Czy możliwe jest wydłużenie takiej powierzchni bez konieczności ponownego szkicowania?
Musiałbym powiększyć zaznaczoną część na niebiesko, wiem, że jest to możliwe z funkcją "konwertuj elementy" ale w tym przypadku mam całą twarz podczas gdy chciałbym ją z 2 wydrążonymi częściami zaznaczonymi na czerwono,
W rzeczywistości, gdy używasz funkcji przekształcania elementów i wybierasz powierzchnię, normalne jest, że nie masz otworów, ponieważ konwersja jest wykonywana tylko na zewnętrznym konturze, gdy konwersja jest wykonywana później, musisz wybrać wszystkie wewnętrzne krawędzie części, a następnie ponownie przekonwertować, a wtedy szkic będzie całkowicie odpowiadał wybranej ścianie.
Daję lepszą odpowiedź, ponieważ rozwiązanie polegające na poruszaniu twarzą musi być dobre, ale nie mogę go zastosować do mojej partii.
Jeśli chodzi o otwarcie STL, robię to, co już kilka tygodni temu poradził mi kobra, postępując zgodnie z samouczkiem, który mi zrobił i który załączam.
Oto twój kawałek, jak chcesz... W rzeczywistości funkcja przesuwania twarzy nie działała, ponieważ usunąłeś część ciała i przeniosłeś tę część do usuniętej części. Wydaje mi się, że wskazałeś na błąd w funkcji, ale konwertując szkice, działa tak, jak w załączniku...
Tak, dokładnie to jest, ale wydaje mi się, że widzę, że przeszedłeś przez "konwersję jednostek", co zacząłem robić, ale nie mogłem przekonwertować pustej części.
W rzeczywistości jest to bardzo proste, użyłem narzędzia pomiarowego, aby sprawdzić przekątne otworów i były one w 100% identyczne; więc prostokątny, a stamtąd po prostu narysowałem 2 prostokątne szkice od rogu do rogu i wykonałem wytłaczanie...
Oto część z modyfikowalnym planem wytłaczania pustej części... wystarczy kliknąć szkic 3D, aby zmienić wymiary i kąt płaszczyzny, tak aby wyciągnięcie było zgodne z tym, co zrobiłem, wytłoczenie aż do powierzchni (płaszczyzny), a oto dołączona część...
Zrobiłeś wszystko poprawnie, ale nie powinieneś oceniać 90°, ponieważ kiedy rysujesz w ten sposób, jest on automatycznie prostopadły, chyba że ustawisz go krzywo. Jeśli spojrzysz na mój szkic, jest tam tylko wymiar 10 dla minimalnej długości i 45° dla kąta i 15 dla wysokości, co nie jest obowiązkowe, ale umieściłem to tak, że szkic jest całkowicie ograniczony. Nie zrobiłem ci samouczka, ponieważ zrobiłeś wszystko dobrze, jeśli usuniesz swój wymiar 90° i zrobisz resztę, szkic będzie całkowicie ograniczony i funkcjonalny.
Myślę, że zrozumiałem, że nie powinieneś ustawiać Z pod kątem 90°, ale po prostu pod kątem, a potem wszystko, co musisz zrobić, to cytować.
Następnie zamykam szkic, wybieram 2 gałęzie w zależności od tego, co chcę zrobić albo zy, albo zx, albo inne i umieszczam płaszczyznę, w której będę mógł wykonać szkic, ale tam znowu utknę...