Jakie są ograniczenia w tym przypadku?

Cze wszystkim 

Chcę umieścić ten niebieski element wzdłuż rury między parkingami . Jak myślisz, jakie ograniczenia muszę wprowadzić, aby mógł przesuwać się po rurze?

Z góry dziękuję za pomoc.

clamp.jpg

Witam

Powiedziałbym, że zbieżność ścieżki rury ze środkiem otworów zaciskowych, ale twoja rurka przejdzie przez zacisk zaciskowy bez deformacji.

3 polubienia

Witam

Innym rozwiązaniem jest wprowadzenie wiązań stycznych.

Jedynym problemem jest to, że często naprężenia styczne są kapryśne, jeśli przesuwasz części. Jeśli jest statyczny, powiedziałbym, że naprężenie styczne między krawędzią otworu a zewnętrzną stroną rury.

Ale jeśli rurka jest zakrzywiona, zapobiega to zsuwaniu się części, co ma tendencję do tworzenia węgorza.

Wolę propozycję @Sylk 

W rzeczywistości zależy to od tego, jak zbudowałeś swoją rurkę (jeśli wykonałeś przeciągnięcie za pomocą splajnu, jest idealny. Najlepszą rzeczą jest więc zajęcie dwóch punktów w środku otworów na niebieskim elemencie po każdej stronie otworu  i wykonanie ograniczenia koincydencji w środku otworu i linii splajnu rury.

Działa to, jeśli rurka jest zakrzywiona lub skręcona, jak w moim przykładzie.

Jestem w SW 2020. Jeśli masz poprzednią wersję, powiedz mi, zrobię ci mini-vidéo_tuto

Pozdrowienia

coulissage_sur_un_tube_.zip
coulissement_sur_un_tube.jpg
5 polubień

Hello@tous

Myślę, że jest to o wiele bardziej skomplikowane niż się wydaje, osobiście mogę być w stanie osiągnąć ograniczenie w zdefiniowanych pozycjach, ale na całej długości wydaje mi się, że nie jest to możliwe :)

Ograniczenia naprężenia, na krzywiznach (powierzchni szycia) na poziomie otworów mogą działać, ale komplikuje się to ze względu na grubość zacisku, a także obecność (lub nie) kontaktu z pęsetą w zależności od krzywizny i skręcenia rurki. 

To powiedziawszy, SW ma mocny silnik kontaktowy po stronie SW-motion, ale będzie on ograniczony do badania ruchu, a nie do poziomu naprężeń ;) 

1 polubienie

może to ci odpowiada (SW 18)

Zozo nie mogę otworzyć pliku, więc przepraszam, jeśli jest już oferowany :) 

Zestaw1.sldasm
4 polubienia

Dziękuję wszystkim za pomoc, spróbuję tego wszystkiego.

@zozo: Tak, przepraszam, nie mogę otworzyć twojego pliku, nadal jesteśmy pod SW2018.

Będę Cię informować na bieżąco.

Jeszcze raz wielkie podziękowania dla wszystkich.

Dziękuję Zozo i Lynk. 

Wykonałem twoje rozwiązania z kulkami / kropkami. Nie pomyślałam o tym ;)

Raz ukryte , to wszystko.

clamp_final.jpg

Cze wszystkim

@Lynk dlaczego dodałeś kulki? Ponieważ użycie punktu szkicu + krzywej wyciągnięcia po ścieżce wydaje się działać.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Hello@tous

Rzeczywiście, Pierre, przejścia rurowe wydawały mi się podłużne, wyobrażam sobie, że jest to po to, aby umożliwić rurze pewną swobodę i elastyczność , więc średnia linia tej rurki nie jest już ograniczona środkiem okręgów otworów, ale raczej musi ślizgać się wzdłuż rowka, Tak więc przecięcie krzywej rury z krzywą rowka jest zapewnione przez nowy komponent z zaletą łatwości edycji wiązań poprzez wybór kuli w widoku graficznym, bez konieczności szukania komponentu (pustego zawierającego tylko jeden punkt) w drzewie złożeń ;)

clamp.jpg
capture_02a.png
capture_03a.png
2 polubienia

Cze wszystkim

@Lynk dziękuję za wyjaśnienie, nie zauważyłem subtelności ślizgania się w podłużnym wnętrzu.