Przydzielona moc procesora dla oprogramowania

Witam

Pracuję teraz nad dużym plikiem i zauważam, że mój procesor, poprzez wielordzeniowość, działa tylko na maksymalnie 15% całkowitej dostępnej mocy.

Czy możliwe jest przydzielenie większej mocy procesora do solidworks?

Jeśli tak, co należy zrobić w pracy.

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witam

SolidWorks używa wielordzeniowego tylko do symulacji lub renderowania (photoview):

http://www.javelin-tech.com/blog/2010/11/do-multi-core-processors-help-with-solidworks/

Nie ma więc możliwości, aby to zmienić, wielordzeniowość jest bezużyteczna w innych przypadkach (wystarczą dwa lub cztery rdzenie: jeden dla solidworks, drugi dla innych programów).

Edycja: Hyper-Threading (symulacja rdzenia jako dwóch) może być wyłączona, ale nie zmienia to wiele w wydajności SolidWorks:

http://www.cadtek.com/solidworks-use-multiple-cores/

2 polubienia

W Menedżerze zadań systemu Windows zajrzyj w procesie, klikając prawym przyciskiem myszy SLDWORKS.exe w affiited, jeśli może działać na wszystkich procesorach.

Następnie ustaw wysoki priorytet.

Ale logicznie rzecz biorąc, domyślnie Solidworks użyje maksymalnej możliwej mocy procesora

Czasami jestem na 98% ^^

3 polubienia

Zgadza się, Lucas!

1 polubienie

Tak, .PL słusznie. Pozostaje to dla mnie tajemnicą...

1 polubienie

Witam.

Pozwalam sobie powrócić do tego tematu kilka lat po bitwie, przepraszam, ale wiele forów zajmuje się tym tematem i to co tam przeczytałem jest niedokładne.

W rzeczywistości Solidworks używa wielowątkowości tylko do obliczeń poza oprogramowaniem, a mianowicie Photoview360 (który, nawiasem mówiąc, nie został zaprogramowany przez Dassault) i modułów obliczeniowych, takich jak symulacja oprogramowania. Do wszystkiego innego SW NIGDY nie używa wielowątkowości.  Trudno to sobie uświadomić, ponieważ na przykład zadania regeneracji wydają się być obsługiwane przez wszystkie procesory, ale kiedy spojrzymy na skumulowane obciążenie wątków, zdajemy sobie sprawę, że jeśli mamy Xeona z 4 rdzeniami, procesor ma rację na poziomie 25%, że jeśli masz i7 (4 rdzenie/8 wątków), procesor jest na poziomie 12,5%... Jakby przypadkiem. (więc jeśli przypiszesz go do pojedynczego rdzenia, wydajność pozostanie niezmieniona)

W szczególności należy zauważyć, że gdy wymuszamy regenerację zespołu, każda część jest regenerowana sekwencyjnie, podczas gdy wyodrębnienie procesów nie wydaje się trudne.

Używam tego oprogramowania od wersji 98, prawie wszystkich wersji do 2018 roku, a ostatnia ewolucja silnika 3D pochodzi z wersji z 2003 roku wraz z pojawieniem się ciał objętościowych. Od tego czasu Solidworks popadł w stagnację, a jego konstrukcja jest obecnie w dużej mierze przestarzała.

Dobry wieczór

Nie widzę powodu, aby można było powiedzieć, że SW jest przestarzałe.

To, co wskazujesz w nieco gwałtowny sposób, jest, moim skromnym zdaniem, wynikiem fragmentarycznej analizy.

Po pierwsze, co najmniej dwa z twoich twierdzeń, że "nigdy itd..." są błędne

Myślę, że powinieneś zapytać projektantów oprogramowania w USA, którzy pokażą Ci wszystkie małe fragmenty procesów, które są już wielordzeniowe, takie jak ładowanie części.

Nie możemy oceniać przestarzałości oprogramowania na podstawie jednego kryterium, którym byłoby niestosowanie wielowątkowości. Spójrz, jak długo twój mózg sprawia, że jesteś nieaktywny w ciągu dnia z powodu intensywnego gamberge, to nie oprogramowanie działa najwolniej.

Ponieważ AV to Twoja inteligencja bardziej niż oprogramowanie.

Oprogramowanie, które jest przestarzałe, bardzo szybko znika z krajobrazu (w ciągu 40 lat widziałem ich setki, w tym bestsellery). Złoto: SW jak w Inventor, Creo itp. Korzystaj z funkcji przede wszystkim dla projektantów z wielu branż i nie tylko dla producentów bretońskich bilboquetów pod wpływem promieni gamma wiatrów Noroît. A jeśli przyjrzymy się bliżej, w ciągu dziesięciu lat zaszły znaczne zmiany w funkcjonalnościach.

Jest prawdopodobne, że nie używasz 15-tonowej ciężarówki do zakupu tabliczki czekolady pod pretekstem, że może być promocja 5 ton czekolady za jedno euro więcej. Tak więc potężna maszyna działa lepiej bez konieczności korzystania z wielu rdzeni. Z drugiej strony weź zepsuty komputer lub tablet, a zobaczysz, jak bardzo się opóźnia.

Wszyscy wydawcy oprogramowania i wiele innych firm we wszystkich sektorach integruje technologie stworzone i rozwijane przez innych, którzy nie chcą tego robić pod pretekstem, że NIH płaci za to prędzej czy później (patrz Samsung ostatnio ze swoim telefonem).

W swojej pracy używam dużych zespołów składających się z kilku tysięcy części, które poruszają się we wszystkich kierunkach (prawie skomplikowana kinematyka), a czas ładowania nie przekroczył 10 sekund od V 2015 roku.

Czas odświeżania zajmuje tylko ułamki sekundy.

Wszystko jest piękne, zrobisz mi wyrzuty!
Otóż nie!
Istnieje wiele podstawowych zarzutów, które można wysunąć pod adresem oprogramowania, którego bardzo dużą wadą, zgodnie z moim codziennym doświadczeniem, jest niewłaściwe zarządzanie pamięcią, co prowadzi do awarii lub fałszywych błędów, a nawet powoduje uszkodzenie plików. Kiedy widzę, że zaczyna się bałaganić, zamykam oprogramowanie i uruchamiam je ponownie. I wszystko wraca do normy.

Drugą krytyką, którą bym wysunął, jest niejednorodność między niektórymi funkcjami: trochę tak, jakby funkcje dodane w starszej wersji były trochę niechlujne i nigdy nie zostały ponownie przeanalizowane.

Mam ponad dwudziestoletnie doświadczenie w architekturze systemów informatycznych w dwóch bardzo dużych firmach i cóż, mogę powiedzieć, że chęć przepisania oprogramowania składającego się z kilku milionów linii kodu jest prawdziwym kłopotem, szczególnie w przypadku debugowania, więc nikt nie podejmuje ryzyka. Dzieje się tak, gdy systemy operacyjne są zamykane (IBM jest do tego przyzwyczajony). W tym przypadku używamy młynów, które konwertują stary kod, ale nikomu nie przyszłoby do głowy, aby wszystko przepisać.

Aby zakończyć informację, której możesz nie mieć, Nvidia wypuszcza pierwsze procesory graficzne dedykowane do Ray-Tracing z nową architekturą Turing, ale przede wszystkim, która wykonuje raytracing w czasie rzeczywistym, a SolidWorks jest w grze. To powiedziawszy, liczba osób, które wykonują renderowanie w prawdziwej jakości za pomocą solidworks, nie jest legionowa.
Byłem szybszy do wykonania renderowania pod modo 901 niż do użycia przodka photoview.
Obejrzyj nową wersję oprogramowania 2019 i dowiedz się, dlaczego zaczynamy oferować funkcje, które stopniowo zbliżają się do oprogramowania Nurbs. I jaki związek można znaleźć między tymi nowymi funkcjami modelowania a optymalizacją topologiczną

Amerykanie mówią, że trend nie jest przeznaczeniem.
Dzisiaj, oprócz CATIA, która gra w innej kategorii, istnieje sześć programów CAD na mniej więcej tym samym poziomie i wiele innych, które grają w trzeciej lidze.

Dla firmy, która chce przejść z oprogramowania quichemolle na tartequiche: jest to bardzo trudna decyzja, zwłaszcza w przypadku konwersji i wykorzystania starych wzorów. Nie wspominając już o czasie potrzebnym na zainwestowanie w szkolenie, aby prawidłowo korzystać z nowego oprogramowania. Porzuciłem Inventora, który miał zaporową awarię w stosunku do mojej aktywności i cóż, straciłem ponad miesiąc na opanowanie mniej więcej SW.
Kiedy masz kilkunastu pracowników i tysiące części, nie zastanawiasz się dwa razy przed zmianą.

Pozdrowienia

4 polubienia

Niezła analiza!

Uwielbiam "twórców bretońskich bilboquetów, na których północny wiatr wpływa promienie gamma";

2 polubienia

SW wykorzystuje wielowątkowość z modułami renderowania zdjęć i innymi funkcjami.

z jego modułem symulacyjnym (ale są to programy zewnętrzne)

Z drugiej strony, o czym już mówiłem na inny temat tego samego typu:

Tak, oprogramowanie czasami wykorzystuje wszystkie zasoby (z lub bez przez system Windows).

I to bez konieczności majstrowania przy alokacjach procesora/procesu.

SW zawiera mnogość funkcji, oczywiste jest, nie będąc programistą, że niektóre można wykonać równolegle, ale przede wszystkim, że niektóre muszą być wykonane tylko chronologicznie.

A do zadań, w których oprogramowanie wydaje się być jednowątkowe, jak mówi Zozo (dwukoncentryczne), może pisanie linii kodu jest trudne do przekształcenia na wielowątkowe, a może wynika to z ograniczonych transferów pamięci, itp.

W każdym przypadku każda osoba może wykorzystywać tylko część swoich funkcji w swoich zadaniach w biurze projektowym.

na przykład ktoś, kto pracuje z Chassis, nigdy nie będzie musiał dotykać funkcji formy itp.

Od ładnych paru lat, nie jest to nowość, zauważyłem, że SW w niektórych przypadkach wykorzystywał 100% dostępnych zasobów, niektóre funkcje (nie wszystkie, ale niektóre tak), i to bez bycia dodatkiem lub zewnętrznym modułem programowym.

Aby to zobaczyć, ale zależy to od funkcji, których używasz, rozmiaru ASM, MEP itp.

Prostą rzeczą do zrobienia w systemie Windows, ustaw Taskmgr na "ukryj zminimalizowaną ikonę" i ustaw ją podczas uruchamiania taskmgr.exe zminimalizowaną.

Następnie przejdź do zegara systemu Windows, przejdź do ustawień ikon i wybierz Taskmgr i ustaw go na Pokaż na stałe.

Tak więc dla ciekawskich lub tych, którzy chcą spojrzeć i dowiedzieć się, z jakich funkcji SW korzysta z pełną prędkością, po prostu uważaj na zieloną ikonę...

Przypomnienie : to tylko kilka funkcji, ale niektóre mogą być stosunkowo powszechne, ale aby je podświetlić, musisz mieć oko, mieć duże pliki...

Witaj Olivier 42

Czy możesz nam powiedzieć, jakie to ikony.

[[ Prosta rzecz do zrobienia w systemie Windows, ustaw Taskmgr na "ukryj zminimalizowaną ikonę" i ustaw ją podczas uruchamiania taskmgr.exe zminimalizowaną. ]]

A przede wszystkim, jak i gdzie coś poprawia.

Czy nie miesza się w innych aplikacjach (chyba nie, jeśli to oferujesz)

Wszystkie dobre pomysły są do wzięcia, dziękuję  za przyszłą odpowiedź :-)

Cdlt powiedział:

nie, taskmgr nic nie robi, to "prosty Windows"

Pozwala tylko zobaczyć obciążenie komputera:

C:\Windows\System32\taskmgr.exe

(dla funkcji SW na 100%, z tego, co już pamiętam 2, jest jedna, z którą każdy musi się spotkać, ale jej nie dostrzega, oraz inna w bardziej szczegółowym i rzadkim przypadku. Po tym, jak mogą być inne funkcje, SW ma ich tak wiele...)