Jakość zrzutu ekranu

Witam wszystkich.

Chcę zrobić zrzut ekranu mojego montażu , ale jakość  nie jest świetna pomimo ustawień w ustawieniach / wydajności / jakości obrazu.

Czy wiesz, jak przestać mieć ten efekt schodów?

Z góry dziękuję

sans_titre.jpg

Witam

Która wersja oprogramowania?

Czy w Twoim wzroku Twoje rysy są wygładzone?

1 polubienie

Jestem na SW2020 i co do wygładzania, to nie wiem przepraszam. Gdzie możemy go zobaczyć?

Witam

Jak to zrobić? "Plik" / "Zapisz jako", a następnie wybierz format obrazu?

1 polubienie

Aby uzyskać dobrą jakość ujęć, lepiej jest wykonać rysunek w dużym formacie, umieścić widok w skali (dowolnej), aby jak najlepiej wypełnić powierzchnię, a następnie wyeksportować plik PNG, dostosowując opcje zakreślone:

Kropka na cal: Zwykle w druku bierzemy 300
W przypadku formatu należy zachować spójność z formatem arkusza.

Otrzymasz plik graficzny, który z pewnością jest zbyt duży jak na Twoje potrzeby, ale celem jest właśnie jego zmniejszenie, co normalnie ograniczy efekty działania schodów.

export_png.jpg
3 polubienia

@remrem robię "zapisz jako" w formacie TIF, ale mam wrażenie, że SW oddaje rozdzielczość ekranu.

W przeciwnym razie za pomocą funkcji "display>screenshot" wykonuje zrzut ekranu widoku w schowku (tworzy "kopię" widoku). Następnie po prostu otwórz Photoshopa (lub tym podobne), utwórz nowy dokument "schowka" (automatycznie o rozmiarze przechwycenia), wklej do niego zrzut i zapisz w żądanym formacie.

Dla wygładzenia chciałem powiedzieć "czy to, co widzisz na obrazie, jest spójne z tym, co widzisz w swoim widoku", ale rzeczywiście potwierdzam odpowiedź @stefbeno, w opcjach eksportu tryb "zrzut ekranu" dziwnie skaluje obraz, nie proporcjonalnie, więc zniekształca piksele, podczas gdy w trybie "przechwytywania wydruku", niezależnie od DPI, obraz jest zgodny.

Właśnie zrobiłem test i zrozumiałem pochodzenie "dziwnego przeskalowania" w trybie "zrzutu ekranu". Rasteryzacja pojawia się, jeśli rozmiar obrazu widoczny w polu "informacje o eksportowanym obrazie" nie jest wielokrotnością liczby 2 (innymi słowy, jeśli ostatnia cyfra szerokości/wysokości jest nieparzysta). 1025 x 835 da obraz z pikselami, a 1024 x 836 da zgodny obraz.

SW w trybie okienkowym pozwala rozciągnąć go do najbliższego piksela, aby uzyskać pożądaną rozdzielczość.

1 polubienie

@stefbeno i @Sylk 

Wielkie dzięki za pomoc!!  

To bardzo dobrze rozwiązało problem.

sans_titre.jpg
2 polubienia