Właściwości masy w zestawieniu komponentów

Witam

Jestem kreślarzem w firmie betoniarskiej i chciałbym wiedzieć, jaką procedurę należy zastosować, aby pokazać wagę części w nomenklaturze.

Ściany, płyta górna i płyta dolna tworzą zespół, a materiał jest już wykonany z betonu.

Z góry dziękuję

Pozdrowienia

Gaëtan

Witam

Zazwyczaj domyślne zestawienia komponentów solidworks oferują kolumnę z grubością.
Uważaj na konstrukcję wielobryłową, w tym przypadku zarządzanie 3D jest inne i wydaje mi się, że nomenklatura też. Artykuł będzie musiał zostać rozwiązany przy wyborze parametrów podczas wstawiania zestawienia komponentów na planie.

Moje pytania
Czy masz zespół z częściami (objętość betonu lub inne) odpowiadającymi każdej linii Twojej nomenklatury?
A może zbudowałeś swoje 3D w pojedynczym pliku części, tj. multibody?

1 polubienie

Przepraszam, już odpowiadasz na moje pytania.

W Twoim przypadku złożenia, powinieneś wiedzieć, że solidworks zarządza zestawieniami komponentów za pomocą właściwości niestandardowych. Są one zwykle tworzone i nie musisz nic robić.
Podczas wstawiania zestawienia komponentów do rysunku, jeśli kolumna wagi istnieje, zostanie ona wyświetlona.

Kolumna nie istnieje (zaskakujące, ale dobre!)
Powinieneś wiedzieć, że zestawienia materiałów solidworks i Excel działają nieco podobnie. Kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję Wstaw kolumnę. Stosowanie właściwości mass do kolumny
image

Właściwość mass nie istnieje.
Otwórz Część, otwórz Właściwości niestandardowe. Utwórz linię MASS, w drugim polu oferuje już opcje, w tym MASS.

1 polubienie

Bardzo dziękuję obojgu, więc temat można zamknąć :slight_smile:

Witam;

Obliczone jednostki masy są systematycznie kojarzone z jednostkami zadeklarowanymi w modelach Solidworks (pliki *.prpdot)

A dokładniej:

Tak więc tak, technicznie możliwe jest powiązanie innej jednostki masy dla każdej części, ale w tym przypadku jest to kwestia modyfikacji powyższego parametru zgodnie z modelowanym komponentem, ale taka praktyka nie wydaje się rozsądna i jest źródłem błędów.
(Dla wygody zostawię wszystko w kg).

Nie rozumiem Twojej uwagi na temat dzieł bibliotecznych:

Dokumenty te podlegają tym samym zasadom, które opisano powyżej.
Jeśli odniesiesz się tylko do faktu, że są one w większości przypadków tylko do odczytu, to nie, nie będzie możliwe zdefiniowanie ich masy za pomocą żadnej innej jednostki miary niż ta zadeklarowana w ich właściwościach (chociaż możliwe jest tworzenie równań w BOM-ach...)

Ale ta praktyka może również generować błędy.

Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie:
Czy możliwe jest wyświetlenie jednostki masy dla każdej pozycji struktury produktu?

Tak... i nie...

Tak dla " klasycznych " tabel nomenklatury, z równaniami i konkatenacją tekstu w postaci:
SW-Mass@-----.SLDPRT " kg"
Ale znowu ustawienia opcji modelu są konfigurowane z tą samą jednostką miary.

Narzędzia takie jak Smartproperties z MycadTools (visiativ) oferują tę opcję:
Albo w ustawieniach narzędzia:

Lub w opcjach właściwości (również przez konkatenacje).
image

I wreszcie istnieje możliwość przejścia przez makro, takie jak:

I wreszcie, od wersji 2024, w końcu można konwertować jednostki miary bezpośrednio w edytorze właściwości:

3 polubienia

Witam

Ogólnie rzecz biorąc, nomenklatury są podane w jednej jednostce, więc unika się mieszania kg i g.

Zdaję sobie sprawę, że w niektórych przypadkach linie masy jednostkowej są na poziomie 0. Przecinek dziesiętny musi zostać przesunięty, zwłaszcza, że masa jest niewielka.

Wyobrażam sobie, że w produkcji ludzie, którzy rozszyfrowują nomenklatury, dobrze się bawią, identyfikując jednostki dla każdej linii. Nie jest to powszechne i podatne na błędy.

Ale niekoniecznie miałem taką potrzebę, nasze skumulowane masy są w tonach. W naszych nomenklaturach pozostajemy przy kg.