Specjalny profil wiercenia z pomocą w wierceniu

Cze wszystkim.

Czy istnieje sposób, dzięki funkcji " pomoc w wierceniu ", na wykonanie niestandardowego otworu?
Pozwól, że wyjaśnię. Chciałbym zrobić otwór o dość osobliwym profilu wiercenia. Fakt, że mogę to zrobić bez konieczności tworzenia planu obrotu, a następnie powtórzenia na punkt za pomocą asysty przebijania, wydaje mi się całkiem logiczny.
Moje użycie Creo prawdopodobnie dyktuje ten sposób robienia rzeczy, ale nie mogę znaleźć opcji " szkic ", aby móc nadać kształt

Czy zdajesz sobie sprawę z takiej opcji?

Witam
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem (nie znając Creo), w pomocy do wiercenia wystarczy zrobić " specyficzne " , wybierając opcję " Stare kolczyki "

Edycja: Oprócz funkcji wiercenia, musisz stworzyć szkice i plany, chyba że przejdziesz przez szkic koła, zrobisz otwór, a następnie umieścisz adnotację gwintu

1 polubienie

Cześć @Cyril_f .
Nie wydaje mi się, żeby to było do końca to, co chcę robić. Okazuje się, że musisz żonglować starymi funkcjami Solidworks.

Ale uszło mi to na sucho, oszukując oprogramowanie. Zacząłem od wykonania " klasycznego " otworu, a następnie kliknąłem prawym przyciskiem myszy na szkic profilu i zmodyfikowałem profil.
Co daje mi kształt taki:

Wszystko, co musisz zrobić, to zweryfikować i gotowe. Sldw trochę marudzi z wykrzyknikami, ale to będzie żart

image

To jest to, co powiedziałem na początku, nie jestem pewien, czy zrozumiałem pytanie :smiley:
Tak więc w chwili obecnej, poza usuwaniem materiału na obrót, funkcje wiercenia pomocy w wierceniu nie wiedzą, jak to zrobić (w najlepszym razie otwór cylindryczny/stożkowy).

3 polubienia

Najbardziej irytującym ograniczeniem (i nie ma nic do powiedzenia) asystenta wiercenia pozostaje fakt przechodzenia przez " rewolucję " usuwanie materiału. (I tak, nawet do wiercenia rowków :thinking:...)

Jedyną możliwą alternatywą (moim zdaniem) jest wykorzystanie funkcji bibliotecznych do wykonywania usuwania materiału typu ekstruzja (w większości przypadków do realizacji wycisków wielokątnych typu " insert"). 

Był czas, kiedy próbowałem skojarzyć funkcję biblioteczną z kreatorem wiercenia (przynajmniej z jego szkicem), aby pobrać informacje o wymiarach na rysunku... (Wiercenia niestandardowe + funkcja biblioteczna = geometria dobrze oceniona na rysunkach.) … ale dałem sobie z tego spokój po zbyt wielu niepowodzeniach...

3 polubienia

To, że funkcja wymaga użycia rewolucji, samo w sobie mi nie przeszkadza... Z drugiej strony trochę bardziej przeszkadza mi to, że nie wolno tworzyć własnego kształtu!

To tylko pokazuje, że zawsze denerwuje nas to, co nas dotyczy :rofl: :sweat_smile:

Czy masz już przykładowe profile pożądanych kolczyków?

• Jeśli geometria jest podobna do istniejącego typu wiercenia, możliwe jest utworzenie nowej normy za pomocą Toolbox (który zarządza kreatorem wiercenia).
    (uwaga: aby uzyskać dostęp do opcji Toolbox, należy przejść przez licencję Solidworks premium lub wyższą)...
    => Zobacz mój tutorial:
    Gwint M13x0,5 - #7 firmy Maclane
2 polubienia

Na przykład profil, który umieściłem 2post powyżej.

Problem polega na tym, że chodzi o to, aby zrobić 1shoot w ogóle. Potrzebuję tego profilu do tego projektu, ale niekoniecznie później. W związku z tym tak naprawdę nie chcę tworzyć nowych standardów :wink:

A co z zaawansowanym wierceniem?

image

Nie zapomnij zapisać swojego " nietypowego " profilu jako " Ulubione "...

https://help.solidworks.com/2022/french/Solidworks/sldworks/r_advanced_hole_type_pm.htm?rid=153185

5 polubień

To będzie żart. Dziękujemy@Maclane

… hmmmmm!! :thinking:
… To ciekawe, funkcja przekłuwania (jeśli możemy to tak nazwać) na twoim zrzucie ekranu ... nazywa się już " Wiercenie zaawansowane "... Czy nazwa zmienia się, gdy próbujesz " zmusić " asystenta przekłuwania?
A może jest to funkcja, z której już korzystałeś?

2 polubienia

@Maclane roku użyłem funkcji " wspomaganie wiercenia " z prostym otworem. Następnie zredagowałem szkic profilu, aby zrobić z nim to, co chciałem.

Właśnie ponownie przetestowałem, funkcja nie zmienia swojej nazwy podczas edycji profilu. Więc myślę, że przetestowałem funkcję " AdvancedDrilling " podczas edycji mojego profilu :laughing:

1 polubienie