Witajcie ludzie.
Jesteśmy w trakcie porównywania naszych profili Solidworks, aby zrozumieć, gdzie marnujemy czas w czasach ładowania (bawimy się tak dobrze, jak tylko możemy )
Czy znasz gdzieś dokument, który pozwala Ci rozszyfrować, na której opcji działa?
Na przykład w polu
[HKEY_CURRENT_USER\Software\SolidWorks\SOLIDWORKS 2021\User Interface\CommandManager\AssyContext]
jeden do opcji
Aktywny indeks zakładki=" 16 "
podczas gdy drugi ma opcję
Indeks aktywnej tabulatora = " 1 "
Dlatego chcielibyśmy zrozumieć, z jakich opcji korzystamy, aby mieć różnice w naszych profilach i zrozumieć, czy jest to ważne, czy nie
Witam
Powiązanie między opcjami a kluczami rejestru nie zawsze jest bardzo proste.
Mieliśmy przykład:
Dla tego konkretnego parametru klucze rejestru są tworzone lub znikają w zależności od wartości (przynajmniej w 2020 SP3).
Porównywanie zrzutów ekranu ustawień (lub interfejsów użytkownika w tym przypadku) będzie prostsze i bardziej przejrzyste (nawet jeśli będzie to nieco bolesne).
3 polubienia
Szkoda. Wydaje się, że istnieje masa "ukrytych" parametrów podczas porównywania kluczy rejestru z tym, co jest widoczne za pośrednictwem Solidworks
Problem polega na tym, że ma stare klucze rejestru, które niekoniecznie są już przydatne, ze względu na kopiowanie profili z wersji na wersję.
A czasem (często) jakaś niekompatybilność lub błąd, który się z tym wiąże.
Visiativ poradził nam kilka lat temu, aby zacząć od podstawowego profilu oprogramowania i rekonfigurować go przy każdej nowej wersji, aby nie importować parametrów, które wprowadzają błąd w oprogramowaniu.
Tak więc z każdą nową wersją tworzę czysty profil z wydrukami starych wersji, a następnie udostępniam go innym użytkownikom.
A z każdą nową wersją potwierdzam, że jest kilka znaczników wyboru, których nazwy są zmieniane lub tworzone, co potwierdza, że profile starych wersji nie są świetne.
2 polubienia
To rzeczywiście może wyjaśniać napotkane problemy
Tak więc, jeśli dobrze cię śledzę, aby wyjść z czymś czystym, musiałbym wydrukować ekran opcji, ustawić profil z powrotem na 0 i ponownie wypełnić opcje
Niestety tak.
Wydrukuj ekran każdej strony profilu, umieść stary profil w STARYM rejestrze.
Otwórz oprogramowanie (w rejestrze zostanie utworzony nowy, czysty, pusty profil. Sprawdzaj strona po stronie zgodność profilu i linków... (Czas ok. 2-3h)
A następnie rozpowszechnij profil wśród innych użytkowników, którzy mogą go dostosować za pomocą skrótów...
Powodzenia!
Edycja: aby wykonać pierwszą rzecz, którą robi serwis posprzedażny w przypadku błędu, to zresetowanie profilu, aby sprawdzić, czy nie wynika to z tego problemu
1 polubienie
Szkoda, że nie ma systemu czyszczenia do usuwania starych rzeczy...
2 polubienia
Tak jak mówisz @ac_cobra_427
Cóż, spróbujemy tego, aby zobaczyć, czy to coś zmienia. Będę Cię informować na bieżąco
Eksport profilu ma to zrobić, ale oczywiście nie jest to mocna strona solidworks...
Wolimy sprzedawać chmury niż ulepszać ten punkt!
1 polubienie
To nie jest zbyt brobing. Rzeczywiście, znalazłem stare ścieżki, które wskazują na odinstalowany solidworks (Hello SW2017 ) ... Ale nie wiem dlaczego, mam wrażenie, że wzmocniłem to zjawisko, zmieniając rejestrów: potrzebuję 15 sekund więcej, aby otworzyć zestaw
A gdzie boli dół: nawet jak wracam do poprzednich kluczy (wcześniej zapisanych) to nic nie pomaga, zostaję przy tych dodatkowych 15s przy otwieraniu złoża. Idź i zrozum logikę tego!
Tymczasowo zresetuj swój profil, aby porównać.
W tym celu zamykasz SW. Otwierasz solidworks RX i na karcie głównej klikasz na link pokazany poniżej.
Spowoduje to otwarcie oprogramowania z pustym profilem, tak jak podczas instalacji, testujesz otwieranie swojego zestawu, a następnie zamykasz oprogramowanie po ponownym uruchomieniu, gdy następnym razem twój profil powróci do ustawień.
Jeśli jest tak samo, Twój profil nie jest taki zły, jeśli zauważysz dużą różnicę, wiesz, co musisz zrobić...
O wiele wygodniejsze niż to, co zrobiłem... ale nie mam Solidworks RX.
Na szczycie pomysłu w przeciwnym razie @sbadenis
W takim przypadku należy zmienić nazwę folderu solidworks na XXXX (XXX=rok oprogramowania) w rejestrze, a przy następnym ponownym uruchomieniu zostanie odtworzony pusty profil identyczny z profilem instalacji.
W razie potrzeby usuń utworzony folder i zmień jego nazwę jak poprzednio.
Przykład tutaj: popaprany profil przemianowany na Solidworks 2020-old
Tak, to właśnie zrobiłem na początku. I w końcu znalazłem Solidworks RX, który leżał gdzieś w folderze: jest to wyraźnie łatwiejsze niż obsługa kluczy rejestru!
1 polubienie
A także o wiele bezpieczniejsze, manipulowanie kluczami rejestru jest często ryzykowne!
Ale myślę, że to zrozumiałeś!
Witam;
Włożyłem swoje małe ziarenko soli...
Ostrzeżenie: NIGDY nie udostępniaj profilu wersji Premium (lub wyższej) z wersją standardową (i oczywiście na odwrót).
Bo tam! Masz pewność, że otrzymasz klucze rejestru we wszystkich kierunkach i konfliktach...
Uwaga dla @coin37coin :
Solidworks RX jest częścią wszystkich instalacji Solidworks... wykonaj małe wyszukiwanie w menu Start systemu Windows za pomocą: solidworks RX.
Pozdrowienia.
2 polubienia
Solidworks to sprytny facet, który tworzy 2 foldery w menu Start:
- Solidworks (Solidworks)
- Narzędzia SolidWorks
Jeśli tego nie wiesz, nie masz pomysłu, aby szukać czegoś w O
W tym menu Narzędzia ukryty jest między innymi SW Rx
1 polubienie
Witam
Jest to związane z przejściem z Win 7 do Win 10, ten "żart".
Ale SW mógł sobie poradzić z umieszczeniem wszystkiego z powrotem w jednym miejscu na najnowszych wersjach...
3 polubienia