Stopniowy postęp w solidworks w celu uniknięcia złych nawyków

Witam

Jestem spawaczem kotlarzem mieszkającym w Nowej Zelandii. Zawsze czułem się stosunkowo komfortowo z narzędziami komputerowymi. Pewnego dnia mój szef poprosił mnie o zrobienie rysunku konfigurowalnego stołu dla klienta.  Różne miejsca do przechowywania, system wieszaków (pręty powyżej itp.) (zobacz mały plik pdf poniżej, jeśli jesteś zainteresowany).

Prawda jest taka, że zrobiłem to, gromadząc samouczki na solidworks przez youtube zaczynając od 0. Zdałem sobie jednak sprawę, że tracę dużo czasu na powtarzanie manipulacji. (normalny, początkujący). W Nowej Zelandii jest inaczej niż we Francji. Nikt tak naprawdę nie liczy się na poziomie uniwersyteckim. Jesteś zdolny, inwestujesz siebie, masz pracę.

Tak więc za 6 miesięcy zacznę swoją nową pracę jako kreślarz. Przede wszystkim są to podstawowe rzeczy (balustrady,  małe schody, metalowe podpory do budowy, jednym słowem nic, co moja odpowiedzialność i brak doświadczenia mogłyby spowodować wypadek ). Pozwala mi to na zidentyfikowanie pewnej liczby tematów (powtórzenie linii elementów, ułożenie na płaszczyźnie, składanie elementów ze sobą).

Kiedy projektowałem stół, po raz pierwszy zdałem sobie sprawę, jak ważne jest wspomnienie o tym, czy wymiar jest na zewnątrz, czy wewnątrz (położenie spawanego elementu mechanicznego). Potem stworzyłem wszystkie moje przesunięcia elementów bezpośrednio ze szkicu (połowa grubości, przesunięcie lub  grubość według moich potrzeb itp.), po czym zdałem sobie sprawę (już nie z punktu widzenia pracownika), że ten rysunek jest absolutnie niefunkcjonalny i praktyczny.

- lista elementów do przycięcia w celu uporządkowania według typu  (40*40*4   w tej samej tabeli)

- tworzenie podzespołów

( W produkcji istnieją realne ograniczenia, takie jak przestrzeń. Może podziel mój rysunek na 2. Niech mój stół znajdzie się w jednej części rysunku, a następnie pionowo przyspawany do tyłu na innym rysunku. Operator wykona wszystkie cięcia naraz, wszystko zostanie wymieszane na jego palecie. Im więcej elementów zawiera zestaw, tym bardziej wzrasta współczynnik błędu.)

Jak prawidłowo zmontować 2 elementy, które wymagają spawania?

Kiedy rozsądniej jest wykonać złożenie , a nie integrację ze szkicem?

Jak zmienić obrót powtarzającego się elementu?

Jak w zespole umieścić element na płaszczyźnie (bez krawędzi odniesienia).

Jak w mechanicznym przedmiocie spawalniczym mogę ustawić rurę, skoro nie ma punktu gwiazdowego pozycjonowania (płacę piwem temu, kto na to odpowie)

Więc choć może się to wydawać dziwne, nie proszę Cię o odpowiedź:D nawet jeśli odpowiedź mnie interesuje.

Nie chcę zadawać 150 pytań na tym forum tylko dlatego, że nie poświęciłem czasu na  zainteresowanie się tematem i czekanie na rozwiązanie któregoś z Was. 

Wstęp był długi, ale oto prawdziwe pytanie!

Od czego zacząć, aby wyrobić sobie dobry nawyk pracy dla początkującego?

Czy istnieje platforma, na której mogę zobaczyć każdą funkcję/sztuczkę  krok po kroku?

Mogę umówić się na około 8 godzin ćwiczeń, chcę się tylko upewnić, że jestem tak wydajny, jak to tylko możliwe, bez udawania, że jestem mistrzem w tej dziedzinie. Po prostu zdobądź dobre nawyki na dobry początek. Jestem również gotów zainwestować finansowo , jeśli zajdzie taka potrzeba (w pomiar tego, co jest rozsądne).

Przepraszam za bruk, usuń moją pisownię (jestem w qwerty i nie piszę już za dużo po francusku)

Dziękuję za poświęcony czas

Fleow powiedział:

test2total.pdf

witam @  Fleow

Z piwem nie będzie łatwo ;-)

Przeglądałem Twój plik PDF

Mówisz, że jesteś spawaczem kotlarskim, czy jest coś, co szokuje Cię w Twoim planie?

Dla mnie osobiście strukturalnie jest to przerażające

Pomyśl o tym trochę ;-)

@+ ;-)

PS: a w spawaniu mechanicznym mają tolerancje 25/100 ?????????????

2 polubienia

Witam

Ok z gt22, nie będziesz musiał kłaść niczego ciężkiego na stół.... A jeśli chodzi o pretensje, jeśli jesteś w mm, to już jest naprawdę piękne.

Co do reszty, myślę, że dobrym początkiem jest rozpoczęcie od samouczków dostarczanych z oprogramowaniem, w których nauczysz się podstaw i nauczysz się korzystać z właściwych metod za pomocą odpowiednich narzędzi. W przypadku oprogramowania istnieje kilka sposobów, aby zrobić to samo, ale czy ten jest szybszy od drugiego, to od Ciebie zależy , czy go spróbujesz.

Jeśli chodzi o mechanika spawanego, to SW ma (moim zdaniem ) wszystkie narzędzia do robienia wszystkiego , co chcesz. A także moduł blaszany, które są 2 najczęściej używanymi modułami w kotlarstwie / ślusarstwie.

Może postaraj się poćwiczyć bardziej szczegółowo w tym zakresie... Sieć jest pełna samouczków, z których niektóre są bardzo dobrze wykonane, a jeśli opanujesz angielski, będziesz miał jeszcze większy wybór.
To prawda, że przerobienie zajmuje trochę czasu , ale masz wsparcie wizualne i dźwiękowe, to i tak lepsze niż pomoc oprogramowania, aby zrozumieć, jak zrobić to czy tamto.... Do tego dochodzą fora, które są ogromnym źródłem wiedzy

Jeśli chodzi o nawyki związane z pracą, to myślę, że wszyscy je mamy, czy są najlepsze.... Czy nigdy nie marnujemy czasu? Czy wszyscy jesteśmy super produktywni?...... Wątpię

Powodzenia

Klasa A+

2 polubienia

Dziękujemy za Twoją opinię,

Oczywiście tolerancja nie jest odpowiednia. Mniej więcej bawiłem się tolerancjami. Nie patrzyłem też na ustawienie tolerancji. Dla twojej informacji, w stali nierdzewnej tak, pracujemy na +/- 1 mm, jednak jak stwierdza długie wprowadzenie, nie opanowuję oprogramowania i zdaję sobie z tego sprawę.

Ten stół służy w rzeczywistości do sortowania ryb dla przemysłowca. Sam projekt tabeli jest kopią już istniejącej tabeli. Zakładam więc, że wsparcie jest adekwatne do wymagań klienta. I tak, nie będę na to skakał z impetem.

Oczywiście będzie brakowało nogi / wzmocnienia między moim stołem a moją dolną częścią (z rodzajem siatki znajdującej się poniżej). Pójdę nawet dalej, to zbrojenie zapobiegnie również deformacji górnej części podpory na skutek nagrzewania się spoiny, ponieważ mogliśmy skierować poprzeczny element między nogami, aby zablokować cały stół, aby uniknąć deformacji  , szczególnie w przypadku stali nierdzewnej, która ma tendencję do dużego przesuwania się nawet 5 minut po spawaniu. 

ale w mgnieniu oka, nie taki jest cel mojej wiadomości, ale zawsze doceniam informacje zwrotne :)

Ok, zobaczę, co uda mi się znaleźć dla początkujących. Być może liczyłem na odniesienie podobne do czasów moich studiów (miejsce zera) bardziej zorientowane na praktykę solidworks. 

Dziękuję ;)

Witam

Aby dowiedzieć się więcej o wzornictwie przemysłowym, polecam Przewodnik Projektanta Przemysłowego. Wskazanych jest wiele informacji, które w wielu sytuacjach pozostają niezbędną dokumentacją. Ta ładna niebieska książka za około trzydzieści euro pomoże Ci między innymi w projektowaniu, rysowaniu, tolerancjach, doborze komponentów i tworzeniu specyfikacji...

Ten z niebieską okładką jest najnowszy (i jest również dostępny w formacie cyfrowym)

P.S: Edycje Hachette

1 polubienie

Witam

Dość trudne pytanie, ponieważ każdy rysownik ma takie nawyki, czy to dobre, czy złe, wszyscy mamy swój sposób rysowania. Zależy to również od polityki firmy i tego, co musimy narysować. Przede wszystkim trzeba dobrze wykonać podstawy modelu 3D, następnie trzeba wiedzieć, dokąd chce się dotrzeć i uprościć swoje życie...

Jak możemy zobaczyć na tym forum, niektórzy czują się bardziej komfortowo z powierzchnią innych pod względem objętości, blachy lub konstrukcji spawanej....  Niektórzy są dobrzy w symulacji lub API ... Wszystko zależy od firmy, generalnie dużo więcej uczysz się w pracy niż w szkole. Praktyka czyni mistrza!

Biorąc to pod uwagę, właśnie znalazłem ten mały plik PDF, który wyjaśnia wiele rzeczy na temat Sldw: http://www.echoumac.com/telechargement/aide_solidworks2.pdf

Z tego, co widziałem, on obchodzi wiele rzeczy, a ty masz leksykon, aby nie rozrzucać się zbyt cienko w rzeczach, które będą dla ciebie bezużyteczne.

Jest to dość kompletne oprogramowanie i nie znam nikogo, kto opanowałby to oprogramowanie w 100% lub 80%, myślę, że trudno to znaleźć, nawet twórcy / programiści specjalizują się w funkcji.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Jak powiedzieli poprzedni użytkownicy, na pewno wykujesz własną metodę projektowania. Ale aby Ci pomóc, w miarę możliwości, jeśli Twój projekt zawiera elementy spawane mechanicznie i/lub elementy blaszane, możesz zrobić wszystko w trybie części (uwalniasz się od ograniczeń montażowych!), jeśli z drugiej strony Twój projekt musi zawierać inne elementy, to pracuj w trybie montażu, wstawiając swój projekt spawany mechanicznie.

Rzeczywiście, moduły SW Sheet Metal i Welded Construction są bardzo kompletne i można je obejrzeć/wykonać w sekcji "Samouczki SOLIDWORKS". To może dać ci dobrą podstawę na początek, a przede wszystkim, aby nie przyjmować złych nawyków, jak mówisz.

Powodzenia!

Pozdrowienia

tuto_sw.png
3 polubienia

Jak @jmsavoyat powiedział, podstawą bazy jest wykonywanie zintegrowanych samouczków programowych. da Ci słownictwo i normalne funkcjonowanie SW.

Następnie, w przypadku części mechaniczno-spawalniczej, może być konieczne wykonanie biblioteki profili (w zależności od rozmiarów, które masz w warsztacie).

Jeśli chodzi o wybór między robieniem w pokoju a asm, powiedziałbym, że jeśli można go zdemontować (z wyjątkiem młynka...), to jest to asm, w przeciwnym razie jest to część.

1 polubienie

Dobry wieczór / Witam,

Dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź. 

Ok, rozumiem, niestety w tym tygodniu kończy mi się czas. Przyjrzę się bliżej wszystkim referencjom, które przesłaliście. Chodzi o to, że do tej pory zrobiłem wiele tutoriali na temat tego, jak robić powtórzenia liniowe, jak robić powtórzenia po krzywej, jak unikać teściowej , ale mam trudności z ustaleniem ścieżki według poziomu lub stopnia użyteczności (samouczek dla teściowej nie zadziałał ;()  . Myślę więc, że wraz z nagromadzeniem projektów pojawi się na nowo pewna liczba rzeczy, które skłonią mnie do zintegrowania narzędzia.

Zobaczymy :)

Jeszcze raz dziękuję