Dobry wieczór
Co musimy dodać w tabeli "part family", aby mieć właściwość config w nomenklaturze
i nie używaj słowa "opis" w nomenklaturze.
Mam starą część z 50 konfiguracjami i nie chcę ręcznie zmieniać tych 2 parametrów, wiedząc, że nie pojawiają się one w mojej tabeli rodziny części.
Z góry dziękuję
1 polubienie
Czy zajrzałeś na tę stronę pomocy
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_NEW_ADD_CONFIG.htm
Właściwości konfiguracji
Nazwa konfiguracji | Wpisz nazwę konfiguracji. Nazwa ta nie może zawierać ukośnika (/) ani znaku "at" (@). Po zamknięciu okna dialogowego zostanie wyświetlony komunikat ostrzegawczy, jeśli nazwa zawiera jeden z tych znaków, jeśli pole pozostanie puste lub jeśli nazwa już istnieje. Nazwy konfiguracji komponentów można wyświetlić w drzewie tworzenia FeatureManager. |
Opis | (Opcjonalnie). Wpisz opis identyfikujący konfigurację. Opisy konfiguracji komponentów można przeglądać w drzewie tworzenia FeatureManager iw ConfigurationManager. Jeśli chcesz użyć tekstu jako opisu w zestawieniu komponentów, wybierz opcję Użyj w zestawieniu komponentów. Ten tekst ma pierwszeństwo przed właściwościami niestandardowymi lub specyficznymi dla konfiguracji, ale nie zmienia wartości konfiguracyjnych. |
Komentarz | (Opcjonalnie) Wpisz wszelkie dodatkowe informacje konfiguracyjne. |
Właściwości niestandardowe | (Opcja dostępna tylko podczas edycji właściwości istniejącej konfiguracji). Kliknij, aby uzyskać dostęp do właściwości specyficznych dla konfiguracji w oknie dialogowym Podsumowanie informacji. |
@+
Dziękuję gt22, ale ja to wszystko wiem! moje pytanie jest być może źle sformułowane, to w mojej tabeli Excela rodziny części chcę dodać "nazwę konfiguracji" OK i "opis" nie OK w nomenklaturze.
1 polubienie
Nadal nie jest to dla mnie jasne...
Przechodząc do właściwości pomieszczenia, wypełniasz pola opisu i nazwy konfiguracji.
Gdy otworzysz rodzinę części, sw poinformuje Cię o nowych polach. A potem wypełniasz je na innych konferencjach.
Ale już wiesz, że myślę, że... Więc więcej informacji na temat twojego PB, proszę?
3 polubienia
Twój kawałek, który ma różne konfiguracje, ma nazwę
masz x configue w tym przypadku 50
Te 50 konfiguracji ma różne referencje, które one (jeśli to boki, to od Ciebie zależy, czy połączysz boki)
Więc będziesz miał nazwę configue + konkatenacja wymiarów
co umożliwi rozróżnienie zacięć
wiec czesci tego configue
NIE?
http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_Entering_Parameters_in_a_Design_Table.htm
Specyfikacja parametrów: | - Niektóre specyfikacje parametrów, które pojawiają się w komórkach nagłówka kolumny, zawierają słowo kluczowe, takie jak $CONFIGURATION lub . $COMMENTAIRE W słowach kluczowych parametrów nie jest rozróżniana wielkość liter.
- Niektóre parametry (stan usunięcia lub konfiguracja komponentu, do której się odwołuje) zawierają również nazwę komponentu i numer wystąpienia. Te parametry używają następującej składni:
$MOT-CLE@composant<occurrence> composant będąca nazwą składnika i occurrence numerem wystąpienia (liczbą całkowitą), podaną w ostro zakończonych nawiasach kwadratowych. Na przykład kolumna z etykietą $CONFIGURATION@engrenage<2> steruje przywoływaną konfiguracją drugiego wystąpienia składnika o nazwie koło zębate. W wartościach, które nie są nazwami (Oui, Supprimeritp.), nie jest rozróżniana wielkość liter. Składnia i wartości prawne dla każdego typu parametru są opisane w innych tematach.
|
Oto przykład, aby oznaczenie (nie używamy opisu, ale sprowadza się to do tego samego) było różne w nomenklaturze w zależności od użytej konfiguracji.
Aby uzyskać informacje o właściwości (lub opisie), którą można połączyć w celu pobrania wartości z innych komórek, zobacz wyjaśnienie w gt22.

W przeciwnym razie może twój problem wynika bardziej z opcji nomenklatury patrz załączony obrazek, musisz sprawdzić wyświetlanie z tym samym numerem artykułu i wybrać opcję wyświetlanie osobno konfiguracji tej samej części

3 polubienia
Myślę, że jest to ustawienie "opcja nomenklatury", które chcesz skonfigurować:

Czy próbowałeś go zmodyfikować w konfiguracji, aby zobaczyć, jak reaguje tabela rodziny?
5 polubień
Dobry wieczór i dziękuję za odpowiedzi, sprawiły, że ruszyłem do przodu,
Stefbeno zrozumiał, czego chcę, muszę jeszcze uzyskać właściwość "Description" w mojej nomenklaturze, patrz załączony obrazek
Klasa A+
capturer.jpg
1 polubienie
Jest to więc proste, ponieważ jest to właściwość oprogramowania.
Biorąc pod uwagę, że chcesz zmienić istniejącą kolumnę:
Klikasz na BOM, aby go aktywować, a następnie na literę znacznika kolumny (np. B, aby ponownie użyć kolumny "Numer części"

Pojawi się następujące menu:

Klikając na 4. ikonę od prawej, będziesz miał możliwość uzyskania dostępu do interesującej Cię nieruchomości.
A jeśli chcesz dodać nową kolumnę, klikasz lewym przyciskiem na kolumnę, obok której chcesz wstawić nową kolumnę, wybierasz, czy chcesz ją po prawej, czy po lewej stronie:

Proszę bardzo
Witam
Dziękuję Stefbeno, już zrobiłem to, co mi każesz, chcę tylko zaznaczyć pole "użyj w nomenklaturze" w opisie dla moich 50 konfiguracji w mojej rodzinie części. automatycznie, tak jak na moim wcześniej załączonym obrazie.