Chciałem przestawić się na projektowanie całkowicie oparte na elementach, do tej pory pracowałem przy montażu, kawałek po kawałku (przykład 1słup = 1część, jedne drzwi = 1część).
Ale zdarza mi się mieć część, która nie nadaje się do użytku, ponieważ jest zbyt ciężka. Chodzi mi o to, że nie mogę wyjąć arkuszy rozłożonych przez SMM, ponieważ po pewnym czasie solidworks się zawiesza. A kiedy się powiedzie (po 24 godzinach), plik rysunku otwiera się tylko w podglądzie i nie mogę go edytować, w przeciwnym razie ulega awarii. Po zmarnowaniu 3 dni na szukanie rozwiązania zamierzam spróbować samodzielnie zrobić kilka plików rysunkowych, ale myślę, że nadal stracę 2-3 dni, ponieważ kiedy robię SW, grinduje jak nie jest to dozwolone.
Próbowałem już wyodrębnić moje arkusze, zapisując je jako DWG, ale zajęło to 3 dni. (pliki nie są już aktualne z powodu modyfikacji)
Plik ma 44 MB, ma 809 funkcji, 319 woluminów i całkowity czas rekonstrukcji w sekundach 17,82
Mam 91 kawałków blachy i żadnych błędów gięcia
Gdyby ktoś miał pojęcie o problemie i mógłby mi pomóc to korzystam z solidworks 2021
Przepraszam, nie mogę go nawet otworzyć, rzeczywiście, rysowanie wszystkiego w tym samym pokoju niekoniecznie jest dobrym pomysłem.
Rzeczywiście konieczne jest faworyzowanie projektu podczas montażu.
Jeśli uda się panu ją otworzyć, być może będzie pan w stanie rozsadzić ją na różne ciała i w ten sposób uczynić z siebie różnych posłów do PE z różnych ciał.
Zrób kopię zapasową swojej części w innym katalogu i wypróbuj tę metodę (załączony plik)
Potwierdzam, czasami lepiej jest stworzyć całość w trybie pokojowym. Ale kończymy z wieloma ciałami, które czasami są ciężkie.
Nie mogę przeczytać twojego artykułu, więc stworzyłem kolejny prosty przykład, aby pokazać moje rozwiązanie. Pozwala to na jaśniejszy wyświetlacz i utrzymuje spłaszczenie dla każdego kawałka blachy.
Spróbuj zrobić to samo, korzystając z konfiguracji. Będziesz miał jedną linię na niezależną treść (pozostałe są usuwane) + jedną linię, aby pokazać wszystko. Pozwala to uniknąć tworzenia wielu plików.
Aby szybko przełączać się z jednej konfiguracji na drugą bez konieczności ponownego przeliczania za każdym razem, przesuń wiersz bloku funkcyjnego na koniec.
Wreszcie, czy proponujesz stworzyć konfigurację przed jej utworzeniem, gdy robimy "stan rozłożony" podczas rysowania? Boję się błędów, które może spowodować, zwłaszcza w punkcie, w którym jestem i moich 91 sztuk, których nie wolę ryzykować. Ponadto pasek blokujący wyświetla mi komunikaty o błędach, gdy tylko go opuszczę, też nie wiem dlaczego.
Spłaszczanie jest tworzone automatycznie na rysunku po zaznaczeniu pola "stan rozwinięty".
Aby uniknąć pracy na nic, zrób 2-3 linie konfiguracji i przetestuj. Przetestuj to rozwiązanie, a następnie poprzednie i wybierz to, które najbardziej Ci odpowiada.
Otworzyłem twój plik w 3s, całkiem dobrze skonstruowany.
Kolejna mała sztuczka, aby uniknąć szlifowania SW na nic: wyłącz automatyczną aktualizację listy części. Kliknij prawym przyciskiem myszy "Lista części spawanych" i odznacz "Aktualizuj automatycznie". Na dużych zestawach może to pomóc.