Jakie jest ograniczenie podążania za "wybrzuszeniem"?

Witam

Chciałbym, aby komponent, który może poruszać się prostopadle do innego, podążał za swoją powierzchnią zgodnie z ich konturami:

Z jakimi ograniczeniami mogę to zrobić?

Edycja: Określam, że żółty element jest elastyczny w tym samym kierunku ruchu co zielony element, a zatem, że w zasadzie 3 dolne wierzchołki zielonego są potencjalnymi punktami kontaktowymi i muszą być w stanie określić jego położenie na powierzchni żółtego elementu.

Czy ma to coś wspólnego z tematem magnesów?

1 polubienie

Ten sam projekt, ale te 2 elementy nie są namagnesowane, stykają się pod wpływem nacisku (sprężyna na dole zielonej części).

Nawet jeśli rzeczywiście byłaby to możliwa metoda symulacji magnesów :wink:

Zobacz ograniczenie trajektorii:
SLDWORKS_7TIu20OLCb
Inna ograniczona możliwość krzywki (w zależności od projektu)

2 polubienia

Będę potrzebował lekcji, aby zrozumieć te 2 ograniczenia...
Wydaje się, że jest to to, czego potrzebuję, ale nie ma sposobu, aby wybrać " prawidłowe podmioty"... Nie rozumiem, czego on chce.
Trajektoria nie jest lepsza, nawet gdy uda mi się skonfigurować parametry do walidacji bez błędów, moje komponenty całkowicie się zawieszają...

Witam @Sylk

Jest to wyraźnie krzywka, którą chcesz narysować.
Logicznie rzecz biorąc, powinniśmy raczej zacząć od ograniczenia krzywki

Problem w tym, że mam wrażenie, że nie jest to możliwe z moim utworem i jego profilem...
Z tego, co rozumiem, wszystkie twarze muszą być styczne. Tyle tylko, że moja część nie jest zwykłym wytłaczanym profilem, a jeśli mam się dobrze bawić zaokrąglaniem każdej krawędzi... Zwłaszcza, że zielona moneta nie przejdzie do końca, po prostu chcę, żeby przesuwała się na " jedną " stronę.

Wiązanie krzywki nie będzie odpowiednie, ponieważ wymaga połączeń stycznych.
Z drugiej strony, trajektoria jest rozwiązaniem, jeśli proponowana ilustracja jest dokładna.

Będziesz musiał tylko wygenerować szkic z przesunięciami, które dobrze pasują do niektórych elementów (12 mm na poniższym rysunku)...

image

Montaż przegubowy w wersji SW2022.
ContrainteCameSW.zip (132.3 KB)

1 polubienie

Myślałem też o kamerze

Do wiązania krzywki potrzebny jest profil zamknięty, bez ostrych kątów. A do profilu krzywki potrzebna jest część koła.
Przykład:

Zmodyfikuj więc profil części lub zacznij od ograniczenia trajektorii. (Zobacz @m_blt odpowiedzi)

1 polubienie

Dziękuję za te wskazówki.

Powiedzmy, że sprawa staje się nieco skomplikowana, ponieważ " wgniecenia " znajdują się w rzeczywistości na elastycznych " zakładkach ", które należy ścisnąć, aby móc usunąć i przesunąć część. " Przeciwkrzywka " musi zatem podążać za odkształceniem profilu przed zsunięciem się na jego powierzchnię.

Narysowanie trajektorii na elastycznym profilu jest trochę trudne, prawda?