Właściwość Lista części spawanych

Gdy tworzę korpus arkusza blachy w części spawanej lub tworzę arkusz blachy po prostu, na liście części lub we właściwościach spawanych, SolidWorks tworzy właściwość Opis= arkusza.

Chciałbym, aby ta nieruchomość Opis= Laser.

Nie widzę w opcjach Solidworks, gdzie można zmienić to ustawienie.

proprietes_de_liste_de_piece_soudee.png
1 polubienie

Witam

Jeśli nadal musisz zmienić tę właściwość, radzę zrobić to bezpośrednio na liście nieruchomości.

W przeciwnym razie wystarczy przejść do właściwości swojej części i ręcznie zmodyfikować właściwość.

Zobacz załączony obraz.

pro.png
1 polubienie

@Bart

Wiedząc @flegendre, z pewnością chce, aby ta właściwość pojawiała się cały czas z wartością "laser", a nie już "arkusz". A teraz, na razie wysycham...

3 polubienia

W takim przypadku musisz udać się i zobaczyć, gdzie znajduje się Twój model żyrandoli z częściami spawanymi. (Patrz załączone zdjęcie)

I zmodyfikuj go, aby po prostu zastąpić arkusz laserem.

Domyślnie ta lista znajduje się w: C/\ProgramData\Solidworks 2014\lang\english  (w moim przypadku)

liste.png

Potwierdzam Benoit, że to jest bardziej skomplikowane =)

Gdybyś próbował przez model części, gdzie wypełniłbyś ten opis jako laser.

Nagrywasz i voilà, prawda?

1 polubienie

Osobiście zrobiłem listę za pomocą kwestionariusza, wypełniam parametry, które chcę i wszystko następuje....

Cześć @ flegendre

Opublikowałem ten samouczek na ten temat

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/utilitaires-macro-pour-description-des-corps-soudes-janvier-2014 (w języku angielskim)

@+ ;-)

1 polubienie

Nie, nie można zmienić "wartości" w modelach tabelarycznych...

Zajrzałem do pomocy, do plików w folderze \Lang\french\...

Nic nie widzę...

7 polubień

Witam

Próbowałem wielu rzeczy i nie widzę, jak zainicjować właściwość "Description" inaczej niż domyślnie.

Myślałem, że zarejestrowanie "prtdot" już zawiera artykuł o spawanej części z blachy z "Opisem" = "Laser", ale to nie działa, ponieważ jak tylko utworzysz nowy artykuł, początkową wartością dla tego nowego artykułu jest znowu "arkusz".

Przepraszam @flegendre, suszę się!

Pozdrowienia

8 polubień

Patrząc wstecz, nie jest to możliwe.

I tworząc osobisty materiał, który nazwiemy "laserem"

Tak więc na liście właściwości spawanych części wypełnimy materiał, który byłby "laserowy"...

To był taki pomysł, ^^ nie próbowałem... :p

2 polubienia

Witam

Dlaczego zawsze chcesz modyfikować, nie musisz tworzyć nowej właściwości i nazywać jej tak, jak chcesz, a tym samym ustawiać ją na wartość "laser". 

Klasa A+

1 polubienie

@Mathieu,

To, czego chcę, to zautomatyzować w jak największym stopniu, a tym samym ograniczyć ręczne dodawanie właściwości (ręczne dodawanie = ryzyko błędu).
W moim przypadku, gdy tylko utworzysz arkusz blachy, SolidWorks automatycznie utworzy właściwość "Opis" z wartością  "Arkusz".
W mojej firmie cała blacha jest wycinana "laserowo" i na stole części spawanych chcę pokazać ten parametr.
Stąd pomysł, aby móc zastąpić słowo "laser" słowem "arkusz".

Ale będę mógł to zrobić za pomocą smartproperties... Czy to się uda!!

Czy odniesiesz sukces również w przypadku kilku blaszanych korpusów w tym samym pomieszczeniu?

Tak, @Benoit to zrobi (dzięki smartproperties i @jfaradon !!!!)

@ flegendre

A dlaczego nie zrobisz tego z formularzem własności osobistej, który stworzysz dla siebie

Zobacz te samouczki

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-le-formulaire-de-proprietes

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/editeur-de-formulaire-solidworks

Masz wszystkie opcje typów

które mogą również znajdować się w kartridżu dla poszczególnych rysunków części

lub w Twoich nomenklaturach i tak określone, to zależy od Ciebie ;-)

@+ ;-)

1 polubienie

Przeszedłem przez Smartproperties:

• SmartProperties Feat (dla korpusu z blachy)
  • SmartProperties Multi Feat (do konstrukcji spawanych mechanicznie z jednym lub kilkoma korpusami z blachy)

Tworząc właściwość typu warunkowego i ustawiając ją w następujący sposób:

IFF($Description=Arkusz|Laser|$Description)

Znaczenie: jeśli właściwość Opis (Uwaga: Opis listy części spawanych) jest równa Arkusz , ustaw wartość na "Laser", w przeciwnym razie przyjmij istniejącą wartość Opisu.

2014_05_16_smartproperties_pieces_soudees_laser.png
2 polubienia

Aby sprawdzić odpowiedź gt22, możemy pójść dalej i stworzyć właściwości z wyborami dla modelu dedykowanej części

Na przykład, aby uniknąć błędów 

Mam model na kawałki mm, model na kawałki calowe, 

Następnie każdy ma swoją własną właściwość .prtprp połączoną z plikami tekstowymi w celu zdefiniowania typu produkcji zdefiniowanego przez wcześniej ustaloną listę. 

(to proste, kiedy rozumiesz, ale majstruję przy tym od wczoraj lol)

właściwości-części.prtprp
1 polubienie

@ Gerald

Widzimy, że właściwość tworzy formularze

no + sekret dla Ciebie (lub od - od - do -)

To przyjemność

@+ ;-)