Ilość monet dziesiętnych

Cześć,

Chcę zarządzać liczbami komponentów w przecinku (np. 0,1; 2,5; 12,7) w asemblerze SolidWorks.

Tło:

• Nasze biuro projektowe podzielone jest na dział mechaniczny i elektryczny.

• Chcemy zintegrować komponenty elektryczne z naszym Audros PDM, aby standaryzować narzędzia i arkusze materiałowe.

• W naszych zespołach SolidWorks dodajemy teraz komponenty elektryczne (napędy, bloki końcowe, kable, etykiety itp.).

• Historycznie elektrycy zarządzali swoimi rachunkami materiałowymi bezpośrednio w GSTOCK ERP, który pozwala na ilości dziesiętne, zwłaszcza dla kabli sprzedawanych przez licznik.

Problem polega na tym, że SolidWorks wydaje się ograniczać ilości BOM do wartości całkowitoliczbowych. Dlatego muszę przypisać wartości dziesiętne do określonych pozycji (np. 0,1 m; 2,35 m; 12,5 m).

Studiowałem kilka kierunków, ale żadna z nich mnie nie satysfakcjonuje:

1. Użyj własnej właściwości do przechowywania ilości.
  • Wymaga to posiadania jak największej liczby odniesień, czyli nieskończoność.
  • Odniesienia nie będą już równe tym w ERP.
  1. Tworz wirtualne części z ilością w ich właściwościach.
  • Plany i nazewnictwa są poprawne.
  • Jednak artykuły nie są już zarządzane w Audros.

Czy kiedykolwiek spotkałeś się z taką potrzebą?
Czy istnieje standardowa metoda w SolidWorks lub informacja zwrotna do zarządzania komponentami kupionymi lub zużywanymi w miejscach po przecinku?

Środowisko:

• SolidWorks 2019
  • Audros 2015
  • GSTOCK

Z góry dziękuję za pomoc!

Cześć;

image

Albo możesz dodać funkcję " spawana konstrukcja" (nawet jeśli jej nie używasz) w drzewie konstrukcyjnym, aby móc użyć " długości " z właściwości listy spawanych części jako zmiennej ilościowej.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź, Maclane,

Na pierwszą część odpowiedzi trzeba będzie stworzyć tyle elementów, ile jest długości kabli. Tego chcę uniknąć, najpierw żeby uniknąć dużej ilości odniesień, a potem dlatego, że chciałbym, aby odniesienie artykułu odpowiadało temu z ERP...

W drugim przypadku jest to specyficzne dla naszej firmy, ale nasza rutyna, która pozwala nam tworzyć pliki produkcyjne, rozpoznaje mechanicznie spawaną część z funkcji o tej samej nazwie, aby przesłać ją do odpowiedniego warsztatu. Obawiam się, że przy tworzeniu elektronicznych artykułów o takiej funkcji spawarz skończy z kablami i zsypami, nie wiedząc, co z nimi zrobić :sweat_smile:

Cześć,

Skłaniałbym się ku temu, że Solidworks routing, Circuit works (dostępne w pakiecie SW premium) lub lepsze Solidworks electrical muszą wiedzieć, jak radzić sobie z tego typu problemami.
W przeciwnym razie, jak sugeruje @Maclane , spawana konstrukcja lub system konstrukcyjny musi umożliwiać obejście problemu, traktując każdy kabel jako profil.

Wariant (bardzo głośny) mógłby to: przestać zarządzać kablami według licznika w CAPM i zarządzać nimi przez mm lub cm (co pozwala na posiadanie wartości całkowitoliczbowych...)

2 polubienia