Właściwości niestandardowe i rodzina części

Cze wszystkim.

Jak powiązać nazwę konfiguracji rodziny pomieszczeń z właściwością niestandardową? (patrz załączony plik PDF).

Nie wiem, czy możemy to zrobić z SDW, czy musimy przejść przez makro.

Dziękuję za odpowiedzi.

Miłego dnia.

doc_01.pdf

Witam

W rodzinie części (która jest w formacie Excel) wystarczy połączyć właściwość z nazwą konfiguracji w Excelu (kolumna $PROPRIETE@...) za pomocą formuł Excela.

Nie wydaje mi się, aby w Solidworks istniała zmienna wewnętrzna, która pozwalałaby na bezpośrednią repatriację nazwy konfiguracji.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź @Cyril.f

Czy mógłbyś rozwinąć swoją odpowiedź, nadal nie mogę związać nieruchomości.

Nie wiem jak to zrobić.

Dziękuję.

Jak di Cyryl.f :

Tworzysz kolumnę z nagłówkiem: $PROPRIETE@REFERENCE PIECE COMMERCE

Następnie w każdym wierszu wpisujesz wartość właściwości

Zaletą jest to, że możesz do tego użyć formuły Excela

Dziękujemy you@remrem

Część właściwości dotycząca tworzenia wartości jest w porządku.

Ale wtedy nie wiem, jak połączyć wartość właściwości z moimi właściwościami niestandardowymi.

Jeśli wypełniłeś każdą linię, nie musisz robić nic więcej. Chyba że zamkniesz swój segregator.

W rzeczywistości każdy wiersz w skoroszycie odpowiada konfiguracji. Tak więc każda wartość wprowadzona w Twojej kolumnie i bezpośrednio związana z konfiguracją wiersza.

OK @remrem.

Nie mogę jednak pokazać wartości właściwości w moich właściwościach niestandardowych. Trzeba dokonać jakiejś manipulacji. Ale nie wiem.

Czy są one wyświetlane we właściwościach pliku?

Użyj tej ikony: a następnie przejdź do właściwości specyficznych dla konfiguracji

Witam

Czy możesz opublikować swój artykuł, abyśmy mogli zrobić Ci samouczek???

Oto mój kawałek!!

Dziękuję za pomoc!!

rail_de_guidage_a_billes_t25-rexroth-r1605.204.31.sldprt

W tabeli programu Excel musisz wpisać pierwszą komórkę = A2, a następnie przeciągnąć formułę na pozostałe komórki. Musisz także ustawić format komórek jako standardowy, ponieważ domyślnie jest to tekst.

2 polubienia

Dsl Nie mogę otworzyć, jestem pod 2016 rokiem...

Witam;

Najprostszym sposobem jest utworzenie/wypełnienie żądanej właściwości za pomocą edytora właściwości pliku (w zakładce "Specyficzne dla konfiguracji").

Następnie, podczas ponownego otwierania tabeli programu Excel (opcja "nowy parametr" musi być zaznaczona w funkcji rodziny części ) solidworks powinien wyświetlić żądaną kolumnę.

3 polubienia