Witam
Używamy makra do zapisania rysunku w pdf,
Czy można zapisać właściwość description rysunku we właściwości description?
pliku pdf?
Z góry dziękuję
Witam
Używamy makra do zapisania rysunku w pdf,
Czy można zapisać właściwość description rysunku we właściwości description?
pliku pdf?
Z góry dziękuję
Witam
normalnie wszystko na MEP powinno następować po PDF... Obraz, który lepiej zrozumie Twoje potrzeby, może nam pomóc...
To bardziej na poziomie systemu Windows, na który musisz zwrócić uwagę:
- Czy możliwe jest stworzenie nieruchomości?
- Jeśli tak, to jak przypisać wartość do tej właściwości.
Chyba umieszczenie opisu w nazwie pliku nie wchodzi w rachubę...
Jeśli masz makro VBA do wygenerowania pliku PDF, oczywiście jest to możliwe. Musisz tylko znać polecenia VBA, które pozwalają na pobranie żądanych właściwości. Bóg makro Lynkoa (C. Roger) powinien być w stanie ci pomóc, jeśli tylko zechce :-)
Dobry wieczór i dziękuję,
Używamy tutaj makra znalezionego na lynkoa;
http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/macro-conversion-dxf-avec-nom-dune-propriété-de-pièce
Dobry wieczór
Czy możesz sprecyzować swoją prośbę? Chcesz utworzyć plik pdf z opisem w nazwie pliku lub umieścić opis w metadanych pliku pdf, jak na poniższym obrazku.
Pozdrowienia
Witam
Odpowiadając ci, to "umieść opis w metadanych pliku pdf" moje pytanie nie było zbyt precyzyjne, przyznaję to.
Pozdrowienia
Witam
Oto wyniki moich dociekań:
- Przez makro VBA (swp): Nie udało mi się tego zrobić, ponieważ mam tylko Acrobat Reader, podczas gdy a priori potrzebujesz licencji Acrobat pro, trochę czytania tutaj i tutaj.
- Przez makro csproj (dll): Nie udało mi się tego zrobić, ponieważ VSTA nie pozwala mi dodać kilku przydatnych odniesień do przetwarzania, które ma być wykonane.
- Za pomocą niezależnego programu w C#: Po prostu umieść bibliotekę dll o nazwie "PdfSharp.dll" (patrz http://www.pdfsharp.net/Licensing.ashx) jako odniesienie, a następnie utwórz kilka wierszy kodu, aby otworzyć plik PDF, utwórz właściwość niestandardową i jej wartość, a następnie zapisz plik PDF.
String filename = "monfichier.pdf";
PdfDocument document = PdfReader.Open(filename);
document.Info.Elements.Add(new KeyValuePair<String,PdfItem>("/Description",new PdfString("Ma description")));
document.Save(filename);
Więc tak, jest to wykonalne, ale rozwiązaniem, które widzę, jest stworzenie niezależnego programu do sterowania Solidworks w celu utworzenia plików PDF z MEP, aby dodać pożądane metadane w tym pliku PDF. Ten program może być uruchomiony bezpośrednio lub za pomocą wewnętrznego makra Solidworks.
Jest to rozwiązanie, które wymaga pewnej wiedzy z zakresu programowania w C#.
Osoby z bardziej dogłębną wiedzą niż ja na temat makr w VBA mogą mieć rozwiązanie do zaoferowania.
Pozdrowienia
Witam
Nie lepiej niż d.Roger. Nie mogłem znaleźć sposobu bez przechodzenia przez zewnętrzne biblioteki dll. Interfejsy API programu Acrobat Reader nie umożliwiają tego użytkownikom.
Witam
Dziękuję za poświęcony czas, cóż, myślę, że obejdziemy się bez tego "oznaczenia"
Jeszcze raz dziękuję,
Do zobaczenia wkrótce
Witam
Moja odpowiedź może być nietrafiona, ale istnieje rozwiązanie,
Jeśli masz narzędzia EPDM i My-PDM-TOOL, możesz użyć narzędzia DocPublication, które radzi sobie z zapisywaniem metadanych w plikach PDF
z pamięci, EPDM już pozwala na dodawanie właściwości bez dodatkowego modułu, wydaje mi się,
przechodząc do "Zadania" a następnie jednej z zakładek zadania, pozwala na "transpozycję/kopiowanie" właściwości,
Przykład: opis, oznaczenie itp.
Może to wymagać utworzenia "mapy" dla tego typu pliku.
Jeśli komuś kiedykolwiek uda się stworzyć makro, które to robi:
Właściwości niestandardowe transpozycji XX
i/lub (według wyboru użytkownika)
transponuj XX właściwości do konfiguracji
To też by mnie interesowało.