Chciałbym stworzyć bazę danych plików 3D. Rzeczywiście, łatwiej jest otwierać i edytować pliki 3D, gdy wszystko jest zapisane w tym samym folderze. (i pozwala uniknąć duplikatów)
Utworzyłem więc plik Excela połączony z folderem 3d, o którym mowa.
Chodzi o to, aby móc powiązać nazwy plików z ich niestandardowymi właściwościami. Dzięki narzędziu smartbom udało mi się pobrać właściwości każdego pliku.
Utknąłem na ostatnich krokach, gdzie wydawałoby się, że możemy zaimportować właściwości za pomocą " integracji " ale nie rozumiem, jak to działa, a także nadal mam problem ze znalezieniem tych wszystkich informacji w pliku excel zawierającym bazę danych.
Co dokładnie chcesz zrobić z integracją? Nie do końca to rozumiałem. Celem jest zmodyfikowanie właściwości w pliku Excela i ponowne wstrzyknięcie ich do pomieszczenia?
Tak, celem jest w jakiś sposób wypełnienie właściwości niestandardowych RAZ. Więc tak, zintegruj ponownie zmiany wprowadzone w programie Excel bezpośrednio z plikami 3D Najlepiej byłoby móc importować moją bazę danych w miarę jej aktualizowania.
Smartbom lub Integracja nie pozwalają na automatyczną aktualizację żądanej listy. Możesz to zrobić za pomocą Smartbom, ale nie widziałem niczego, co wyglądałoby jak to lub w inny sposób za pomocą makra, które dodałoby linię do pliku Excel, jeśli ta linia jeszcze nie istnieje. Z drugiej strony idzie to tylko w jedną stronę. Ponadto ryzykujesz, że w końcu będziesz mieć folder 3D z tak wieloma plikami, że nie będzie można go otworzyć bez awarii.
Teoretycznie " Integracja " pozwala wymusić właściwości 3D z arkusza Excela. (Patrz załączony dokument). (Źródło: MyCad/Lynkoa/Visiativ... Już nie wiem, jak je nazwać.) Ajouter-Modifier-propriété_depuis-table-Excel.pdf (73,6 KB)