Witam
Mam zespół z CAD formy buta (korpus powierzchniowy) + krzywej (szkic 3D) przycinania tego buta.
Chcę rzutować tę krzywą przycinania na moją formę prostopadle do powierzchni formy.
Jestem więc w konfiguracji rzutowania szkicu 3D na bryłę powierzchniową.
Utknąłem na chwilę... Czy ktoś ma jakieś pomysły? Jestem na solidnym 2016 roku
Dziękuję
1 polubienie
Krok po kroku się do przodu w moim projekcie:
Mam trop. Czy możliwe jest wyciągnięcie zwykłego szkicu 3D na powierzchnię?
Witaj Victorze,
Użyj funkcji "krzywa rzutowana" (zwróć uwagę na kierunek projekcji).
Można też użyć "linii podziału", która rozdziela powierzchnię na kilka powierzchni zgodnie ze szkicem.
Jeśli znajdujesz się na powierzchni użyj funkcji ograniczania.
Wybierasz szkic 3D jako narzędzie do dopasowania.
Edit: zapomniałem odpowiedzi, źle odczytałem twoje pytanie. Zobacz odpowiedź daemona.
Witam
Dlaczego nie wyciągnąć powierzchni z tego szkicu, sprawić, by przecinała powierzchnię, na którą chcesz ją rzutować, a następnie użyć funkcji Ogranicz powierzchnię, a następnie użyć krawędzi tej powierzchni, aby w razie potrzeby rzutować je na szkic 3D.
Spójrz na ten samouczek, pod koniec wyciągam tekst na powierzchni cylindrycznej i używam funkcji delimitacji.
http://www.lynkoa.com/tutos/projections-dentit%C3%A9s
1 polubienie
Nie jest jednak możliwe a priori rzutowanie szkicu 3D na powierzchnię...
To jest mój problem.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
[EDYTUJ | EDYTUJ KOD]
Dziękuję a.leblanc. Nie mogę wyciągnąć szkicu w normalny sposób na mojej powierzchni...
Rzutowanie szkicu 3D na powierzchnię może nie być możliwe, ale rzutowanie krawędzi powierzchni ograniczonej przez inną powierzchnię może być
1 polubienie
Musisz określić orientację w funkcji ekstruzji, myślę, że może to być linia, oś, płaszczyzna lub płaska powierzchnia.
1 polubienie
Pokaż nam zdjęcia, to jest tysiąc razy bardziej znaczące niż słowa
Formą dla mnie jest objętość
Teraz twój klips jest teoretycznie na twoim bucie, więc po co projektować?
jeśli ma to umożliwić wyjęcie z formy w dokładnym kierunku, wydaje mi się, że wystarczy wykonać przesunięcie tego szkicu 3D
i utworzyć powierzchnię pomiędzy tymi 2 szkicami 3D
@+
1 polubienie
Proszę bardzo, mój szkic 3D (w kolorze szarym) pochodzi z "krzywej przechodzącej przez punkty X, Y, Z", którą dostosowałem w zespole z powierzchnią CAD formy mojego buta (w kolorze ciemnoszarym).
Plik formy pochodzi z ProE, więc niewiele mogę z nim zrobić.
Problem polega teraz na tym, aby rzutować tę krzywą w normalny sposób na powierzchnię formy.
2.png
2 polubienia
gt22
23 Maj 2017 07:25
11
Myślę, że w twoim przypadku najlepszą rzeczą jest stworzenie powierzchni wewnątrz tego szkicu
które powiększysz i ustawisz w żądanym miejscu w zespole
następnie możesz odzyskać linię przecinającą powierzchnie, aby uzyskać krzywą 3D
@+
Witam
Spójrz na to, to może ci pomóc.
2017-05-23_at_09-22-50.mp4
1 polubienie