Jaką metodę wykorzystać bank profili z modyfikacją udaru w SolidWorks 2017?

W domu nie martw się, działa dobrze...

Otwierając sam plik LFP, gdzie jest punkt zbieżności?  zrzut ekranu, jeśli to możliwe?

Pierwotnie jest to zbieg okoliczności, tutaj :

esquisse1_de_sldlfp.jpg

OK

a w dolnej połowie obrazu "bibliotheque_de_conception.jpg"

Gdzie jest pochodzenie?

Jest to punkt, który znajduje się w kierunku środka profilu.

Skompilowałem obrazy na nowo:

U góry po lewej: Lib Feat zaczyna się od pożądanego początku;

U góry po prawej: wybór tego punktu odniesienia;

Dół: położenie szkicu z tym punktem początkowym umieszczonym (w środku), a nie w początku profilu.

bibliotheque_de_conception_avec_origines.jpg

W domu to działa...

może błąd specyficzny dla twojego komputera lub w definicji LFP...

musimy spróbować odtworzyć LFP i jego odniesienia...

W przeciwnym razie zobacz z obsługą infolinii, w domu to działa.

capture.png

Czy nie jest to "martwy szkic", w którym przypadkiem pojawiają się tylko stałe?

Tak, jest to import pliku DWG ze wszystkimi stałymi encjami (stałymi relacjami), to jest to, co robimy cały czas dla profili dostawców...

Czy to z tego powodu?

Mocno myślę, że...

moje LFP to zwymiarowane szkice, a jeśli usunę "zbieg okoliczności", wszystko jest niebieskie...

Jeżeli początek układu współrzędnych jest za każdym razem taki sam, należy skorygować położenie w LFP,

i przenieś wszystkie funkcje, aby umieścić początek układu współrzędnych we właściwym miejscu.

Próbowałem tego z innymi profilami i może być też orientacja plus pozycjonowanie, które będą problemem.

Wtedy zdajesz sobie sprawę, że spawana konstrukcja jest dobrze przemyślana z częścią Lib Feat, z wyjątkiem aktualizacji po modyfikacji...

Początek układu współrzędnych jest już umieszczony w odpowiednim miejscu w każdym LFP, ale problem polega na tym, że nie jest on przejmowany przez funkcję biblioteczną.

Zamierzam przetestować coś innego, tam jest to skomplikowane.

Po tym, czego chcesz, w rezultacie wydaje mi się to nieco "idealne": chciałbyś, aby SW sam poszedł i zmodyfikował 50 lub 100 części, gdy zmieniasz sekcję swojego profilu???

Jeśli to wszystko, to nie sądzę, aby jutro istniało rozwiązanie (chyba że masz EPDM i umiejętności programowania).

Jednym z możliwych sposobów jest zarządzanie sekcją w funkcji bibliotecznej. Funkcja biblioteki tworzy twój szkic w pokoju, ale jeśli ponownie opublikujesz swoją funkcję biblioteczną (i nie zmienisz jej miejsca w swojej sieci), możesz przejść do swojego pokoju, aby ponownie edytować funkcję biblioteki (może być konieczne posiadanie 2 mini konfiguracji, aby działała) i tam, o dziwo, Twoja sekcja będzie aktualizowana jak duża (i logicznie rzecz biorąc, Twoje funkcje powinny zostać poprawnie przebudowane).

Nie wiem, jak to działa z profilami wytłaczania, ale możliwe, że tak też jest (przejdź do funkcji korzystającej z profilu i wybierz ją ponownie, aby wymusić przebudowę. W końcu, jeśli Twoja część/zespół zawiera setki funkcji korzystających z tego samego profilu, to jest pewne, że nie zostanie to zrobione w 5 minut.

Nie chcę, aby SolidWorks samodzielnie zmieniał części, których dotyczy problem, gdy edytujemy przekrój, a jedynie aktualizował część, gdy jest ona otwarta. Tak samo jak modyfikacja części w zespole może działać.

Problemem ze szkicami bibliotecznymi pozostaje pozycjonowanie i orientacja, które są łatwe do opanowania za pomocą spawanej konstrukcji...

Dlatego wydaje mi się, że "Lib Feat Part (type feature palette)" (link do oryginalnej funkcji = odnośnik zewnętrzny) zawierający szkic wydaje się być najodpowiedniejszym rozwiązaniem.

Wada: nie będzie automatycznego wypełniania opisu w tabeli Soldered Const.

Następnie, jeśli jest tylko pozycyjny, istnieje wiele sposobów, aby to naprawić, za pomocą narzędzi do szkicowania i innych...

1 polubienie

Logika oprogramowania polega na tym, że modyfikacja nie ma wpływu na już wykonane części.

Powinieneś być w stanie wiedzieć, czy część wprowadzona na rynek w 2016 roku była z taką a taką wersją profilu, czy nie.

Dla mnie, jeśli profil ewoluuje, nie powinien mieć tej samej nazwy, tak jak część, która ewoluuje, albo zmienia nazwę, albo zostaje zindeksowana.

Więc ta sama odpowiedź: nie ma prostego rozwiązania, aby zrobić to, co chcesz.

3 polubienia

sbadenis : Chciałbym zarządzać wskazówkami na profilach i przejrzeć je, jeśli nastąpi drobna zmiana (jeśli poważna: zmiana profilu), tak jak każda część. Jeśli zmodyfikujemy część, zostanie ona zaktualizowana we wszystkich zespołach, które ją zawierają, zarówno nowych, jak i starych.

olivier42 : Kiedy mówisz o "Lib Feat Part (type feature palette)" (link do oryginalnej funkcji = zewnętrzny ref.), czy mówisz o Lib Feat Part zintegrowanej jako szkic za pomocą Design Library ? Który z nich odpowiada wykonanym przeze mnie testom?

Tak

1 polubienie

Witam

Wracam z moim problemem, który wciąż jest bardzo aktualny, z kilkoma kolejnymi próbami.

Zamierzamy porzucić spawaną konstrukcję na rzecz niemożliwych historii automatycznej aktualizacji, ale nadal nie udało mi się ustawić zaimportowanych profili LFP, zaznaczając funkcję "Link to library piece".

Nadal są one umieszczone w środku ujęcia, a nie w stosunku do oryginalnego początku LFP i nie mam możliwości (o ile mi wiadomo) na ich prawidłowe przestawienie.

Chciałbym zwrócić uwagę, że nasze profile LFP są stałe, tzn. zawierają tylko "stałe" wiązania szkicu.

Jakieś pomysły?

lfp_insere_en_esquisse_de_bibliotheque.jpg

Witam

Zgadzam się z kolegami, a mianowicie, że profil do spawania mechanicznego jest bytem wyjątkowym (ze względu na swoje właściwości kształtowe, ale nie wymiary).

Istnieje jednak sposób na automatyczne zastąpienie jednego profilu innym: makra, dodatku lub samodzielnej aplikacji.

Harmonogram programu:

• Wyświetlanie formularza umożliwiającego użytkownikowi wybranie profilu do zastąpienia, jego zastąpienia oraz folderu, w którym należy wprowadzić zmiany.
  • Otwórz plik . 
  • Przeszukaj listę funkcji pod kątem tych, które korzystają z profilu.
  • Edytuj element, zastępując profil.
  • Zarządzanie umieszczaniem profili (za pomocą kodu lub ręcznie)
  • Zapisywanie i zamykanie
  • Przejdź do następnego.

Z drugiej strony wymaga to dużego rygoru, ale przede wszystkim jest sprzeczne z naturą. Lepiej byłoby stworzyć inną konfigurację pomieszczenia.

Wybór należy do Ciebie...

3 polubienia

Dziękuję, ale to, co mi przeszkadza, to nie zamiana jednego profilu na drugi, ale aktualizacja podczas modyfikacji profilu, co może się zdarzyć podczas programowania, wdrażania lub optymalizacji.

Rezygnujemy z konstrukcji spawanej ze względu na brak możliwości automatycznej aktualizacji i problemów, jakie może to dla nas przysporzyć.

Do tej pory mam 2 opcje: albo zachowamy nasze profile części Lib Feat, które będą używane jako bank szkiców w bibliotece, albo bezpośrednio zintegrujemy szkic z naszym profilem 3D, który będzie używany dla naszych zespołów.