Ilość w BOM

Witajcie, lynkoeurs, jak się miewacie na początku tego tygodnia ?

Mam do Was pytanie dotyczące  ilości w zestawieniu materiałów. Mam zespół składający się z części i części symetrycznych. To, co bym chciał  , to wymusić ilość w niestandardowych właściwościach części w taki sposób, aby gdy robię zestawienie materiałów na planie w kolumnie QTE  było napisane  1+1 sym. Dzisiaj zmuszam go do realizacji planu, ale chciałbym wcześniej opanować te informacje, aby ograniczyć przeoczenie.  Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno ?

Niech moc będzie z wami.

qte_nom.jpg

Moja odpowiedź cię nie zadowoli, ale uważam, że to głupie chcieć robić to, co chcesz

Część symetryczna różni się od części macierzystej

więc musimy nadać mu inną nazwę

i tym samym staje się unikatowym dziełem

Tak więc w kolumnie Ilość musi z mojej strony zawierać tylko liczby

Miłego dnia

@+

1 polubienie

Cześć OBI WAN,

Myślę, że najprostszym rozwiązaniem byłoby stworzenie właściwości "ilości" w swoim pokoju, chyba że już ją masz i stworzenie zestawienia materiałów z linkiem wskazującym na nią. Problem, który możesz mieć później, polega na tym, że jeśli pomylisz się w ilościach części, nomenklatura również będzie błędna... Godzina 9:17

@gt22, tak, ale moje arkusze są w 100% identyczne, a celem jest ograniczenie szczegółów w moim planie. Robiąc  sym 1+1 uzyskuję szczegółowość jednego arkusza, ale jeśli mam 50 arkuszy, zyskuję szczegółowość 50 arkuszy.

@ac cobra 427 tak, pojedyncze arkusze muszą być automatycznie łączone   , ale arkusze sym są wymuszone, stąd mój problem.

Niech moc będzie z wami.

1 polubienie

Czym różnią się Wasze blachy?

1 polubienie

@gt22, oto przykład, jest to lej samowyładowczy z prawym i lewym bokiem, który jest w 100% symetryczny

Niech Moc będzie z wami.

tole.jpg

@GT22, ogólnie rzecz biorąc, jest to historia fałd (lewa i prawa część).

@Obi wan, zwykle zgadzam się z @GT22 .. w określonym limicie. Kiedy mam do czynienia z takim przypadkiem (a jest to dość regularne), nie dotykam nomenklatury.

To właśnie w momencie detalu wskazuję znak części, symetrii, ich numer laserowy i małą adnotację "UWAGA, lewa i prawa część" w kolorze czerwonym.

Zobacz załączony przykład

tole_symetrique.png
3 polubienia

No właśnie, ale po co to pytanie, skoro widziałem to we właściwościach presonalizacji, to musi się do czegoś przydać? 

Niech moc będzie z wami.

nom_2.jpg

Przyznaję się więc do swojej niekompetencji. Nigdy nie korzystałem z tej opcji

1 polubienie

Witam

Myślę, że nie jest możliwe wyświetlenie "1+1 sym" w nomenklaturze   bez przechodzenia przez makro.

Opcja ilości w BOM jest używana na przykład dla importowanych komponentów, które reprezentowałyby ten sam komponent wiele razy.

1 polubienie

Witam

Po kilku poszukiwaniach nie znalazłem niczego, co mogłoby pasować , więc będę kontynuował moje hacki. Post zaczęłam od słów " jak się masz" na początku tygodnia , zakończę mówiąc, że życzę miłego weekendu.

Niech moc będzie z wami.

3 polubienia