Rozpryskująca się ciecz z punktu

Witam

Produkujemy zbiorniki, a do czyszczenia tych zbiorników montujemy dysze czyszczące.

Do tej pory pracujemy głównie w 2D, ale jesteśmy w trakcie przechodzenia na 3D, aby zoptymalizować nasze sprzątanie, chcielibyśmy to zasymulować.

Próbowałem zdefiniować kolorową strefę światła zamiast dyszy, ale bez powodzenia, ponieważ światło (nie wiem jak) przechodzi przez ściany...

Czy znasz rozwiązanie? Czy istnieje odpowiedni moduł do natryskiwania cieczy?

Witam

Wydaje mi się, że najnowsza wersja solidworks oferuje moduł z tworzywa sztucznego. Ten proponuje symulację napełniania form lub dowolnej innej objętości przez wtryskiwanie cieczy. Tak naprawdę nie znam tego modułu, ale wiem, że istnieje.

Odp: Znalazłem stronę, na której to widziałem. Nie jestem pewien, czy pasuje do Twojego zastosowania.

http://www.solidworks.fr/sw/products/simulation/plastics.htm

na Solidworks?

Masz swoje

1 zbiornik o kształcie X w kolorze wewnętrznym Y

Twoje autobusy, które mają pole rozproszenia

Umieść dysze na czubku dysz prostopadle do osi Utwórz płaszczyznę

oraz tworzenie szkiców i wyciąganie na powierzchnię

Kolorując tę ekstruzję, pozwoli Ci to zobaczyć, gdzie kolor jest inny 

oto instrukcja, która powinna zadziałać

@+ ;-))

1 polubienie

Dzięki za informację, spojrzałem szybko i tak jak mówisz nie wydaje mi się, aby trzymałem się swoich oczekiwań.

To, czego naprawdę bym chciał, to móc "rzutować" światło (lub inne), aby zobaczyć obszary dostępne przez dyszę "włącz".

Witaj GT22,

Mnie też interesuje pytanie. Czy mógłbyś trochę wyjaśnić tę metodę? Naprawdę nie rozumiem...

Jeśli nie, czy ktoś wie, jak to zasymulować w ramach FLOW SIMULATION?

Dziękuję

@gt22: Już o tym myślałem, ale to bardziej skomplikowane... Ponieważ ma się dużo ciała, oś, która utrudnia projekcję.

Myślałem o zrobieniu tego za pomocą powierzchni, ale szybko staje się to bardzo kłopotliwe w przypadku modyfikacji.

Witam

W przypadku symulacji przepływu jest to niemożliwe, ponieważ nie zarządza ona przepływem dwufazowym (2 różne płyny).

mamy zbiornik ze ściankami X (rura z dnem poziomym lub pionowym jest taka sama)

Posiadamy dysze, każda dysza pod kątem dyspersji

więc zgodnie z tym kątem i położeniem tej dyszy, jeśli ta dysza jest zamocowana

Powstawaliśmy w ściśle określonym miejscu, oczywiście z płynem i odpowiednim ciśnieniem

więc potrzebujesz dysz X pod różnymi kątami i pozycjami, aby wzbudzić wewnętrzną powierzchnię tych wspomnianych zbiorników

Ponieważ każda dysza ma swój własny kąt dyspersji, wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć linię osi i utworzyć płaszczyznę prostopadłą do tej osi, która zbiega się z głowicą dyszy

Na tej płaszczyźnie tworzysz swoje początkowe szkice dyspersji i poprzez wytłaczanie na powierzchnię pod kątem odpowiadającym kątowi dyspersji stworzysz rodzaj stożka, który pokolorujesz na kolor inny niż kolor wewnętrznej powłoki twojego czołgu

Następnie będziesz musiał po prostu wykonać cięcie swojego zbiornika i spojrzeć przez przemieszczenie tego wspomnianego cięcia, w którym kolor się nie zmienił i zmienić orientację lub zwiększyć liczbę dysz 

tutaj myślę, że solucja

@+ ;-))

@stepanB

Jeśli masz ciała, które działają jak ekran, musisz zwielokrotnić dysze

dla rurki w rurze

Myślę, że konieczne są minimum 3 dysze, aby zmodyfikować zewnętrzną stronę rurki wewnątrz

pod jaką wersją oprogramowania jesteś

ja w 2012 roku

Wysyła plik, jeśli jest kompatybilny lub w wersji nadającej się do użytku

Jaki jest rodzaj używanych dysz doc wspomnianej dyszy

Twoje dysze są naprawione lub nie

Jaki rodzaj zbiornika, format itp., Właz do instalacji dysz itp.

@+ ;-))

Tuż poniżej reprezentacja idei gt22, (wykonana jakiś czas temu)

i czego bym chciał (celem jest mieć coś użytecznego w odniesieniu do klientów...)

Czy korpusy części wewnętrznych się obracają?

@+ ;-))

Niektóre części wewnętrzne są obrócone (w osi zbiornika lub nie), a inne nie.

Z drugiej strony nie chodzi o to, aby wiedzieć, jak zainstalować dysze (robimy to z doświadczenia), ale o to, aby móc wesprzeć nasze pozycjonowanie poprzez badanie + dokumentację z naszymi klientami.

@y.pacquelet

Dziękuję, potwierdza to to, co myślałem.

NIE MA ROZWIĄZANIA. artykuł zamknięty, aby uniknąć powiadomienia za każdym razem, gdy przybywam na forum...