Oto obrazek: po raz pierwszy pracuję nad projektem komponentu dwumateriałowego (wtrysk bi-materiałowego tworzywa sztucznego) i chciałbym wiedzieć, jaki jest najlepszy sposób zarządzania tego typu projektem za pomocą SolidWorks (projektowanie, zarządzanie zmianami, archiwizacja pdm...)
Są komponenty wielobryłowe - ale nie jestem pewien, czy można przypisać inny materiał do każdego ciała - a potem są złożenia z komponentami wirtualnymi lub niewirtualnymi.
O ile rozwiązanie mi nie umknęło, odwołuję się bardziej do doświadczeń/opinii każdej osoby niż do umiejętności.
Wiele korpusów pozwala na swobodne projektowanie, a następnie swobodne pobieranie części zgodnie z parametrami każdego materiału.
W każdym razie pracuję albo w ten sposób, albo tworząc podstawowy model, który następnie dzielę na 2 oddzielne części, nad którymi można pracować indywidualnie.
Jak mówi fthomas, od wersji SW2010 możliwe jest przypisanie materiału do wielu ciał. Ze swojej strony uważam, że jeśli nie masz wielu komponentów z różnych materiałów, możesz pracować w projektowaniu "części" i zarządzać wieloma bryłami. Z drugiej strony, jeśli masz dużo części, radzę ci pracować przy montażu.
@flegendre nawet jeśli to nie jest temat, mała wskazówka: dla części z wieloma bryłami możesz utworzyć listę części przyspawanych na rysunku, która odzyska materiał z każdej bryły ;o)
Ze swojej strony mam 2-częściowy (wiele ciał) z innym materiałem dla każdego ciała.
W moich niestandardowych właściwościach staram się jak najlepiej widzieć materiały wyświetlane automatycznie (za pomocą niestandardowych właściwości części).
Aby móc jak najlepiej zarządzać częścią MultiMatière, najprostszym rozwiązaniem jest zaprojektowanie jej w całości w tej samej części, a następnie stworzenie konfiguracji (po jednej dla każdego materiału lub przejścia wtryskowego)
Dodatkowo pozwala na stworzenie zespołu reprezentującego każdy etap produkcji.
Możesz również stworzyć materiał, któremu nadasz nazwę obu.
przykład:
Konfiguracja 1: Domyślne (wszystkie ciała) Materiał: TR90 / TF6 Konfiguracja 2 : 1. przejście Materiał : TR90 Konfiguracja 3 : 2. przejście Materiał : TF6