Rzutowanie w płaszczyźnie przedniej

Witam 

Utworzyłem szkic na płaszczyźnie przedniej i chcę go rzutować na płaszczyznę nachyloną w stosunku do płaszczyzny czołowej. 

Jeśli używam funkcji "konwertuj dane wejściowe", rzutowane krzywe są rzutowane względem normalnej nachylonej płaszczyzny, a nie do płaszczyzny ściany. 

Na poniższych obrazkach możemy zobaczyć 3 widoki: Widok z prawej strony (gdzie widzimy kąt między dwiema płaszczyznami) / Widok z przodu (chciałbym, aby linie się nakładały) / Widok normalny do płaszczyzny.  

VUE DE FACE

VUE PROJETEE

VUE DE DROITE

Konkretnie mam plan 2D, który chciałbym przebudować w 3D, aby widok był oceniany w porównaniu z widokiem z przodu

Dziękuję za pomoc

Witam

Spójrz na to, to może ci pomóc.

http://www.lynkoa.com/tutos/projections-dentit%C3%A9s

Witam

Dlaczego nie przerysować swojego kształtu Maosa, ograniczając go do kształtu najprostszego. To działa.

1 polubienie

Przyjrzałem się obu twoim rozwiązaniom, 

@a.leblanc : w samouczku nie ma nic, co mogłoby mi pomóc =S, ponieważ nie mam powierzchni, nie mogę używać "krzywych rzutowanych / na powierzchnię". 

@AC Cobra 427 : Czy jesteś pewien, że kiedy "patrzysz" w widoku z przodu (a nie w normalnym widoku samolotu), twoje krzywe są nałożone? (Nie sądzę)

I wyciągnąć powierzchnię w żądanym kierunku, a następnie rzutować kontur na płaszczyznę?

Rzeczywiście, to działa =)

Nie wygląda to zbyt czysto, ale powinno wystarczyć

Tak, nakładają się na siebie w moim domu, próbowałeś???

Tak, próbowałem, ale kiedy ustawiłem ograniczenie "zbieganie się", przesuwa linię z powrotem do punktu rzutowania 

Musisz więc dodać szkic i związać go z nim. Zmiana oceny załącznika do Sw 2016

Część 1.SLDPRT

Dobry wieczór

Sztuczka polega na utworzeniu szkicu 3D na planie (poprzez dwukrotne kliknięcie na nachylonej płaszczyźnie) i z liniami konstrukcyjnymi ograniczającymi normalną początkowego szkicu.

To zabawne pytanie, bo przygotowałem tutorial na temat szkiców 3D / 3D na planach i o tym mówię. Jedyny problem, zapomniałem włączyć mikrofon (jestem piłką...)

Pozdrowienia.

capture_plan_incline.png
2 polubienia

@Yves.T : Więc robisz coś podobnego do tego, co oferuje ac cobra 427 ? To znaczy, aby przejść przez szkic lub oś odniesienia? 

(w rzeczywistości to też tak działa)

Mógłbyś umieścić mi link do samouczka, o którym mówisz, byłbym zainteresowany, aby rzucić na niego okiem. 

Witam 

Nie pobrałem załącznika, aby zobaczyć, co proponuje AC. 

Na to wygląda. Z wyjątkiem tego, że używam do tego tylko jednego szkicu 3D. Na pochyłej płaszczyźnie tworzę szkic 3D na planie, pozostawiam tryb 3D na planie i dodaję swoje linie konstrukcyjne, aby wykonać ograniczenia. 

Witam

rada, uważaj na automatyczne relacje ze szkicami 3D, osobiście dezaktywuję niektóre z nich . W przeciwnym razie prawdą jest, że jest to bardzo praktyczne, ale trudne do opanowania dla kogoś, kto jest w tym nowy.

1 polubienie