Właściwość niestandardowa w BDD

Witam

Chciałbym stworzyć bazę danych plików 3D.
Rzeczywiście, łatwiej jest otwierać i edytować pliki 3D, gdy wszystko jest zapisane w tym samym folderze. (i pozwala uniknąć duplikatów)

Utworzyłem więc plik Excela połączony z folderem 3d, o którym mowa.

Chodzi o to, aby móc powiązać nazwy plików z ich niestandardowymi właściwościami.
Dzięki narzędziu smartbom udało mi się pobrać właściwości każdego pliku.

Utknąłem na ostatnich krokach, gdzie wydawałoby się, że możemy zaimportować właściwości za pomocą " integracji " ale nie rozumiem, jak to działa, a także nadal mam problem ze znalezieniem tych wszystkich informacji w pliku excel zawierającym bazę danych.

Co dokładnie chcesz zrobić z integracją? Nie do końca to rozumiałem.
Celem jest zmodyfikowanie właściwości w pliku Excela i ponowne wstrzyknięcie ich do pomieszczenia?

Tak, celem jest w jakiś sposób wypełnienie właściwości niestandardowych RAZ.
Więc tak, zintegruj ponownie zmiany wprowadzone w programie Excel bezpośrednio z plikami 3D
Najlepiej byłoby móc importować moją bazę danych w miarę jej aktualizowania.

Smartbom lub Integracja nie pozwalają na automatyczną aktualizację żądanej listy.
Możesz to zrobić za pomocą Smartbom, ale nie widziałem niczego, co wyglądałoby jak to lub w inny sposób za pomocą makra, które dodałoby linię do pliku Excel, jeśli ta linia jeszcze nie istnieje.
Z drugiej strony idzie to tylko w jedną stronę.
Ponadto ryzykujesz, że w końcu będziesz mieć folder 3D z tak wieloma plikami, że nie będzie można go otworzyć bez awarii.

Witam;

Teoretycznie " Integracja " pozwala wymusić właściwości 3D z arkusza Excela.
(Patrz załączony dokument). (Źródło: MyCad/Lynkoa/Visiativ... Już nie wiem, jak je nazwać.)
Ajouter-Modifier-propriété_depuis-table-Excel.pdf (73,6 KB)

Zgadzam się ze sbadenisem co do jego ostrzeżeń.

• Rozmiar katalogu a czas przetwarzania (import/eksport)
  • Zarządzanie wieloma konfiguracjami (Części/Złożenia/Części w Złożeniach...)
  • Plik biblioteki tylko do odczytu.
  • Rygor, którego wymaga to rozwiązanie...
  • Problemy z automatyzacją...
  • A co z aktualizacjami oprogramowania i właściwościami...

Pozdrowienia. (I powodzenia przede wszystkim)

Witam

Dziękuję za odpowiedź, postaram się zobaczyć, co jest możliwe dzięki "Integracji".
Znalazłem też post na reddicie z interfejsem API menedżera dokumentów, który by to ułatwił. https://www.reddit.com/r/SolidWorks/comments/gqpny7/free_macro_to_manage_solidworks_custom_properties/
Ale hej, nie mogę zarejestrować klucza produktu w portalu klienta...