Witam
Jestem spawaczem kotlarzem mieszkającym w Nowej Zelandii. Zawsze czułem się stosunkowo komfortowo z narzędziami komputerowymi. Pewnego dnia mój szef poprosił mnie o zrobienie rysunku konfigurowalnego stołu dla klienta. Różne miejsca do przechowywania, system wieszaków (pręty powyżej itp.) (zobacz mały plik pdf poniżej, jeśli jesteś zainteresowany).
Prawda jest taka, że zrobiłem to, gromadząc samouczki na solidworks przez youtube zaczynając od 0. Zdałem sobie jednak sprawę, że tracę dużo czasu na powtarzanie manipulacji. (normalny, początkujący). W Nowej Zelandii jest inaczej niż we Francji. Nikt tak naprawdę nie liczy się na poziomie uniwersyteckim. Jesteś zdolny, inwestujesz siebie, masz pracę.
Tak więc za 6 miesięcy zacznę swoją nową pracę jako kreślarz. Przede wszystkim są to podstawowe rzeczy (balustrady, małe schody, metalowe podpory do budowy, jednym słowem nic, co moja odpowiedzialność i brak doświadczenia mogłyby spowodować wypadek ). Pozwala mi to na zidentyfikowanie pewnej liczby tematów (powtórzenie linii elementów, ułożenie na płaszczyźnie, składanie elementów ze sobą).
Kiedy projektowałem stół, po raz pierwszy zdałem sobie sprawę, jak ważne jest wspomnienie o tym, czy wymiar jest na zewnątrz, czy wewnątrz (położenie spawanego elementu mechanicznego). Potem stworzyłem wszystkie moje przesunięcia elementów bezpośrednio ze szkicu (połowa grubości, przesunięcie lub grubość według moich potrzeb itp.), po czym zdałem sobie sprawę (już nie z punktu widzenia pracownika), że ten rysunek jest absolutnie niefunkcjonalny i praktyczny.
- lista elementów do przycięcia w celu uporządkowania według typu (40*40*4 w tej samej tabeli)
- tworzenie podzespołów
( W produkcji istnieją realne ograniczenia, takie jak przestrzeń. Może podziel mój rysunek na 2. Niech mój stół znajdzie się w jednej części rysunku, a następnie pionowo przyspawany do tyłu na innym rysunku. Operator wykona wszystkie cięcia naraz, wszystko zostanie wymieszane na jego palecie. Im więcej elementów zawiera zestaw, tym bardziej wzrasta współczynnik błędu.)
Jak prawidłowo zmontować 2 elementy, które wymagają spawania?
Kiedy rozsądniej jest wykonać złożenie , a nie integrację ze szkicem?
Jak zmienić obrót powtarzającego się elementu?
Jak w zespole umieścić element na płaszczyźnie (bez krawędzi odniesienia).
Jak w mechanicznym przedmiocie spawalniczym mogę ustawić rurę, skoro nie ma punktu gwiazdowego pozycjonowania (płacę piwem temu, kto na to odpowie)
Więc choć może się to wydawać dziwne, nie proszę Cię o odpowiedź:D nawet jeśli odpowiedź mnie interesuje.
Nie chcę zadawać 150 pytań na tym forum tylko dlatego, że nie poświęciłem czasu na zainteresowanie się tematem i czekanie na rozwiązanie któregoś z Was.
Wstęp był długi, ale oto prawdziwe pytanie!
Od czego zacząć, aby wyrobić sobie dobry nawyk pracy dla początkującego?
Czy istnieje platforma, na której mogę zobaczyć każdą funkcję/sztuczkę krok po kroku?
Mogę umówić się na około 8 godzin ćwiczeń, chcę się tylko upewnić, że jestem tak wydajny, jak to tylko możliwe, bez udawania, że jestem mistrzem w tej dziedzinie. Po prostu zdobądź dobre nawyki na dobry początek. Jestem również gotów zainwestować finansowo , jeśli zajdzie taka potrzeba (w pomiar tego, co jest rozsądne).
Przepraszam za bruk, usuń moją pisownię (jestem w qwerty i nie piszę już za dużo po francusku)
Dziękuję za poświęcony czas
Fleow powiedział:
test2total.pdf