Projekt transmisji dla karuzeli

Witam

w przypadku projektu chcę obrócić karuzelę o wadze około 500 kg z centralnym  sworzniem, indeksując co 20°

Punktem wyjścia jest niewielka zajmowana powierzchnia: maksymalna dostępna wysokość = 120 mm

Obrót może odbywać się za pomocą wszystkich możliwych systemów (przekładnia za pomocą pasków zębatych itp.)

Karuzela musi być w stanie być obsługiwana tak, aby połączenia elektryczne lub opony były szybkie

Jeśli masz jakieś pomysły, jestem zainteresowany

carroussel.pdf

Co powiesz na stary, dobry maltański system krzyżowy?

Być może możemy sobie wyobrazić zastosowanie indeksującego silnika elektrycznego z przekładnią zębatą lub układu pneumatycznego typu sekwencyjnego aparatu podziałowego (załączam przykład tego ostatniego układu.

plateau_indexeur_sequentiel.png

Witam

Zajmuję się karuzelami od bardzo dawna i pytaniami, które się nasuwają

Ile przystanków na obrocie (20° = 18 stopni)

Czas zatrzymania (przy jednym obrocie silnika procent czasu dla strefy czasowej zatrzymania/ruchu (105°--210°/360°)

średnica karuzeli dla bezwładności i siły odśrodkowej (500 kg jest różne przy średnicy 100 lub 300 mm)

W mechanice są:

http://www.cdsindexers.com/

http://www.camcoindex.com/index.htm

Ale jeśli jesteśmy standardami złota, to od razu jest to bardzo drogie.

Są też serwomotory z konfigurowalnym serwonapędem, ale które wymagają mechanicznych przypomnień z odniesieniami mechanicznymi, aby zapewnić precyzję na każdym okręcie.

W wyznaczonym miejscu zawsze należy zaopatrzyć się w mechaniczny ogranicznik momentu obrotowego, niezależnie od rozwiązania elektrycznego lub mechanicznego, ponieważ w przypadku serwonapędów (typ SEW moment obrotowy jest w 300% oryginalny, więc po oderwaniu wszystkich prowadnic może się zdarzyć, że silnik się zatrzyma....

1 polubienie

SEPM mówię, że może a, ale myślę, że musi istnieć oficjalny dokument na wszystko, co jest związane z bezpieczeństwem tego rodzaju merege, może do ciebie informacje??

Pozdrowienia

Bastien

1 polubienie

Moim zdaniem krzyż maltański jest również najlepszym rozwiązaniem

Rzeczywiście, zapomniałem o ważnej dacie: karuzela ma średnicę 900 mm

Zaczynałem od silnika Bruschless z paskiem zębatym sprzężonym ze sterownikiem PLC do zarządzania obrotami, ale przy bezwładności bałaganu, ogranicznik, silnik i pasek otrzymają znaczne siły

Następnie zawsze możesz połączyć się z cylindrem, aby zatrzymać system, ale jest bałagan

W każdym razie dziękuję za Twoje pomysły

Nie znałem maltańskiego systemu krzyżowego!!

Bastien

Nigdy nie mówimy, kiedy mówimy o bezpieczeństwie, że po oficjalny dokument musisz zwrócić się do Apave lub veritas itp...,

W przypadku mechanicznej integracji karuzeli jest to najprostsze, wystarczy ograniczyć dostęp do obracającej się  części do ponad 850 mm (sprawdź, czy standardy ewoluowały). Tak więc wokół gwiazdy znajduje się duże pudełko, do którego dostęp jest pozbawiony energii. (można jeszcze postawić korbę, którą operator będzie obsługiwał według własnego uznania, gdy będzie miał otwarty dostęp do drzwi)

Do serwomotoru.... Potrzebujesz dobrego automatu, ale mogę ci tylko doradzić, abyś wybrał się na targi Pilz automotion. Napotkawszy problemy ze zrozumieniem z SEW, może to być po prostu człowiek.

Pytanie dotyczące tego projektu, czy jest on jednostkowy, czy seryjny????

Koszt rozwoju jest wyższy w przypadku serwonapędu, ale tańszy podczas produkcji.

#La krzyż maltański pracowałem na maszynach reprograficznych, które miały... Mieli po 50 lat.

Bardzo dobrze, jeśli dostosujesz go tylko raz i zrobisz format mono, wtedy to się komplikuje.

Gerald

@dpusel

Uważaj, ponieważ napęd pasowy powoduje utratę precyzji

W rowerze bezszczotkowym pomyśl o czujniku rejestracyjnym, który będzie korygował punkt zerowy przy każdym obrocie silnika 

(mały pierścień z 6 nacięciami, na nim czujnik indukcyjny, jest tani i bardzo pomaga)

Współczynnik poślizgu występuje niezależnie od marki silnika.

Biorąc pod uwagę pańskie odpowiedzi, myślę, że skłaniam się ku maltańskiemu systemowi krzyżowemu.

Szukam więc producenta: czy masz takiego?

w przypadku kwestii bezpieczeństwa organizacja (APAVE itp.) przyjedzie w celu walidacji procesu

Jeśli to pomoże:

http://docinsa.insa-lyon.fr/polycop/download.php?id=159200&id2=1

W przeciwnym razie mogę mieć stary projekt w kącie mojej biblioteki, ale może nie co 20°.