Rozpoczynając swoją działalność zawodową w lutym, będę musiał zainwestować w oprogramowanie do projektowania 3D. Zaznaczam, że uczyłem się na Solidworks i jestem przyzwyczajony do "majsterkowania" przy Solidworks. Planowałem współpracę z Solidworks, ale kiedy dowiedziałem się o cenach, za to, jak będę z niego korzystał, zastanawiam się, czy naprawdę warto. (Nie korzystam z interfejsu symulacji 3D, zarządzania linią produkcyjną... itp.)
Przyjeżdżam więc do Was, aby dowiedzieć się, w jakie oprogramowanie się zaopatrzyć, bo wiem, że są tańsze.
Oto moje zastosowanie:
- Projektowanie/modelowanie 3D
-Rysunek
Potrzebowałbym też odpowiednika harmonogramu zadań, czyli zarządzania zamówieniami kilku plików, w odniesieniu do tego oprogramowania. Jest to również obowiązkowe, ponieważ będę miał do wyprodukowania kilka tysięcy obrazów JPEG w odniesieniu do moich różnych projektów.
Nie zajmuję się aeronityką, robotyką ani niczym innym, jestem kamieniarzem i używam tego oprogramowania 3D do projektowania moich części, generowania obrazów, aby dostarczyć je klientom i drukowania moich przyrządów w skali 1.
Czy masz pomysł na oprogramowanie, które mogłoby mi odpowiadać? Wiedząc, że nadal chcę, aby był profesjonalny i łatwy w użyciu.
Co sądzisz o "Top Solid" i "SolidEdge"? Kosztują średnio 1500 euro rocznie.
Inventor według kilku znajomych powiedział mi, że wyglądał jak Solidworks i był znacznie tańszy od Solidworks.
Owszem, należy mi się jakaś drobna pomoc, zgadzam się co do zasady, ale w drugą stronę, płacenie za oprogramowanie za korzystanie tylko z 1/4 tych funkcji... Nie sądzę też, że jest świetny.
Więc jeśli kiedykolwiek pojawi się podobne oprogramowanie, ale tańsze, jestem biorcą i wolałbym przeznaczyć te 6000 euro na coś innego ^^.
Potem, jeśli nie znajdę nic lepszego, nie będę miał wielkiego wyboru, zostanę w Solidworks^^
Uważaj na pakiet Autodesk, są one wynajmowane, więc prawie 3000 € rocznie bez posiadania oprogramowania (pakiet premium z renderowaniem Autocad Inventor itp.)
SW w Twoim przypadku stawka bazowa wynosi rzeczywiście około 6 tys. € (minus zniżka, o której mówi Clementine, około 1 tys. € według innej dyskusji na tym forum).
Ponieważ nie chodzi o komunikację z klientami, możesz pominąć roczną konserwację w wysokości 1500 €, co pozwala między innymi korzystać z nowych wersji.
Rozwiązanie Autodesk do wynajmu może być interesujące, ponieważ pozwala na skorzystanie z normalnej ceny za podstawowe rozwiązanie i wynajmie modułów renderujących dokładnie wtedy, gdy ich potrzebujesz. Pozwala to również uniknąć konieczności zaciągania dużej ilości pieniędzy za jednym razem. Ale rzeczywiście, kiedy przestajesz płacić, nie masz już żadnych narzędzi. Należy to wziąć pod uwagę, być może poprzez wygenerowanie modelu stp/iges każdej części, aby ewentualnie móc zmienić oprogramowanie.
Pracuję dla firmy ZWFRANCE i sprzedajemy oprogramowanie ZW3D, które jest oprogramowaniem dość porównywalnym do Solidworks (wielu naszych klientów pracowało na Solidworks i naprawdę docenia nasze oprogramowanie, ponieważ jest podobne i znacznie tańsze: 1250 € HT za pierwszą cenę i jest to licencja wieczysta... Brak ;) wynajmu :) Jeśli masz jakiekolwiek pytania, możesz do nas zadzwonić pod numer 02 40 09 50 00 (robimy darmowe demonstracje), a także możesz przetestować oprogramowanie za darmo przez 30 dni: https://www.zwfrance.fr/zw3d/ => kliknij "pobierz"
Biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie z SolidWorks i wiesz, że jest to dobre dopasowanie, najprostszym sposobem byłoby skorzystanie z niego. W końcu prawdą jest, że dla rzemieślnika nie jest to tanie nawet ze zniżką możliwą dzięki programowi "Jeune pousse" oferowanemu przez Clémentine.
Mówisz, że jesteś rzeźbiarzem (więc bardzo wyjątkowe i artystyczne kształty), to mówię ci, że wszystkie Solidworks, inventor, PTC i inne oprogramowanie nie są zbyt odpowiednie.
Chyba, że jesteś super asem powierzchni (na samą myśl o tym mam włosy rosnące w jamie czaszki)
Wybierz oprogramowanie takie jak Zbrush, które nie było bardzo drogie, lub Blender, który był darmowy, lub Rhino 3D.
Oczywiście wymaga to pewnej inwestycji w szkolenie, ale genialnie zaoszczędzisz czas na realizacji swoich modeli.
Używam MODO 901, który robi świetne rzeczy, ale wymaga dość ciężkiego treningu. Używam go do rzeźb i ceramicznych wazonów oraz olinowania z modeli solidworks.