Właściwość Nazwa konfiguracji w rodzinie części

Dobry wieczór

Co musimy dodać w tabeli "part family", aby mieć właściwość config w nomenklaturze

i nie używaj słowa "opis" w nomenklaturze.

Mam starą część z 50 konfiguracjami i nie chcę ręcznie zmieniać tych 2 parametrów, wiedząc, że nie pojawiają się one w mojej tabeli rodziny części.

Z góry dziękuję

1 polubienie

Czy zajrzałeś na tę stronę pomocy

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_NEW_ADD_CONFIG.htm

Właściwości konfiguracji

Nazwa konfiguracjiWpisz nazwę konfiguracji. Nazwa ta nie może zawierać ukośnika (/) ani znaku "at" (@). Po zamknięciu okna dialogowego zostanie wyświetlony komunikat ostrzegawczy, jeśli nazwa zawiera jeden z tych znaków, jeśli pole pozostanie puste lub jeśli nazwa już istnieje. Nazwy konfiguracji komponentów można wyświetlić w drzewie tworzenia FeatureManager.
Opis(Opcjonalnie). Wpisz opis identyfikujący konfigurację. Opisy konfiguracji komponentów można przeglądać w drzewie tworzenia FeatureManager iw ConfigurationManager. Jeśli chcesz użyć tekstu jako opisu w zestawieniu komponentów, wybierz opcję Użyj w zestawieniu komponentów. Ten tekst ma pierwszeństwo przed właściwościami niestandardowymi lub specyficznymi dla konfiguracji, ale nie zmienia wartości konfiguracyjnych.
Komentarz(Opcjonalnie) Wpisz wszelkie dodatkowe informacje konfiguracyjne.
Właściwości niestandardowe(Opcja dostępna tylko podczas edycji właściwości istniejącej konfiguracji). Kliknij, aby uzyskać dostęp do właściwości specyficznych dla konfiguracji w oknie dialogowym Podsumowanie informacji.

@+ 

Dziękuję gt22, ale ja to wszystko wiem! moje pytanie jest być może źle sformułowane, to w mojej tabeli Excela rodziny części chcę dodać  "nazwę konfiguracji" OK i "opis" nie OK w nomenklaturze.

1 polubienie

Nadal nie jest to dla mnie jasne...

Przechodząc do właściwości pomieszczenia, wypełniasz pola opisu i nazwy konfiguracji.

Gdy otworzysz rodzinę części, sw poinformuje Cię o nowych polach. A potem wypełniasz je na innych konferencjach.

Ale już wiesz, że myślę, że... Więc więcej informacji na temat twojego PB, proszę?

3 polubienia

Twój kawałek, który ma różne konfiguracje, ma nazwę

masz x configue w tym przypadku 50

Te 50 konfiguracji ma różne referencje, które one (jeśli to boki, to od Ciebie zależy, czy połączysz boki)

Więc będziesz miał nazwę configue + konkatenacja wymiarów

co umożliwi rozróżnienie zacięć  

wiec czesci tego configue

NIE?

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_Entering_Parameters_in_a_Design_Table.htm

Specyfikacja parametrów:

• Niektóre specyfikacje parametrów, które pojawiają się w komórkach nagłówka kolumny, zawierają słowo kluczowe, takie jak $CONFIGURATION lub . $COMMENTAIRE W słowach kluczowych parametrów nie jest rozróżniana wielkość liter.
  • Niektóre parametry (stan usunięcia lub konfiguracja komponentu, do której się odwołuje) zawierają również nazwę komponentu i numer wystąpienia. Te parametry używają następującej składni:

$MOT-CLE@composant<occurrence>

composant będąca nazwą składnika i occurrence numerem wystąpienia (liczbą całkowitą), podaną w ostro zakończonych nawiasach kwadratowych.

Na przykład kolumna z etykietą $CONFIGURATION@engrenage<2> steruje przywoływaną konfiguracją drugiego wystąpienia składnika o nazwie koło zębate.

W wartościach, które nie są nazwami (Oui, Supprimeritp.), nie jest rozróżniana wielkość liter. Składnia i wartości prawne dla każdego typu parametru są opisane w innych tematach.

Oto przykład, aby oznaczenie (nie używamy opisu, ale sprowadza się to do tego samego) było różne w nomenklaturze w zależności od użytej konfiguracji.

Aby uzyskać informacje o właściwości (lub opisie), którą można połączyć w celu pobrania wartości z innych komórek, zobacz wyjaśnienie w gt22.

W przeciwnym razie może twój problem wynika bardziej z opcji nomenklatury patrz załączony obrazek, musisz sprawdzić wyświetlanie z tym samym numerem artykułu i wybrać opcję wyświetlanie osobno konfiguracji tej samej części

3 polubienia

Myślę, że jest to ustawienie "opcja nomenklatury", które chcesz skonfigurować:

Czy próbowałeś go zmodyfikować w konfiguracji, aby zobaczyć, jak reaguje tabela rodziny?

5 polubień

Dobry wieczór i dziękuję za odpowiedzi, sprawiły, że ruszyłem do przodu,

Stefbeno zrozumiał, czego chcę, muszę jeszcze uzyskać właściwość "Description" w mojej nomenklaturze, patrz załączony obrazek

Klasa A+

capturer.jpg
1 polubienie

Jest to więc proste, ponieważ jest to właściwość oprogramowania.

Biorąc pod uwagę, że chcesz zmienić istniejącą kolumnę:

Klikasz na BOM, aby go aktywować, a następnie na literę znacznika kolumny (np. B, aby ponownie użyć kolumny "Numer części"

Pojawi się następujące menu:

Klikając na 4. ikonę od prawej, będziesz miał możliwość uzyskania dostępu do interesującej Cię nieruchomości.

A jeśli chcesz dodać nową kolumnę, klikasz lewym przyciskiem na kolumnę, obok której chcesz wstawić nową kolumnę, wybierasz, czy chcesz ją po prawej, czy po lewej stronie:

Proszę bardzo

Witam

Dziękuję Stefbeno, już zrobiłem to, co mi każesz, chcę tylko zaznaczyć pole "użyj w nomenklaturze" w opisie dla moich 50 konfiguracji w mojej rodzinie części. automatycznie, tak jak na moim wcześniej załączonym obrazie.