Gdy tworzę korpus arkusza blachy w części spawanej lub tworzę arkusz blachy po prostu, na liście części lub we właściwościach spawanych, SolidWorks tworzy właściwość Opis= arkusza.
Chciałbym, aby ta nieruchomość Opis= Laser.
Nie widzę w opcjach Solidworks, gdzie można zmienić to ustawienie.
Próbowałem wielu rzeczy i nie widzę, jak zainicjować właściwość "Description" inaczej niż domyślnie.
Myślałem, że zarejestrowanie "prtdot" już zawiera artykuł o spawanej części z blachy z "Opisem" = "Laser", ale to nie działa, ponieważ jak tylko utworzysz nowy artykuł, początkową wartością dla tego nowego artykułu jest znowu "arkusz".
To, czego chcę, to zautomatyzować w jak największym stopniu, a tym samym ograniczyć ręczne dodawanie właściwości (ręczne dodawanie = ryzyko błędu). W moim przypadku, gdy tylko utworzysz arkusz blachy, SolidWorks automatycznie utworzy właściwość "Opis" z wartością "Arkusz". W mojej firmie cała blacha jest wycinana "laserowo" i na stole części spawanych chcę pokazać ten parametr. Stąd pomysł, aby móc zastąpić słowo "laser" słowem "arkusz".
Ale będę mógł to zrobić za pomocą smartproperties... Czy to się uda!!
SmartProperties Multi Feat (do konstrukcji spawanych mechanicznie z jednym lub kilkoma korpusami z blachy)
Tworząc właściwość typu warunkowego i ustawiając ją w następujący sposób:
IFF($Description=Arkusz|Laser|$Description)
Znaczenie: jeśli właściwość Opis (Uwaga: Opis listy części spawanych) jest równa Arkusz , ustaw wartość na "Laser", w przeciwnym razie przyjmij istniejącą wartość Opisu.
Aby sprawdzić odpowiedź gt22, możemy pójść dalej i stworzyć właściwości z wyborami dla modelu dedykowanej części
Na przykład, aby uniknąć błędów
Mam model na kawałki mm, model na kawałki calowe,
Następnie każdy ma swoją własną właściwość .prtprp połączoną z plikami tekstowymi w celu zdefiniowania typu produkcji zdefiniowanego przez wcześniej ustaloną listę.
(to proste, kiedy rozumiesz, ale majstruję przy tym od wczoraj lol)