Właśnie zaczęłam pracę w agencji zajmującej się projektowaniem wnętrz. Poprosił mnie, żebym znalazł darmowe oprogramowanie CAD, które robi 2D i 3D, aby móc materializować meble i budynki w 3D oraz tworzyć przekroje lub plany (na profesjonalnych układach w celu zatwierdzenia przez architekta). Widziałem, że istnieje kilka programów za darmo, ale nie wiem, który wybrać (Emac0ShineShop, FreeCAD, SolveSpace, BRL-CAO, Designe Spark, MEDUSA4, MENSURA GEODES...). Jestem przyzwyczajony do pracy na oprogramowaniu AllPlan i AutoCad, więc szukam oprogramowania, które działałoby na tej samej zasadzie.
Jeśli to nic nie kosztuje, najłatwiej jest je wypróbować. Wiedziałem tylko o FreeCAD, którego nie udało mi się użyć (to było jakiś czas temu i nie szukałem dalej). Wiedząc, że nie ma czegoś takiego jak prawdziwa darmowość, zwłaszcza w biznesie...
Myślę, że powinieneś zrobić kilka rzeczy: - Zdefiniuj swój przepływ pracy: Czy rysujesz kostki, czy tworzysz projekt i plany produkcji? - Napisz specyfikacje, aby zdefiniować swoje potrzeby na poziomie oprogramowania: liczba części w zespole, liczba poziomów podzespołów, możliwości importu/eksportu (DWG, STEP, iges, BIM itp.), zwłaszcza jeśli potrzebujesz wymiany z firmami architektonicznymi. Jaki poziom szczegółowości będzie wymagany; - Zaplanuj zakup maszyny (licz ok. 2 tys. €) w celu uzyskania zrównoważonej inwestycji.
Być widzianym zgodnie z Twoim doświadczeniem w CAD...
Właśnie rzuciłem BARDZO szybkie spojrzenie (otworzyłem strony i spojrzałem na zrzuty ekranu) na proponowane nazwy: - EmachineShop: jest stworzony, aby szybko wymodelować część i uzyskać wycenę jej produkcji; - FreeCAD: obejrzenie kilku filmów wprowadzających wydaje się w porządku, interfejs już wygląda na coś profesjonalnego. W końcu to jest ten, który wydaje mi się najmniej zły. Nie widziałem nic w pojęciu montażu... - SolveSpace: pomoc nie zawiera prawie żadnych obrazów/filmów wyjaśniających/ilustrujących koncepcje. Manipulacja nie jest instynktowna; - BRL-CAD: interfejs wydaje mi się mało instynktowny, wszystko odbywa się na wierszu poleceń; - Konstrukcja Spark: jeśli jest to RadioSpare, jest zorientowana na konstrukcję elektryczną (on)ic; - MEDUSA4: jest to profesjonalne oprogramowanie, które jest dalekie od darmowego; - MENSURA GEODES: oprogramowanie zorientowane na inżynierię lądową, jest to również oprogramowanie profesjonalne.
Ogólnie rzecz biorąc, "wolne" oprogramowanie zależy od społeczności, więc nie będziesz miał takiej samej usługi (w zasadzie), jak w przypadku wydawcy: będziesz musiał przejść przez forum, niekoniecznie francuskojęzyczne, zadać pytanie i czekać na odpowiedź, niezależnie od tego, czy jest blokujące, czy nie. Aktualizacje są mniej regularne
W przypadku 2D dostępny jest Draftsight, który jest bezpłatny. W przypadku 3D, jeśli chodzi tylko o wizualizację, dostępny jest program Sketchup. Nie jest to oprogramowanie do tworzenia planów, ale w przypadku modeli 3D załatwia sprawę.
Może, bez instalacji i za darmo, rysunek 2D + 3D, nagrywanie online i działa bezpośrednio w przeglądarce, z możliwością pobrania plików w innym formacie.
Tworzy pojedynczy plik z zakładkami i możliwością dodawania bezpłatnych dodatków
Potem z drugiej strony nigdy nie próbowałem robić dużych elementów jak budynki żeby tak zobaczyć :)
Darmowe oprogramowanie do rysowania 3D - FreeCAD, SketchUp, Blender
Szkicuję za pomocą Autocada, a następnie kończę za pomocą SolidWorks lub Tekla. Dużą zaletą Tekla jest to, że jest zorientowana na produkcję, bez wysiłku wyprowadza wszystkie plany (przepływ montażu). Jest zorientowany na metalową ramę, ale nadaje się do prac stolarskich.
Mam tablet graficzny z Androidem XP-Pen Star G640S i używam go do wszystkiego po trochu, malowania, scuptingu, rysowania. Jest to naprawdę bardzo praktyczne, gdy robisz grafikę 2D lub 3D.