Rzut siły na pochyłą płaszczyznę

Witam

Po raz kolejny zwracam się do społeczności w związku z problemem obliczenia siły wynikowej podczas translacji pochyłej płaszczyzny.

Mam więc cylinder, który przenosi siłę F1 19 DaN i ta siła jest retransmitowana na F2 dzięki nachylonej płaszczyźnie pod kątem, aby ocierać się o krążek Ø6mm.

Niebieski element przesuwa się, wiedząc, że górna krawędź tej części ociera się o płytkę HDPE.

Pomijając siły tarcia, jaka byłaby siła przenoszona w F2, aby móc podzielić moje 4 sprężyny, umożliwiając podniesienie tabletki po powrocie cylindra?

effort_plan_incline.jpg

Witam!

Tak jak w ferworze chwili (tak dla sprawdzenia, zrobiłem to w głowie)

Chodzi o to, aby rzutować siłę F1 na normalną nachylonej płaszczyzny, którą nazywam F1', a następnie rzutować F1' na oś pionową, aby znaleźć F2.

Zatem F1' = F1*cos(pi/2-a)

i F2 = F1'*cos(a) = F1*cos(pi/2 - a)*cos(a)

więc F2 = F1*sin(a)*cos(a)

Sprawdź oczywiście, co mówię! Z pewnością trzeba też wziąć pod uwagę liczbę pochyłych płaszczyzn!

4 polubienia

Witam

Nie lepiej, rozumowanie jest dobre po sprawdzeniu. 

2 polubienia

Witam

Budując w skali możemy korzystać ze starych, dobrych metod graficznych!!

Wszystko, co musimy zrobić, to utworzyć trójkąt prostokątny w poziomie, my w F1, w pionie F2 i wypadkową prostopadłą do powierzchni podparcia.

2 polubienia

+1 z Frederykiem! rozdzielczość graficzna ze szkicem.

Nie mam wszystkich danych, ale wygląda na to, że Twój problem jest hiperstatyczny, prawda? nie jestem pewien, czy masz 2 identyczne siły F2. Dzięki tolerancjom produkcyjnym nachylone płaszczyzny nie będą się stykać w tym samym czasie.

1 polubienie

Jest to również formuła, którą dał mi jeden z moich kolegów, ale chciałem kontrekspertyzy!

W przypadku hiperetatyzmu tak i nie, ponieważ sprężyny nieznacznie kompensują tę hiperstazę, umieszczając nachyloną powierzchnię zawsze w kontakcie z okręgiem.

Dziękuję

1 polubienie