Jakie oprogramowanie wybrać?

Cze wszystkim

Obecnie pracuję z oprogramowaniem sketchup pro i draftsight.

Jestem w firmie która wykonuje budynki modułowe z konstrukcją nośną w mechanice spawanej, ściany drewniane, dach i podłoga również w skrzynce drewnianej, wykonuję plany od projektu wstępnego do planów wykonawczych. Chciałbym znaleźć oprogramowanie, za pomocą którego będę mógł wykonywać prezentacje dla klientów, a także modyfikacje wymiarów czy położenia elementów, Uzyskaj dane ilościowe, cięcia i miejsca, w których aktualizacja widoków odbywa się automatycznie.

ponieważ obecnie wszystko robię ręcznie, nawet moje arkusze debetowe, co sprawia, że tracę dużo czasu.

Spojrzałem na Revit, ale nie jestem pewien, czy jest odpowiedni.

Czy mógłbyś mi pomóc?

Z góry dziękuję

Witam

Nie jestem zaznajomiony z programem Revit i możliwościami oprogramowania do budowania. Z drugiej strony znam SolidWorks i Inventor na tyle dobrze, że mogę powiedzieć, że nawet jeśli nie są do tego specjalnie zaprojektowane, to robią to bardzo dobrze.

Prawie wszystkie programy CAD mają moduł projektowania spawanego.

Niezależnie od tego, czy jest to oprogramowanie programowe, czy Inventor, oba oferują możliwość tworzenia parametrów, ponownego wykorzystywania obiektów, tworzenia list cięć, tworzenia złożeń, tworzenia prawidłowych prezentacji dla klientów.

Osobiście, nawet jeśli uwielbiam łatwość obsługi oprogramowania, od jakiegoś czasu preferuję Inventora.

Nie ma w co grać, głównie dlatego, że Inventor natywnie pobiera pliki DWG bez konwersji na szkice, że w przypadku konstrukcji spawanej dzieje się to w zespole i że interfejs równań i części parametrycznej/warunkowej jest naprawdę dobrze wykonany.

Z drugiej strony, narysowanie tego samego produktu w programie Inventor zajmuje trochę więcej czasu niż w oprogramowaniu. Niekoniecznie jest to wada, pozostawia więcej czasu na zastanowienie się nad głupotami, które mogliśmy zrobić (hihi...)

SW pozostaje i pozostanie naprawdę potężnym narzędziem, które jest łatwe w użyciu.

5 polubień

Niezależnie od aspektu modelowania, należy dokładniej zdefiniować swój framework:
- liczba osób w zespole;
- współpraca z innymi branżami budowlanymi (co mogłoby uzasadniać środowisko pracy zorientowane na BIM).

Jak powiedział Yves.T, SW, Inventor i SolidEdge będą w stanie generować dokumenty w trybie "automatycznym". Na początku będzie dużo pracy do skonfigurowania, ale jeśli zostanie to dobrze wykonane, w końcu wiele zyskasz, jest to budżet czasowo-pieniężny do zaplanowania. Może nawet rozważ zewnętrznego mówcę (a więc nie stażystę...), który mógłby wykonać poprawną implementację na początku.

1 polubienie

Oczywiste jest, że moduł mechaniczno-spawalniczy SolidWorks lub Inventor (lub innych CAD) niesie za sobą wiele zalet: konfigurowalne rozwiązania, automatyczne zarządzanie zestawieniem materiałów, lekkość.

Zobacz moje samouczki, aby rozpocząć:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/crbst_106.html

Innym rozwiązaniem jest modelowanie w klasycznym montażu i wykorzystanie modułu DriveWorks, aby ten zespół był konfigurowalny.

Witam i dziękuję za odpowiedzi.

Odpowiadając Steffeno, będę coraz częściej pracował z BIM, ponieważ odpowiadamy na zamówienia publiczne i przetargowe.pliki są wysyłane do mnie w formacie DWG lub PDF, które muszę przerobić, aby dostosować je do naszej metody budowy.

Jeśli chodzi o ludzi, którzy ze mną pracują, nie ma żadnych, jestem sam.

Ostatnią kwestią jest strona finansowa.

SW, SolidEdge, z tego co mi wiadomo, jest świetny z finansowego punktu widzenia. Autodesk (wydawca programów Inventor, Revit itp.) zdecydował się na inny model oparty na wynajmie licencji (który na razie nie kosztuje więcej niż 3 lata). To zależy od tego, jak bardzo jesteś zmuszony nadążać za ewolucją wersji ze względu na swoich klientów.

Wygląda na to, że w przypadku BIM istnieją dodatki do oprogramowania.

Mimo to modelarz parametryczny wydaje mi się dobrą inwestycją, biorąc pod uwagę pracę do wykonania. Być może będziesz musiał przejść przez 2 programy: 1 do "zarządzania BIM", 1 do części projektowej/produkcyjnej.

Co to jest AO?

Kilka pomysłów na BIM, wymienionych na tym forum: http://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/export-de-produit-en-ifc

@stefbeno

RFP = Zaproszenie do składania ofert

2 polubienia