Jakie są najbardziej zasobożerne ograniczenia?

Witam

Czy masz pojęcie o ograniczeniach, które należy traktować priorytetowo, aby oszczędzać zasoby systemowe?

Czy ograniczenie suwaka jest bardziej "zachłanne" w zasobach niż na przykład dwa ograniczenia koincydencji (płaszczyzna/płaszczyzna)?

Czy istnieje klasyfikacja według typu ograniczeń?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Dobre pytanie! Kiedy zrobisz test, jestem ciekawy, czy będę miał związek :)

Podczas szkolenia jedyną informacją, jaką miałem na ten temat, było to, że trzeba jak najbardziej zablokować części, aby uniknąć konieczności ciągłego przeliczania stopni swobody przez SW. Podobnie jak na przykład w przypadku koncentryczności , musisz "zablokować obrót". 

Z mojej strony to raczej nagromadzenie ograniczeń związanych z elastycznymi zespołami spowalnia system. Mamy kilka części w translacjach, napędzanych przez części obrotowe (skonfigurowane w podzespole). Po umieszczeniu ograniczenia odległości w podzespole , ograniczenia kąta granicznego i ograniczenia rowka w zespole ma on tendencję do zmagania się z pewnymi trudnościami w pobliżu położeń granicznych. 

2 polubienia

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że im więcej jednostek jest do wybrania w ograniczeniu, tym bardziej kłopotliwe będzie jego obliczanie.
Podsumowując, naprężenia standardowe są lżejsze niż naprężenia zaawansowane, które są lżejsze niż naprężenia mechaniczne

3 polubienia

Pytanie jest ciekawe, ale nie widzę, jak oceniać "wagę" ograniczeń indywidualnie.
Funkcja "Ocena wydajności" podsumowuje liczbę ograniczeń, ale nie mówi nic więcej. 
Funkcja "Wizualizacja zespołu" zarządza tylko częściami, niezależnie od ich ograniczeń.

W przeciwnym razie, a priori, myślę jak @stefbeno, że hierarchia ograniczeń jest standardowa, zaawansowana, a następnie mechaniczna.