Właściwość niestandardowa wypełnia nazwę konfiguracji

Witam!

Mam niestandardowy numer właściwości i inne oznaczenie.

Chciałbym, aby wartość N° wskazywała nazwę konfiguracji, a Oznaczenie wskazywało opis (konfiguracji).

Udało mi się to zautomatyzować za pomocą makra, ponieważ nie sądzę, aby było to możliwe z maską wprowadzania właściwości SW.

Czy znasz sposób, aby to zrobić za pomocą narzędzia SmartProperties? Lub bezpośrednio z maski wprowadzania oprogramowania, jeśli to możliwe...

Chodzi o to, aby wyeliminować dodatkowe kliknięcie, aby uruchomić to makro za każdym razem, gdy ...

Dziękuję za pomoc!

Witam;

Narzędzie Smartproperties daje znacznie większą swobodę niż wbudowany edytor właściwości w Solidworks.
Swoją drogą, nad jaką wersją pracujesz?
w przypadku masek wprowadzania Smartproperties możliwe jest " łączenie " istniejących właściwości.

Z drugiej strony nie jestem pewien, czy zmiana oznaczenia konfiguracji jest bardzo mądra, ale to zależy od środowiska pracy, o czym mówimy... skonfigurowanych części, konfiguracji części w zespole... Konfiguracja podzespołów?
Brakuje mu kontekstu...

W przeciwnym razie, na złość, możliwe jest uruchomienie makra z Smartproperties:

Witam

Zwłaszcza jeśli istnieją zastosowania w zespołach. Zmiana nazwy konfiguracji może spowodować, że oprogramowanie straci swoje pedały.

Pracujemy nad SW 2023 SP3.0

Sytuacja, o której mowa, została wyjaśniona na załączonym obrazku.

Chcę usunąć makro i użyć SmarProperties, aby je zastąpić.

Jeśli chodzi o dobry lub zły pomysł zmiany nazw tych konfiguracji, nie martw się, metoda jest sprawdzona w naszej operacji :wink:

Witam;

Naprawdę nie widzę sensu makra :thinking: (ani maski Smartproperties, jeśli o to chodzi) ...
dlaczego nie połączyć tych dwóch danych bezpośrednio w tabeli Excel rodziny pomieszczeń?