Profil aluminiowy, jak zarządzać kilkoma długościami

Witam

Do wykonania ram używam profili aluminiowych przyciętych na żądaną długość. Jestem początkujący.

Szukam, jak sobie z nimi poradzić. Dzisiaj biorę mój profil o długości 1000 mm, a następnie modyfikuję jego długość w ekstruzji i zapisuję go pod nową nazwą przed wstawieniem go do mojego zespołu.

Czy możliwe jest, aby wyjście biblioteki zawierało właściwość przed jej wstawieniem, aby zdefiniować jej długość przed wstawieniem? A może inne rozwiązanie?

Jeśli umieszczę moją długość 1000 mm i zmienię jej długość w zespole, wszystkie profile będą miały wymiar, który również się zmienia. 

Dziękuję za radę.

Witam

Długościami tymi można zarządzać za pomocą rodziny części: tabeli Excel i konfiguracji.

Pozdrowienia.

Fred

1 polubienie

Witam

Dziękuję za informacje po tym, jak zmodyfikuję każdy profil jeden po drugim, ponieważ nie mam bezpośrednio wszystkich długości. Dlatego chciałbym umieścić jeden o zdefiniowanej długości, którą mogę łatwo dostosować, a następnie dodawać jeden po drugim pozostałe profile, które są niezależne od pierwszego, o szybko skonfigurowanej długości. 

Następnie "bawisz się" konfiguracjami tak, jak można to zrobić z komponentami z tej samej rodziny.

1 polubienie

Witam @

W takim przypadku przydatna może być biblioteka , taka jak sekcja Narzędzia do spawania części, 

Pozwala na definiowanie długości podczas wstawiania komponentów, modyfikowanie jej w dowolnym momencie poprzez tworzenie automatycznych konfiguracji, zmianę konfiguracji tych samych części przy zachowaniu określonych właściwości niestandardowych, 

W jaki sposób montuje się profile?
Dlaczego nie skorzystać z modułu konstrukcji spawanej (nawet jeśli profile nie są spawane)?

4 polubienia

- Dziękuję Fred za Twoją opinię. Rozwiązanie Excela nie jest w moim przypadku zbyt praktyczne, zwłaszcza, że mogę dodawać/usuwać i modyfikować swoją konstrukcję podczas montażu. Tak naprawdę nie wiem, jak moja konstrukcja skończy się na początku montażu.

- Dziękuję Lynk, absolutnie muszę się temu przyjrzeć. Z pewnością to może być rozwiązanie. 

A priori Toolbox nie jest zainstalowany na moim komputerze. Moim zdaniem nie jest dostępny w wersji podstawowej

Stefbeno to konstrukcja, która jest montowana za pomocą otworów po bokach i na końcach lub specjalnego wkładania nakrętki.

1 polubienie

W przeciwnym razie utworzysz go w bibliotece z maksymalną długością profilu, wstawisz go do swojego zespołu i uczynisz go wirtualnym, co pozwoli Ci zmodyfikować go do żądanej długości.

Z drugiej strony, nie jest możliwe wykonanie planu komponentu wirtualnego, dlatego należy połączyć długość w rzucie montażu lub za pomocą właściwości  opisu z długością w zestawieniu komponentów.

Albo też propozycja mechaniczna również działa bardzo dobrze

W moim przypadku nie muszę robić planu moich profili. Robię tylko listę prędkości. 

Z drugiej strony, nie rozumiem historii o uczynieniu go wirtualnym. Czy możesz mi to wyjaśnić?

W mechanice spawanej? Muszę oglądać samouczki, nigdy nie korzystałem z tej funkcji.

Poniżej znajduje się pomoc dla komponentów wirtualnych:

https://help.solidworks.com/2020/French/SolidWorks/sldworks/c_VC_Virtual_Components_Overview.htm

Mówiąc prościej, to tak, jakbyś wykonał zapis pod, z tą różnicą, że część nie istnieje nigdzie poza twoim zespołem.

Aby utworzyć komponent wirtualny, należy wybrać komponent z biblioteki w zespole i kliknąć prawym przyciskiem myszy opcję Utwórz wirtualny

Jeśli potrzebujesz innego (innego lg), zaczynasz od tego w bibliotece i ponownie przekształcasz go w wirtualny, a następnie zmieniasz jego długość.

Dla mechanika spawanego musisz stworzyć swoją bibliotekę profili i wtedy nie ma nic skomplikowanego.

Jeśli między profilami jest wiele różnych długości lub gorzej pasuje, jest to idealne rozwiązanie.

Samouczek:

https://www.youtube.com/watch?v=3AXGoc79UH8

Dziękuję bardzo, zajmę się tym.