Właściwości niestandardowe - Edytor formularzy [SOLIDWORKS]

Cze wszystkim

Próbuję utworzyć formularz właściwości niestandardowych, aby sterować kilkoma wymiarami mojego pokoju.

Otwieram więc zakładkę tworzenia formularza, więc tworzę swój formularz i zapisuję go pod ścieżką określoną w Narzędzia, Opcje, Lokalizacje plików, Pliki właściwości niestandardowych:

C:\ProgramData\SOLIDWORKS\SOLIDWORKS 2015\lang\english

Jednak nadal nie widzę go we wstawieniu właściwości niestandardowych (patrz załącznik).

Czy ktoś może mi pomóc?

PS: Korzystam z SolidWorks 2015 SP 3.0.

capture.jpg

Witam, jaki jest format pliku? Być może wyszukiwanie rozszerzenia w systemie Windows szybko znajdzie folder.

Nie musisz tworzyć formularza w oprogramowaniu, ale za pomocą narzędzia Edytor forum.

W przeciwnym razie sw nie może go znaleźć... cóż, tak było pod SW12 (i tak było pod SW15).

Witam

Radzę przenieść pliki do lokalizacji sieciowej, aby były dostępne dla innych użytkowników oprogramowania. Dodatkowo, w przypadku zmiany stacji, zostanie to ułatwione.

Wykonując Opcje , następnie Lokalizacje plików , a następnie Plik właściwości niestandardowych i dodając swój folder.

[edytuj | edytuj kod] Podobno rozszerzenie pliku to prtprp

capture.png
2 polubienia

Do SolidWorks zgłoszono dwa błędy, które informują, że domyślnie pliki nie są zapisywane w odpowiednim folderze:

SPR #:
453282

W środowisku z wieloma programami domyślna ścieżka zapisywania jako Konstruktora kart właściwości nie jest ścieżką w lokalizacji pliku dla pliku właściwości niestandardowych

SPR #:
881624

W Konstruktorze kart właściwości lista pliku tekstowego nie zapisuje swojej ścieżki (lokalizacji) po ręcznym wskazaniu ścieżki.

Tak więc moja pierwsza wiadomość jest nadal aktualna:

Wyszukiwanie w systemie Windows (poprzez aktywację opcji wyszukiwania plików systemowych) według typu powinno pozwolić Ci zobaczyć, w którym folderze się znajdują, typy to:

.prtprp dla części

.asmprp dla zestawów

.drwprp dla rysunków

.wldprp dla konstrukcji spawanych

W przeciwnym razie, aby uruchomić edytor z SolidWorks, należy:

Aby rozpocząć, kliknij Wszystkie programy > SOLIDWORKS version SOLIDWORKS Tools > Edytorze formularzy właściwości. 

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście format jest w prtprp.

@remrem, tak jak widać na zrzucie ekranu, przycisk "dodaj" w opcjach , następnie w Lokalizacjach plików , a następnie w pliku właściwości niestandardowych jest wyszarzony , więc nie mogę dodać nowej lokalizacji. W każdym razie trzymam się tej mądrej rady! Będziemy mieli EPDM, być może będziemy mogli go użyć do zebrania tych dokumentów.

@opiep27, nawet podczas tworzenia formularza z poziomu oprogramowania narzędzie nie odzyskuje dostępu, ale zapisuję go w odpowiednim miejscu.

@PL, bardzo dobrze widzę, gdzie są przechowywane moje pliki (patrz załączony obraz), ale oprogramowanie nie nawiązuje połączenia

[EDYTUJ | EDYTUJ KOD] Rzeczywiście możesz dodać nowy katalog dla niestandardowych właściwości, ale musisz usunąć stary folder! Nawet jeśli to zrobi, SW nadal nie może odzyskać dostępu

capture2.jpg

Błąd SPR #:453282 wyznaczony przez Lucasa, a zatem źródło problemów...

Czyli zmiana domyślnego folderu na inny niczego nie rozwiązuje?

Cóż, właśnie spróbowałem z plikiem części i działa... Wynikałoby to zatem z faktu użycia pliku zestawu! W przypadku pliku zestawu zawsze otrzymuję ten sam komunikat: "Nie można znaleźć strony właściwości dla plików ZESTAWÓW. Kliknij "Utwórz teraz..." ', aby uruchomić edytor formularzy właściwości.

Czy istnieje inny format niż .prtprp dla formularzy z zestawami?

@PL, nie, nie, też tego próbowałem, ale mam wrażenie, że wynika to z faktu korzystania z montażu

Dla zestawów jest to asmprp

1 polubienie

Rzeczywiście, jak wskazałem w mojej przedostatniej wiadomości (przedostatniej, jeśli liczyć tę),  rozszerzenie jest różne dla typu pliku!

Oto znowu lista:

.prtprp dla części

.asmprp dla zestawów

.drwprp dla rysunków

.wldprp dla konstrukcji spawanych

3 polubienia

Tylko do Twojej wiadomości, SW ma tylko 1 niestandardową lokalizację pliku właściwości.

Więc jeśli chcesz to zmienić, musisz usunąć obecny, aby umieścić nową ścieżkę.

Zapominając również skopiować plik właściwości do tego nowego katalogu.

1 polubienie