Szybkie pytanie: Chcę przeprowadzić analizę statyczną dla systemu manipulacyjnego (podnośnika próżniowego) zawieszonego na 4 punktach mocowania typu szekla + zawiesie, chciałem wiedzieć, który rodzaj wymuszonego przemieszczenia jest najbardziej odpowiedni?
Nie reprezentowałem szekli i nie stworzyłem narzuconego przemieszczenia typu stałego czopu na poziomie moich otworów, czy to prawda? Obawiam się, że za bardzo "ograniczyłem" swoje studia.
W zasadzie to mam wątpliwość, bo wydaje mi się, że najbliższą rzeczą do tego rodzaju konfiguracji (z szeklą), jest łącznik typu przegub kulowy, musiałbym zwolnić więcej obrotów, ponieważ przy stałym czopie ograniczam odkształcenia mojego układu. (Myślę, że moja strzała byłaby większa)
W każdym razie ładunek ma pionową reakcję w dół, więc różnica nie powinna być duża, chyba że twój portik przesunie się na bok i pojawi się efekt nierównowagi!!
Reakcja na szekle będzie pionowa tylko wtedy, gdy zawiesia są również pionowe. Jeśli zawiesia powrócą do wspólnego punktu (haka), pojawi się również komponent poziomy.
To prawda, że powinienem był zilustrować moje słowa do Ciebie, ale nadal mam trochę problemów z użyciem lynkoa. Przepraszam.
Po kilku badaniach okazuje się, że w przypadku badania objętości statycznej w Solidworks Simulation nie jest możliwe utworzenie połączenia "przegubu kulowego". Jest to możliwe tylko w przypadku elementów powłokowych.
Jest to związane z możliwościami solvera. Ten typ wymuszonego przemieszczenia implikowałby zbyt wiele stopni swobody dla solvera.
Użyłem więc zaawansowanego wymuszonego przemieszczenia "Użyj geometrii odniesienia" podczas wybierania moich ścian cylindrycznych i zabroniłem normalnego translacji na płaszczyznę odniesienia. Tak więc moje siły reakcji są pionowe, co idealnie mi odpowiada!!