Jaką konfigurację szybko wykonać na skomplikowanym zaimportowanym szkicu?

Regularnie posiadam szkice (w formacie DXF), które muszę przerobić , które otrzymuję od klientów.

niestety punktów jest tak dużo, że komputer bardzo się opóźnia i mam małą klepsydrę, która działa około 30 sekund między 2 kliknięciami...

Na jakich ustawieniach mogę bawić się konfiguracją mojego komputera, aby uzyskać prędkość? (pamięć RAM, karta graficzna?) 

Dziękuję

Dobry wieczór

Ten temat został już poruszony, ale nie wydaje się to takie proste.

Spójrz tutaj, wydaje się, że mają rozwiązanie wszystkich problemów z DWG , przekazując eDrawings.

Może znajdziesz chociaż jakieś wyjaśnienia.

Pozdrowienia

1 polubienie

czy może uda mi się zmniejszyć mój plik DXF? Tutaj mam przykład pliku, który waży 5 MB, to dużo, prawda?

Witam

Myślę, że wcześniejsze wyczyszczenie dxf jest konieczne, aby zachować tylko to, czego potrzebujesz.

Fred

Witam

Osobiście, gdy muszę pracować z dxf na Solidworks, otwieram je za pomocą draftsight i oczyszczam je tak bardzo, jak to możliwe, zachowując tylko to, co mnie interesuje.

4 polubienia

Niestety w moim przypadku potrzebuję wszystkiego, ponieważ jest to rysunek, który przedstawia logo miasta, które muszę szanować...

Witam, tak, ale na pewno możliwe jest zastąpienie serii punktów krzywą przechodzącą jak najbliżej punktów, przed ich usunięciem!!

1 polubienie

Nad jakim parametrem mógłbym popracować, aby zwiększyć wydajność mojego komputera, aby był szybszy do tego rodzaju manipulacji w solidworks, jak ci się wydaje ta konfiguracja?

Mam to w configu:

czy możesz opublikować swój DXF?

za czek 

Dziękuję

@+ ;-)

Oto on

kaktus-bin.dxf
1 polubienie

Witam

Dlaczego nie zrobić z tego bloku?

i jaki dokładnie jest Twój cel

@+

Problem z blokiem polega na tym, że nie muszę zmieniać skali i przerabiać szkicu tak, aby zawierał tylko zamknięte kontury.

Chcę wykonać cięcie laserowe na blasze zgodnie z tymi liniami

Czy to jest plik, który otrzymałeś, czy już go przerobiłeś?

Otwierając go za pomocą Autocada, jest całkiem czysty, są tylko 252 splajny i 251 bloków kreskowania. Aby wykonać cięcie, najpierw usuń kreskowanie, a następnie możesz spróbować uprościć splajny, ale nie jestem pewien, czy zyskasz na spędzonym czasie.

W załączeniu znajduje się plik bez kreskowania

kosz na śmieci cactus_sans_hachures.dxf

Nie mogę pobrać pliku

W zależności od przeglądarki kliknij prawym przyciskiem myszy / "zapisz docelowy link jako" (lub coś w tym stylu)

1 polubienie

dobrze, że działa, z drugiej strony plik jest jeszcze cięższy, 7,7 MB w porównaniu do 5,1 MB wcześniej

jeśli jesteś zainteresowany, umieściłem go w formacie DWG, jest znacznie mniejszy.

Cdt

test.dwg
1 polubienie

pytanie 

Dlaczego nie zapisać pliku DXF  lub DWG jako obrazu?

które można zintegrować z oprogramowaniem za pomocą obrazu szkicu

które będzie można powiększać, jak chcesz

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/contenu/tuto-cr%C3%A9ation-dun-model-laide-dune-image

ponieważ jak zwizualizowałem twój DXF

i że przerobisz wszystkie splajny w celu modyfikacji i prawdopodobnie konserwacji wewnętrznej blachy

To jest generalnie mój sposób postępowania

W zależności od rozmiaru rysunku do utworzenia konturów wystarczą linie proste

więc faktem dość szybko, ale maksymalnie kliknięcia i szkice

to jest dokładnie ten typ projektu, który uwielbiam ;-)

@+ ;-)

3 polubienia

Innym rozwiązaniem, którego używam w przypadku skomplikowanych logo, takich jak twoje, jest nie przełączanie się na oprogramowanie.

Robisz swoją część w SW, to nie problem, to prawdopodobnie musisz ją zapisać w dwg lub dxf, aby przekazać ją pod swoim oprogramowaniem CAM dla lasera.

Tak więc, gdy dxf/dwg jest gotowy, wtedy kopiujesz swoje logo na swoją część w odpowiednim rozmiarze, a następnie możesz przetwarzać w oprogramowaniu laserowym.

Wada: nie masz wizualizacji swojego modelu 3D w oprogramowaniu, jeśli klient chce zobaczyć podgląd przed obróbką. (nic nie stoi na przeszkodzie, aby udostępnić widok DWG, aby pokazać położenie i rozmiar logo)

Więc rozwiązanie, którego możesz użyć, jeśli Twoim jedynym celem jest wyjęcie części z maszyny. Nie ma sensu tracić czasu na przerabianie tego w SW tylko po to, żeby ładnie wyglądać ;)

W moim przypadku (najczęściej) częściej używam metody obrazu w tle szkicu, który rysuję w linii/łuku okręgu (mniej linii programowej dla cnc), a następnie dodaję funkcję skali.

Na koniec tworzę szkic, odzyskując wszystkie kontury w odpowiedniej skali, które mogę przenieść na żądaną część (części). (metoda szablonowa)