten nowy zestaw powierzchni do IGES lub STEP.

3-Posiadaj moduł AAX (zaawansowany montaż) i utwórz skojarzoną obwiednię obejmującą model.

Eksport IGES lub STEP

Bądź ostrożny, 2 i 3 wymagają trochę czasu!

A w każdym razie, obejmująca koperta bez niczego w niej za pomocą 1 kliknięcia, nie sądzę, aby istniała bezpośrednio w Creo/Pro.

Proszę bardzo

Po obejrzeniu filmu przedstawiającego uproszczenie coretechnologie.com potrzebujesz dedykowanego modułu, takiego jak 3D_Evolution.

Ponieważ pojęcie "sekretu" prawdopodobnie zajmie miejsce w wymianie plików 3D, możliwe jest, że każde rozwiązanie (ProE, Catia, ...) opracuje "wtyczkę", którą należy śledzić...

Klasa A+

Marc

Ps: dziękuję Jérôme za informacje 3D_Evolution, nie wiedziałem