Zazwyczaj domyślne zestawienia komponentów solidworks oferują kolumnę z grubością. Uważaj na konstrukcję wielobryłową, w tym przypadku zarządzanie 3D jest inne i wydaje mi się, że nomenklatura też. Artykuł będzie musiał zostać rozwiązany przy wyborze parametrów podczas wstawiania zestawienia komponentów na planie.
Moje pytania Czy masz zespół z częściami (objętość betonu lub inne) odpowiadającymi każdej linii Twojej nomenklatury? A może zbudowałeś swoje 3D w pojedynczym pliku części, tj. multibody?
W Twoim przypadku złożenia, powinieneś wiedzieć, że solidworks zarządza zestawieniami komponentów za pomocą właściwości niestandardowych. Są one zwykle tworzone i nie musisz nic robić. Podczas wstawiania zestawienia komponentów do rysunku, jeśli kolumna wagi istnieje, zostanie ona wyświetlona.
Kolumna nie istnieje (zaskakujące, ale dobre!) Powinieneś wiedzieć, że zestawienia materiałów solidworks i Excel działają nieco podobnie. Kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję Wstaw kolumnę. Stosowanie właściwości mass do kolumny
Wykorzystuję ten temat, aby odbić się od powiązanego problemu, z którym spotkałem się kilka razy. Wyobraźmy sobie zespół składający się z kilku części. Niektóre części są w jednostkach " kg ", a inne w " gr " Zauważyłem, że w BOM-ie montażu często występują błędy jednostek, ponieważ SLDW wyświetla wszystko zgodnie z jednostką masy ASM.
Jak rozwiązać ten problem bez konieczności przekazywania wszystkich plików w tej samej jednostce (bo czasami jest to niemożliwe - przykładowy plik biblioteki)?
Czy możliwe jest wyświetlenie jednostki masy dla każdej pozycji struktury produktu?