Osobiście, gdy muszę pracować z dxf na Solidworks, otwieram je za pomocą draftsight i oczyszczam je tak bardzo, jak to możliwe, zachowując tylko to, co mnie interesuje.
Nad jakim parametrem mógłbym popracować, aby zwiększyć wydajność mojego komputera, aby był szybszy do tego rodzaju manipulacji w solidworks, jak ci się wydaje ta konfiguracja?
Czy to jest plik, który otrzymałeś, czy już go przerobiłeś?
Otwierając go za pomocą Autocada, jest całkiem czysty, są tylko 252 splajny i 251 bloków kreskowania. Aby wykonać cięcie, najpierw usuń kreskowanie, a następnie możesz spróbować uprościć splajny, ale nie jestem pewien, czy zyskasz na spędzonym czasie.
Innym rozwiązaniem, którego używam w przypadku skomplikowanych logo, takich jak twoje, jest nie przełączanie się na oprogramowanie.
Robisz swoją część w SW, to nie problem, to prawdopodobnie musisz ją zapisać w dwg lub dxf, aby przekazać ją pod swoim oprogramowaniem CAM dla lasera.
Tak więc, gdy dxf/dwg jest gotowy, wtedy kopiujesz swoje logo na swoją część w odpowiednim rozmiarze, a następnie możesz przetwarzać w oprogramowaniu laserowym.
Wada: nie masz wizualizacji swojego modelu 3D w oprogramowaniu, jeśli klient chce zobaczyć podgląd przed obróbką. (nic nie stoi na przeszkodzie, aby udostępnić widok DWG, aby pokazać położenie i rozmiar logo)
Więc rozwiązanie, którego możesz użyć, jeśli Twoim jedynym celem jest wyjęcie części z maszyny. Nie ma sensu tracić czasu na przerabianie tego w SW tylko po to, żeby ładnie wyglądać ;)
W moim przypadku (najczęściej) częściej używam metody obrazu w tle szkicu, który rysuję w linii/łuku okręgu (mniej linii programowej dla cnc), a następnie dodaję funkcję skali.
Na koniec tworzę szkic, odzyskując wszystkie kontury w odpowiedniej skali, które mogę przenieść na żądaną część (części). (metoda szablonowa)