Jaki jest najlepszy sposób zarządzania CAD części wielomateriałowej za pomocą oprogramowania?

Cze wszystkim.

Oto obrazek: po raz pierwszy pracuję nad projektem komponentu dwumateriałowego (wtrysk bi-materiałowego tworzywa sztucznego) i chciałbym wiedzieć, jaki jest najlepszy sposób zarządzania tego typu projektem za pomocą SolidWorks (projektowanie, zarządzanie zmianami, archiwizacja pdm...)

Są komponenty wielobryłowe - ale nie jestem pewien, czy można przypisać inny materiał do każdego ciała - a potem są złożenia z komponentami wirtualnymi lub niewirtualnymi.

O ile rozwiązanie mi nie umknęło, odwołuję się bardziej do doświadczeń/opinii każdej osoby niż do umiejętności.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jest to możliwe w przypadku komponentów wielobryłowych i osobiście wydaje mi się, że jest to najlepsze rozwiązanie

5 polubień

Witam

Wiele korpusów pozwala na swobodne projektowanie, a następnie swobodne pobieranie części zgodnie z parametrami każdego materiału.

W każdym razie pracuję albo w ten sposób, albo tworząc podstawowy model, który następnie dzielę na 2 oddzielne części, nad którymi można pracować indywidualnie.

3 polubienia

Witam

Jak mówi fthomas, od wersji SW2010 możliwe jest przypisanie materiału do wielu ciał. Ze swojej strony uważam, że jeśli nie masz wielu komponentów z różnych materiałów, możesz pracować w projektowaniu "części" i zarządzać wieloma bryłami. Z drugiej strony, jeśli masz dużo części, radzę ci pracować przy montażu.

Pozdrowienia

6 polubień

Jedynym problemem związanym z wielomateriałowym korpusem jest to, że materiały automatycznie pojawiają się we wkładzie!!

Nie znalazłem rozwiązania, więc materiał wyświetlany w kartridżu jest materiałem "głównym" części. Drugi materiał położyłem ręcznie na ciele.

1 polubienie

@flegendre nawet jeśli to nie jest temat, mała wskazówka: dla części z wieloma bryłami możesz utworzyć listę części przyspawanych na rysunku, która odzyska materiał z każdej bryły ;o)

5 polubień

Witam

Odbijam się od ostatnich 2 komentarzy @flegendre.

Ze swojej strony mam 2-częściowy (wiele ciał) z innym materiałem dla każdego ciała.

W moich niestandardowych właściwościach staram się jak najlepiej widzieć materiały wyświetlane automatycznie (za pomocą niestandardowych właściwości części).

Próbowałem: SW-Material

SW-Matériau@corps1

SW-Matériau@corps-volumiques@corps1

itd...

Nie mogę tego zautomatyzować.

Musi być jakiś sposób, aby to wyświetlić, prawda?

Czekając, by cię przeczytać,

Szczerze

Mathieu Cabardis

Witam

Aby móc jak najlepiej zarządzać częścią MultiMatière, najprostszym rozwiązaniem jest zaprojektowanie jej w całości w tej samej części, a następnie stworzenie konfiguracji (po jednej dla każdego materiału lub przejścia wtryskowego)

Dodatkowo pozwala na stworzenie zespołu reprezentującego każdy etap produkcji.

Możesz również stworzyć materiał, któremu nadasz nazwę obu.

przykład:

Konfiguracja 1: Domyślne (wszystkie ciała) Materiał: TR90 / TF6
Konfiguracja 2 : 1. przejście   Materiał : TR90
Konfiguracja 3 : 2. przejście  Materiał : TF6

PS: Właśnie zobaczyłem, że pozycja ma 2 lata