Witam!
Oto mój przypadek:
Moja część reprezentuje różne segmenty rur utworzone przez mechanicznie spawaną funkcję elementu i szkic 3D.
We właściwościach listy części spawanych znajduję właściwość TOTAL LENGTH
To, co chciałbym zrobić, to pobrać wartość tej właściwości i dodać ją do jednej z moich właściwości w konfiguracji.
Czy to możliwe?
Z góry dzięki!
W ramach tworzenia rodziny części?
Nie, nie ma rodziny części.
Właściwość, w której ma być wyświetlana całkowita długość, nazywa się NoArticle. Jest to właściwość, która pojawia się w nomenklaturach moich ASM.
Celem jest posiadanie wartości typu: 058796 L2500
Gdzie 058796 jest numer przedmiotu, który pasuje do mojej surowej tuby, a 2500 to całkowita długość.
Witaj @damien.grandjean,
Czy jest to oczekiwany rezultat?
jeśli tak, to po prostu skopiuj zmienną obecną w " długości całkowitej " PRP elementów spawanych mechanicznie.
2 polubienia
Tak, to wszystko. Problem polega na tym, że za każdym razem trzeba kopiować zmienną we właściwościach listy spawanych części... Aby móc skopiować zmienną, musisz usunąć znacznik wyboru " linked " (którego nawiasem mówiąc, nie do końca rozumiem).
Zastanawiam się, czy istnieje sposób, aby " wywołać " tę zmienną za pomocą tekstu takiego jak $PRP "CAŁKOWITA DŁUGOŚĆ" (co nawiasem mówiąc, nie działa...).
Mam nadzieję, że mam wystarczająco dużo jasności...
Jeśli to naprawdę się powtarza, jednym ze sposobów może być umieszczenie tej właściwości w modelu pomieszczenia. (. PRTDOT)
Z drugiej strony nie mam dokładnego pomysłu, jak się tam dostać i szczerze mówiąc nie mam ani trochę czasu na samodzielne wykonanie testów.
Powodzenia w poszukiwaniach.
PS: Uważam, że karoserii PRP działają tylko na listach części spawanych lub zestawieniach materiałów z opcją " Szczegółowa lista spawanych części".
Aby sprawdzić
Witam
O ile się nie mylę, zobacz ten temat Właściwości " sw-mass " na liście spawanych części - Nieskategoryzowane - forum myCAD , aby dodać właściwość do wszystkich artykułów z listy spawanych części jednocześnie.
Ponownie
Poprzez ponowne wykonanie testu, jeśli konstrukcja spawana ma unikalne odniesienie (dla 058796), możliwe jest utworzenie linii właściwości na poziomie funkcji konstrukcji spawanej sformatowanej w następujący sposób:
Następnie będzie propagowany we wszystkich artykułach i pobierze wartość długości skojarzoną z każdym artykułem na liście (aktualizuje przyrost artykułu na liście).
Cześć @Cyril_f ,
Uważam, że chodzi tu o to, aby umieścić właściwość w części, a nie w mechanicznie spawanych ciałach.
Dla mnie wystarczyłoby skopiować zmienną, tak jak zrobiłem to w mojej poprzedniej wiadomości, a następnie zapisać dokument jako szablon części.
ale zadaję sobie pytania...
Właściwość Total Length zawiera informacje o typie elementów spawanych mechanicznie (przykład: pusta rura kwadratowa ze stali 50×3)
Więc jeśli zrobisz okrągłą rurkę, to już nie działa?
W dniu, w którym masz 2 różne typy profili w tym samym pokoju, jak to działa?
Właściwie zaczynam się zastanawiać, jaki jest cel, który się za tym kryje...
Czy zestawienie materiałów z opcją "Szczegółowa lista spawanych części" nie spełniłoby tej potrzeby?
Cześć @twathle ,
No właśnie, czytaj trochę po przekątnej.
Kopiowanie właściwości działa, ale tak, jeśli zmieni się typ elementu, jest on martwy.
Z mojej strony nie pokazuje mi typu elementu, pokazuje mi tylko strukturę drzewa o nazwie " Artykuł-lista-części-spawanych" w nagłówku (n oznacza przyrost).
Nie wykonuję zbyt wielu konstrukcji spawanych, więc nie posiadam plików z różnymi rodzajami profili (w tym przypadku model w moim przykładzie to profile kwadratowe o nazwie Square 20x20)
Tak, jeśli zmieni się rodzaj przedmiotu, rozwiązanie już nie będzie działać, ale w moim przypadku nie jest to problem.
Celem jest posiadanie jednego pliku .prt na typ potoku, te .prt będą znajdować się w .asm, a także w innych "standardowych " elementach.
W nomenklaturze tego .asm chcę mieć coś takiego:
Poz. - Przedmiot nr - Ilość - Opis
1 - xxxxxx - 12 - Gniazdo ø20/10x15
2 - yyyyyyy L2500 - 1 - Rura ø50x2
3 - zzzzzz L1200 - 1 - Przewód ø40x3
W tym przypadku rozwiązanie @twathle wydaje mi się dobre.
Musisz utworzyć szablon dokumentu.
W przypadku istniejących fragment kodu (makro) wystarczy dodać i sformatować właściwość
Niestety, nie sądzę...
Ponieważ będziesz musiał utworzyć szablon dokumentu dla każdego profilu, który posiadasz...
Stal 50×3
50×5 Stal
Stal nierdzewna 50×3
Stal nierdzewna 50×5
Stal UPN80
Stal UPN100
Stal UPN120
ITD...
bardzo długa i niemożliwa do opanowania w przypadku przyszłych wydarzeń...
Może zobacz z nową kolumną w swojej nomenklaturze?
kolumna, której wartość byłaby równaniem równym " nazwa " + " całkowita długość " + " ... »
2 polubienia
Witam;
Zastanawiam się, czy nie byłoby bardziej " praktyczne " po prostu stworzenie szablonu do adnotacji stylu:
$PRPWLD: " Opis " (" Oznaczenie " w moim przypadku, patrz niżej)
$PRP"DŁUGOŚĆ CAŁKOWITA" mm
a może jeszcze lepiej, bezpośrednio w Nomenklaturze?
3 polubienia
Wydaje mi się, że udało mi się stworzyć makro, które bierze nazwę pierwszej części z listy przylutowanych części w drzewie i używa jej do uzupełnienia mojej właściwości NoArticle tak, jak sobie tego życzę:
XXXXXX "CAŁKOWITA LENGTH@@@Article-lista-części-spawanych1@SW-Nazwa pliku.SLDPRT"
Zamierzam kontynuować ten pomysł! Bardzo dziękuję za leady!
1 polubienie