Projekt całkowicie bezużyteczny

Witam

Chciałem przestawić się na projektowanie całkowicie oparte na elementach, do tej pory pracowałem przy montażu, kawałek po kawałku (przykład 1słup = 1część, jedne drzwi = 1część).

Ale zdarza mi się mieć część, która nie nadaje się do użytku, ponieważ jest zbyt ciężka. Chodzi mi o to, że nie mogę wyjąć arkuszy rozłożonych przez SMM, ponieważ po pewnym czasie solidworks się zawiesza. A kiedy się powiedzie (po 24 godzinach), plik rysunku otwiera się tylko w podglądzie i nie mogę go edytować, w przeciwnym razie ulega awarii. Po zmarnowaniu 3 dni na szukanie rozwiązania zamierzam spróbować samodzielnie zrobić kilka plików rysunkowych, ale myślę, że nadal stracę 2-3 dni, ponieważ kiedy robię SW, grinduje jak nie jest to dozwolone.

Próbowałem już wyodrębnić moje arkusze, zapisując je jako DWG, ale zajęło to 3 dni. (pliki nie są już aktualne z powodu modyfikacji)

Plik ma 44 MB, ma 809 funkcji, 319 woluminów i całkowity czas rekonstrukcji w sekundach 17,82

Mam 91 kawałków blachy i żadnych błędów gięcia

Gdyby ktoś miał pojęcie o problemie i mógłby mi pomóc to korzystam z solidworks 2021

verriere.sldprt

Przepraszam, nie mogę go nawet otworzyć, rzeczywiście, rysowanie wszystkiego w tym samym pokoju niekoniecznie jest dobrym pomysłem.

Rzeczywiście konieczne jest faworyzowanie projektu podczas montażu.

Jeśli uda się panu ją otworzyć, być może będzie pan w stanie rozsadzić ją na różne ciała i w ten sposób uczynić z siebie różnych posłów do PE z różnych ciał.

Zrób kopię zapasową swojej części w innym katalogu i wypróbuj tę metodę (załączony plik)

job9mtj6gm.gif
2 polubienia

Już próbowałem, ale po tym arkuszy nie można rozłożyć.

Dziękuję za pomoc mimo wszystko

Witam

Potwierdzam, czasami lepiej jest stworzyć całość w trybie pokojowym. Ale kończymy z wieloma ciałami, które czasami są ciężkie.

Nie mogę przeczytać twojego artykułu, więc stworzyłem kolejny prosty przykład, aby pokazać moje rozwiązanie. Pozwala to na jaśniejszy wyświetlacz i utrzymuje spłaszczenie dla każdego kawałka blachy.

Spróbuj zrobić to samo, korzystając z konfiguracji. Będziesz miał jedną linię na niezależną treść (pozostałe są usuwane) + jedną linię, aby pokazać wszystko. Pozwala to uniknąć tworzenia wielu plików.

Aby szybko przełączać się z jednej konfiguracji na drugą bez konieczności ponownego przeliczania za każdym razem, przesuń wiersz bloku funkcyjnego na koniec.

tole_multicorps.sldprt
1 polubienie

Wreszcie, czy proponujesz stworzyć konfigurację przed jej utworzeniem, gdy robimy "stan rozłożony" podczas rysowania? Boję się błędów, które może spowodować, zwłaszcza w punkcie, w którym jestem i moich 91 sztuk, których nie wolę ryzykować. Ponadto pasek blokujący wyświetla mi komunikaty o błędach, gdy tylko go opuszczę, też nie wiem dlaczego.

Spłaszczanie jest tworzone automatycznie na rysunku po zaznaczeniu pola "stan rozwinięty".

Aby uniknąć pracy na nic, zrób 2-3 linie konfiguracji i przetestuj. Przetestuj to rozwiązanie, a następnie poprzednie i wybierz to, które najbardziej Ci odpowiada.

1 polubienie

Witam

Otworzyłem twój plik w 3s, całkiem dobrze skonstruowany.

Kolejna mała sztuczka, aby uniknąć szlifowania SW na nic: wyłącz automatyczną aktualizację listy części. Kliknij prawym przyciskiem myszy "Lista części spawanych" i odznacz "Aktualizuj automatycznie". Na dużych zestawach może to pomóc.

Powodzenia.

2021-11-17_11_26_46-.jpg