Jaki moment kwadratowy powinienem wybrać w Solidworks?

Witam, w ramach obliczeń RDM chcę wyodrębnić pęd kwadratowy.

Zrobiłem więc "oceń", "właściwość sekcji" i wybrałem wycinek mojego profilu.

Wiedząc, że moja siła działa prostopadle do pionu mojego profilu, tak jak go tutaj widzisz, czy mógłbyś potwierdzić, że moment kwadratowy, którego powinienem użyć, jest rzeczywiście tym, który jest pogrubiony poniżej:

Moment bezwładności strefy, w środku ciężkości: ( milimetry ^ 4 )
    Lxx = 434110,20    Lxy = 0,00    Lxz = 0,00
    Lyx = 0.00    Lyy = 294172.10    Lyz = 0.00
    Lzx = 0,00     Lzy = 0,00    Lzz = 728282,30

Biegunowy moment bezwładności obszaru w środku ciężkości = 728282,30 milimetrów ^ 4

Kąt między osiami głównymi a osiami przedmiotu obrabianego = 90.00 stopni

Główne momenty bezwładności strefy, w środku ciężkości: ( milimetry ^ 4 )
    ix = 294172,10
    Iy = 434110.20

Moment bezwładności obszaru, w wyjściowym układzie współrzędnych: ( milimetry^4 )
    LXX = 1443818306,78    LXY = 0,00    LXZ = 0,00
    LYX = 0,00    LYY = 1443316725,15    LYZ = 22844250,44
    LZX = 0,00    LZY = 22844250,44    LZZ = 1089925,84

Muszę przyznać, że trochę się gubię z tymi wszystkimi wartościami.

Dziękuję za pomoc!

annotation_2020-03-03_142915.png

Dobry wieczór

Podam państwu trzy informacje.

1°) Definicja momentów bezwładności i iloczynów bezwładności

2°) Momenty bezwładności i główne momenty bezwładności 

3) Najważniejsza uwaga naszego szanownego kolegi @Aliende który nam to mówi
To pomieszanie momentu kwadratowego z momentem bezwładności wynika głównie ze słownictwa wybranego w Mechanics@alliende.  

Pozdrowienia

2 polubienia

Dobry wieczór

Korzystam z okazji, aby zadać pytanie:

- Po co używać właściwości Section zamiast Mass , bo chociaż sięga ona daleko wstecz do moich zajęć z mecha, zawsze pracowaliśmy nad objętością, a nie powierzchnią?

W przeciwnym razie korzystam również z okazji, aby powiedzieć, że możesz zmienić układ współrzędnych w 2 narzędziach, wiedząc, że domyślnie przyjmuje on początek części.

Do zobaczenia wkrótce^^

[Tryb Tease ON]
@Fuz3D: to musiało być dawno temu, a Alois zaczyna mieć wpływ ;-P
[Tryb drażnienia WYŁĄCZONY]

W dużym uproszczeniu:
- Do obliczenia zgięcia używany jest przekrój poprzeczny (strzałka=FL^3/(48EI) z I=(bh^3)12 dla przekroju prostokątnego znajdujemy mm^4 momentu pędu);
- Objętość jest używana do obliczeń dynamicznych.

Chyba jestem za sztywny na zginanie, wolę dynamikę :) Dziękuję Stefbeno.

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedzi. Przeczytałem post @Alliende przed zadaniem pytania, co pozwoliło mi spojrzeć we właściwe miejsce na moment kwadratowy (w mm4).
Ale tak naprawdę moje pytanie brzmi, jaką wartość użyć w tym precyzyjnym wyliczeniu. Czy jest to wartość, którą pogrubiłem (Iy = 434110.20)? Wydawało mi się to logiczne, ponieważ muszę wybrać I w kierunku prostopadłym do mojej przyłożonej siły (w tym przypadku moja siła jest przyłożona wzdłuż osi x, więc wybieram Iy).

Dziękuję Wam wszystkim

P.S.: Używam mojego momentu kwadratowego I (tu Iy, więc o ile się nie mylę) we wzorach strzałkowych (-(FL^3/48EI) i ograniczeniach (Mfmax / Wel gdzie Wel = I/v).