Małe pytanie, które musiało już zostać zadane: jak mogę rzutować szkic należący do jednej części, na inną część zespołu, aby móc go ponownie wykorzystać?
W p.j: Chcę rzutować niebieską powierzchnię na tylną płytę, zachowując wszystkie otwory, ale oczywiście projekcja jest wykonywana tylko na powierzchni zewnętrznej, a nie na otworach!!!
2) Skopiuj szkic (za pomocą CTRL C i CTRL V), jeśli istnieje w takiej postaci, w jakiej znajduje się w pomieszczeniu, a następnie wklej go do drugiego pomieszczenia.
Umieść siebie w swoim zespole, edytuj część, do której chcesz skopiować szkic. Wybierz szkic drugiej części w Menedżerze operacji (drzewo) + CTRL powierzchnię edytowanej części (lub płaszczyzny), do której chcesz wkleić dany szkic.
Po wybraniu 2 elementów (szkic + płaszczyzna/ściana) naciśnij Wstaw/Szkic pochodny.
Rzeczywiście, kiedy konwertuję elementy (w zaznaczeniu "łańcuchowym"), udaje mi się rzutować szkice, ale chciałem to zrobić za jednym razem, rzutując powierzchnię, która zawiera otwory, aby zaoszczędzić czas...
Możesz konwertować elementy, klikając każdą powierzchnię, będzie to znacznie szybsze! SolidWorks przekonwertuje wszystkie elementy na tej ścianie(-ach): kontury zewnętrzne i wewnętrzne (tj. otwory)
Dziękujemy, Twoje rozwiązanie działa poprzez wybranie jednego lub więcej szkiców, ale nie działa, jeśli wybierzesz ujęcie, na którym znajduje się kilka szkiców, które chcesz wyświetlić...
@PL: nie, to nie działa, wyświetla tylko zewnętrzny kontur
W przeciwnym razie utwórz prostokąt za pomocą myszy, który wybierze wszystkie szkice części, przekonwertuj je, a następnie usuń te, które są bezużyteczne. To będzie prawdopodobnie najszybsze rozwiązanie.
Umieść więc płaszczyznę szkicu biegnącą przez objętość korony i wykonaj Narzędzia/Narzędzia do szkicowania/Przetnij krzywą. W wyświetlonym oknie wybierz bryłę korony (a nie ściany) w Menedżerze funkcji, a następnie potwierdź. Otrzymasz całą sekcję!