Rzutowanie punktu na krzywej

Cześć wszystkim,

Mały problem...

W odpowiedzi na prośbę potencjalnego klienta staram się odzyskać wyniki kształtu "siodła dla konia" w odniesieniu do płaszczyzny odniesienia.

Wypadki te rozkładają się co 5 stopni, tj. 72 wypadki.

Łatwo jest narysować go ręką, ale staram się zdobywać punkty automatycznie za pomocą jednej lub dwóch funkcji.

Gdy mam już punkty, narzędzie do pobierania współrzędnych jest w stanie podać mi wartości względem płaszczyzny.

Z góry dziękuję

capture.png

Witam;  

Nie wiem, czy to ja, ale nie do końca rozumiem, na co dokładnie czekasz.

Cédric.

To prawda, że trudno mi wyrazić tę prośbę prozą:( 

Ostatnią potrzebą jest obrobienie końca rurki, która zostanie wszczepiona na środku większej rurki (patrz rysunek 1). 

Aby to zrobić, potrzebujemy każdej wynikowej długości względem płaszczyzny prostej zobacz odległość na klatce 2

Łatwo jest śledzić te wyniki jeden po drugim, ale chcę je mieć w bardziej zautomatyzowany sposób. 

image_1.png

Rys. 2

image_2.png

Już jeśli ocenisz 1/4 to jest prościej

Po czym dokładnie szukasz?

Jeśli ma to na celu przeprowadzenie

Stwórz rury kranowe, przetnij te rury wzdłuż, przekształć je w blachę i wykonaj rozwinięte spłaszczenie

@+ ;-)

Zobacz ten link

http://www.youtube.com/watch?v=BJr0dHth_cM

Teoretycznie dostajesz to, o co prosisz

@+ ;-)

Witam

Myślę, że z makro jest to dość proste, nawet jeśli nigdy tego nie robiłeś!

1) Dodaj pasek narzędzi makra.

2) Utwórz makro, ucząc się za pomocą przycisku nagrywania

3) Bądź ostrożny, makro rejestruje wtedy wszystkie kliknięcia i naciśnięcia na klawiaturze

4) Wybierz narzędzie Wymiarowanie

5) Wybierz punkt

6) Umieść wymiar

7) Zatrzymaj makro

Następnie zmodyfikuj makro zgodnie z nazwą punktu, aby uwzględnić pętlę:

Dla i = 1 do 72

"Wybierz punkt(i)

Pętla

Innym rozwiązaniem byłoby utworzenie funkcji 72-ramiennej gwiazdy z powtórzeniem szkicu i zmierzenie każdej krawędzi.

1 polubienie

Witam

W takim przypadku wykonujesz 4 razy za dużo pracy. Rzeczywiście, w przypadku tej geometrii, gdy masz już wszystkie punkty między mini a maxi (od wyboju do zagłębienia), powtarza się w odwrotnej kolejności o 1/4 obrotu.

Mówisz o obróbce końca rury. Czy robisz to w CN? Następnie musisz tylko określić położenie środka i promień rury, na której się opierasz. Następnie maszyna sobie radzi.

Lub nieco inaczej, ale jeszcze szybciej, myślę, że możesz znaleźć odpowiedź na swoje potrzeby po prostu za pomocą Excela za pomocą prostego obliczenia trigo. Przykład w załączeniu.

Dzięki temu masz wszystkie niezbędne współrzędne, aby odtworzyć kształt rury widzianej z boku (= trajektoria twojego noża).

xy_tube.xls

Witam 

Dziękuję za odpowiedzi, ale rozwiązałem swój problem za pomocą funkcji bibliotecznej, którą przeciągam i upuszczam na rurce. 

W ten sposób otrzymuję wszystkie wyniki (patrz załączony obrazek)

Zaletą jest to, że cięcie może odbywać się pod kątem lub w osi.

resultat.png