Pracuję nad montażem, który na pierwszy rzut oka nie jest niczym nadzwyczajnym w porównaniu do tych, z którymi zwykle mam do czynienia, ale tutaj na każdą rekonstrukcję zajmuje to co najmniej 15 sekund. Przełączanie między oknem zestawu nadrzędnego a oknem zestawu podrzędnego jest takie samo lub gorzej, może potrwać minutę! Tak samo, gdy swobodnie przesuwam komponent w 3D, jest to łatwe 5s, gdy puszczam kliknięcie. Zmiana konfiguracji (z usunięciem/aktywacją komponentów) to 30s. To piekielne!
Jakiego narzędzia mogę użyć, aby zidentyfikować komponent, który spowalnia wszystko?
Użyłem aplikacji Assembly Xpert, ale nie jest ona wystarczająco dokładna (a może używam jej źle?).
Spróbuj uruchomić funkcję "Wizualizacja montażu" w zakładce "Oceń", następnie dodaj kolumnę "Czas przebudowy oprogramowania". Będziesz wtedy mieć listę komponentów wraz z ich czasem, aby dowiedzieć się, co się blokuje.
Przez długi czas, w środowisku części, można zorientować się , które funkcje są najbardziej czasochłonne do zrekonstruowania dla części, która jest otwarta w SolidWorks, między innymi, aby spróbować zoptymalizować część w celu zaoszczędzenia czasu podczas rekonstrukcji.
Ta funkcja nie istnieje w środowisku montażowym, ale może być niezwykle korzystna, aby wiedzieć, które komponenty są najbardziej czasochłonne do odbudowy, co w niektórych przypadkach skróci ten czas odbudowy, a tym samym zoptymalizuje obciążenie zespołu i po prostu zaoszczędzi czas.
W zespole możliwe jest sortowanie części według czasu rekonstrukcji. Zmienna systemowa SolidWorks istnieje i można uzyskać do niej dostęp za pośrednictwem paska narzędzi Oceń.
Ta zmienna systemowa pozwoli nam na
Uporządkuj najbardziej wymagające komponenty
Łatwe otwieranie tych komponentów w celu zapisania ich w najnowszej wersji SolidWorks
Zoptymalizuj czas rekonstrukcji
Obsługa jest bardzo prosta. Po prostu postępuj zgodnie z poniższym filmem i aplikuj.
Oprócz tych dwóch dobrych rozwiązań wymienionych powyżej, możesz również zablokować automatyczną odbudowę i zmienić wygląd na najbardziej podstawowy, aby Twój komputer mniej się opóźniał.
A po znalezieniu komponentu, którego odbudowa wymaga czasu, będziesz musiał obniżyć pasek bloku funkcyjnego, aby zapobiec jego odbudowie. Jeśli go nie włączyłeś, musisz przejść do narzędzia>opcje>opcje systemu>ogólne> aktywować pasek blokowania.
Rzeczywiście, @gt22, minęło trochę czasu, ale nadal w TOP3 ! ;-)
W kolejności pojawiania się:
Wszystko rozjaśniło lub rozwiązało, wszystko → niestety nic to nie zmienia.
skomplikowany montaż → nieodpowiedni do moich potrzeb
Oceń/zwizualizuj... Czy to narzędzie jest świetne!!!!!! Niestety, to nie daje mi wyjaśnienia. Najdłuższy element do odbudowania ma czas 1,7 sekundy. Usunąłem go całkowicie, ale bez namacalnego efektu.
Automatyczna rekonstrukcja bloku→ gdzie to jest?
Obniżając jakość obrazu, → jest już na minimum, moje okręgi są ośmiokątami! :-)
Pręt blokujący nie → części wyjaśniającej czas odbudowy.
Zagłębię się w montaże, jeśli są jakieś czasochłonne powtórzenia lub symetrie.