Jaką metodę wykorzystać bank profili z modyfikacją udaru w SolidWorks 2017?

Witam

Po moim pytaniu o konfigurację automatycznej aktualizacji spawanego mechanicznie podczas modyfikacji profilu "Lib Feat Part". SLDLFP, zwracam się do Pana z prośbą o pomoc w skierowaniu nas w stronę nowej metodologii (lub jej braku, w zależności od tego, co jest możliwe).

Zależy nam na tym, aby mieć bazę danych profili (dostawców lub wewnętrznych), które możemy wykorzystać do tworzenia naszych plików 3D, a przede wszystkim, aby każda modyfikacja pliku źródłowego profilu miała wpływ na wszystkie pliki , w których został wstawiony.

Moi koledzy zdecydowali się na bank części Lib Feat do konstrukcji spawanych, ale problem polega na tym, że żadna aktualizacja nie jest możliwa inaczej niż ręcznie.
Myślałem o banku szkiców w bibliotece, identycznym w pewien sposób z naszymi obecnymi częściami Lib Feat, które moglibyśmy zintegrować z naszymi plikami, ale nigdy nie używałem tej metody, więc nie znam jej granic ani ograniczeń, z wyjątkiem tego, że pozycjonowanie i orientacja są bardziej delikatne.

Co myślisz? Macie jakieś pomysły?

Wiedząc, że musi pozostać dość łatwy w użyciu.

FYI, korzystamy z SolidWorks SP5 / EPDM 2017 Pro i myCADservices/tools Premium.

Z góry dziękuję ;-)

Antó

Przeczytałem twój poprzedni post. I nie rozumiem, dlaczego wprowadzasz zmiany?

Jaki jest charakter jego zmian?

1 polubienie

Zmiany mogą być spowodowane wieloma przyczynami: zmodyfikowaną grubością profilu, rzeczywistym odkształceniem wymagającym zmiany profilu, zmianą położenia żebra lub zaciśnięcia itp.

Zmiany te mogą być spowodowane wewnętrznie lub przez naszych dostawców.

Niekoniecznie zdarza się to zbyt często, ale zdarza się i konieczne jest dokonanie aktualizacji, aby wszystkie nasze dokumenty pozostały aktualne.

Twój problem polega na tym, że spawana konstrukcja SW oparta na profilach SW opiera się na pojęciu szkicu zintegrowanego z plikiem prt (co czyni go autonomicznym).

Aby wykonać opisaną przez Ciebie operację, widzę tylko wstawienie części do części, ale stracisz niektóre z konkretnych funkcji spawania mechanicznego.

Szkice biblioteki miałyby takie samo zachowanie jak część Lib Feat (bez aktualizacji)?

Po tym niekoniecznie chcemy konkretnych elementów spawanych mechanicznie, ponieważ ich nie używamy.

Ale w jaki sposób pokój w pokoju zostanie zaktualizowany? A my chcemy zrobić pełne ramki, więc musielibyśmy wstawić ten kawałek 4 razy?

Połowa zgadza się z @stefbeno

Nawiązując do przesłania @remrem: standardowy profil konstrukcyjny nie ewoluuje, jest standardem od lat i będzie nadal obowiązywał (IPE, IPN, UPE itd...)

To pytanie zawsze pojawia się od czasu do czasu na forum, odpowiedzi są zawsze takie same...

To, czego wydajesz się używać, wygląda jak profile ekstrudera, więc podlegają rzadkim aktualizacjom.

Wybór 1:

W razie potrzeby należy stosować tylko "specjalne profile ekstrudera" (bez spawanych profili konstrukcyjnych IPN lub UPN itp.)

Następnie wybór ASM (z opcją trybu części) z PRT zapewni szybkie zadanie i szybką aktualizację.

(PRT z konfiguracjami długości i cięciem pod kątem (jeśli nie zarządzają w ASM)

Zaleta: oznaczenie profili w trybie automatycznym, z automatyczną aktualizacją w razie potrzeby.

Wada: zarządzanie cięciami narożnymi...

Wybór 2:

"Lib Feat Part" ma tylko szkic, który ma być wstawiony do PRT (z opcją zachowania linków), ten tryb jest asymilowany do "małego zewnętrznego odniesienia" (= performance food)

Pozwala pracować w duecie z funkcjami "const.soudés" i mieszać wszystko, co...

Zaleta: umożliwia aktualizację szkicu w razie potrzeby

Wada: oznaczenie w tabeli spawanej nie będzie automatyczne.

Wybór 3:

PRT w PRT = Odniesienie zewnętrzne

Wydajność żywności, jeśli jest niewłaściwie używana, sprawia, że komputer zwalnia na niewiele itp.

1 polubienie

PRT w PRT (" średnie lub duże" odniesienie zewnętrzne): tak wstaw kilka części lub utwórz symetrie ciała lub powtórzenia.

Lib Feat Część "palety funkcji" (może to być zestaw funkcji lub tylko szkic), ale nie ma to nic wspólnego z profilami Const.Soudés!!

mamy znacznik wyboru podczas wstawiania, aby zachować lub nie link ("mały" Odniesienie zewnętrzne)

W 2 powyższych przypadkach dostępne są następujące opcje zarządzania:

Opcje systemowe / Odnośnik zewnętrzny

Tryb ASM (w trybie pokojowym) jest łatwiejszy w zarządzaniu i ma mniej "zasobów żywnościowych"

Wybór 2 (biblioteka szkiców) wydaje mi się dobry, ponieważ przyjmuje wyobrażoną logikę i działa z naszym obecnym bankiem szkiców Lib Feat Part. Jest tak samo jak z konstrukcją spawaną, ale trzymamy się linku, wydaje się nienaganny, zamierzam kontynuować moje testy.

Myślę, że pojawi się problem z pozycjonowaniem, ponieważ szkic nie ustawia się w stosunku do swojego początku, po prawej szkic z dobrze wyrównanym początkiem układu współrzędnych, a po lewej szkic zintegrowany z pomieszczeniem z odsunięciem od początku:

bibliotheque_desquisses_-_positionnement.jpg

W szkicu Lib Feat Part nie może być zbieżności w początku układu współrzędnych (więc szkic z "-" z przodu)

Następnie, gdy odłożymy szkic, w panelu znajdują się:

Pozycjonowanie / Edycja szkicu

co pozwala, jak sama nazwa wskazuje, ustawić go w dowolnym miejscu...

Nasze szkice Lib Feat Part mają wszystkie stałe odniesienia, więc nie mam "-" z przodu.

"Edytuj szkic" jest dostępne tylko wtedy, gdy nie zaznaczysz opcji "Połączony z elementem biblioteki", co chcę zrobić.

A nawet jeśli odznaczę tę opcję, mam to okno, które uniemożliwia mi zrobienie czegokolwiek :

editer_lesquisse.jpg

O tak, nie zauważyłem, żeby "pozycjonowanie" znikało... Tyle samo dla mnie

W przeciwnym razie, w LFP, tworzy 2 "Referencje" (pierwszy folder na szczycie drzewa):

Plan / i punkt

Plan musi być już obecny,

Aby utworzyć "punkt", należy edytować szkic i zmienić położenie "zbieżności" na początku układu współrzędnych (lub linii, lub punktu z innego szkicu)

W ten sposób, gdy wstawimy LFP, poprosi o plan i punkt.

capture.png
1 polubienie

Próbowałem dodać punkt zbieżności w początku układu współrzędnych (dodaje się do odniesień), ale nie jest on brany pod uwagę, gdy klikam na ten punkt, oto obraz z wyborem tego punktu odniesienia na górze, a na dole pasją szkicu z tym punktem w środku sekcji, a nie w początku:

bibliotheque_de_conception.jpg

W domu nie martw się, działa dobrze...

Otwierając sam plik LFP, gdzie jest punkt zbieżności?  zrzut ekranu, jeśli to możliwe?

Pierwotnie jest to zbieg okoliczności, tutaj :

esquisse1_de_sldlfp.jpg

OK

a w dolnej połowie obrazu "bibliotheque_de_conception.jpg"

Gdzie jest pochodzenie?

Jest to punkt, który znajduje się w kierunku środka profilu.

Skompilowałem obrazy na nowo:

U góry po lewej: Lib Feat zaczyna się od pożądanego początku;

U góry po prawej: wybór tego punktu odniesienia;

Dół: położenie szkicu z tym punktem początkowym umieszczonym (w środku), a nie w początku profilu.

bibliotheque_de_conception_avec_origines.jpg

W domu to działa...

może błąd specyficzny dla twojego komputera lub w definicji LFP...

musimy spróbować odtworzyć LFP i jego odniesienia...

W przeciwnym razie zobacz z obsługą infolinii, w domu to działa.

capture.png

Czy nie jest to "martwy szkic", w którym przypadkiem pojawiają się tylko stałe?