Ilość na metr, a nie na jednostkę

Witam
Małe pytanie, na które mimo moich badań nie znalazłem odpowiedzi na forum.
Jak wymusić ilości na metry w nomenklaturze, a nie na jednostkę?
Przykład: Mam kawałek o długości 300 mm i ten sam kawałek o długości 400 mm, który kupuję na metry (przykład: łańcuch). Utworzyłem więc 2 konfiguracje z długością jako parametrem. Dlatego chciałbym, aby na moim planie w mojej nomenklaturze znalazł się znak 1: 0,3 m i znak 2: ilość = 0,4 m, a nie ilość 1 i ilość 1.
image
image

Masz pomysł, jak to zrobić?
Czy możliwe jest użycie właściwości konfiguracji, która wymusiłaby ilość do danej wartości?

Dziękuję za wspaniałą pomoc!
Miłego dnia wszystkim

Witam:

Możesz użyć równań w swojej nomenklaturze.
lub bardziej bezpośrednio nazwę konfiguracji, jeśli długość jest zmienna.
lub użyj wartości "unit" w zestawieniach BOM.
https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/sldworks/c_bill_of_materials_quantity.htm

Ale biorąc pod uwagę twoje zrzuty ekranu, dlaczego nie użyć "Mecanosoudés"? z dedykowaną nomenklaturą?

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam
Dziękuję za odpowiedź, wydaje się, że odpowiada ona mojej potrzebie. Jednak nie chce działać, muszę zrobić złą manipulację:
Oto właściwości mojej części z 2 konfiguracjami:

W 2 konfiguracjach utworzyłem właściwość " Ilość ", którą zadeklarowałem w prawym górnym polu " Ilość w BOM ", ale na moim rysunku ilości pozostają stałe na poziomie 1

Czy coś robię źle?
Dziękuję za pomoc

Ok, myślę, że to znalazłem. W SW zawsze jest to problem z przecinkami i kropkami.

Wartość używana w polu " Ilość BOM " musi być liczbą z kropką. Nie można umieszczać tekstu z przecinkiem ani jednostką.
image
Będę więc musiał utworzyć dodatkową kolumnę z nazwą mojej jednostki
image

W każdym razie dziękuję Maclane za pomoc!

2 polubienia