Jakie są różnice między solidworks a solid edge

Cze wszystkim. 

W tym miejscu chciałbym wiedzieć, jakie są znaczące różnice między oprogramowaniem solidworks a solid edge. Zawsze pracowałem na solidworks i w ogóle nie znam Solid Edge, rozumiem, że te 2 programy są dość podobne, jednak nadal istnieją pewne szare strefy.

Czy SolidWorks i Solid Edge mogą komunikować się ze sobą (z wyjątkiem iges lub step)? Czy istnieje możliwość odzyskania mojego drzewa tworzenia SolidWorks za pomocą Solid Edge?  Widzę wiele rzeczy w Internecie i szczerze mówiąc, naprawdę nie mogę się zorientować w tym sensie, że nigdy nie dotknąłem Solid Edge...  

Zauważyłem, że Solid Edge zawiera funkcję arkusza blachy. Osobiście uważam, że Solidworks jest naprawdę na szczycie (będąc kotlarzem u podstawy, nie potrzebuję oprogramowania, aby powiedzieć mi, co jest wykonalne, a co nie w giętarce, sam zdaję sobie sprawę z błędów, jeśli takie występują w momencie opracowywania części  ... ) 

Czy istnieje funkcja taka jak spawany mechanik, którą można znaleźć w solidworks z profilami itp  .? 

Znalazłem ciekawe porównanie w sieci, ale pochodzi ono z 2003 roku, wątpię, aby było nadal aktualne. 

Dziękuję za wyjaśnienia.

Witam

Być może najlepiej będzie podjąć decyzję samodzielnie, ponieważ SolidEdge oferuje bezpłatny 45-dniowy okres próbny, zobacz: http://www.digicad.fr/telecharger-solid-edge

Pozdrowienia

3 polubienia

Świetnie, ściągam to, zobaczę co się rzeczywiście zmieni ;) Dziękuję, wrócę, aby podzielić się tutaj moimi wrażeniami.

Dziękuję.

1 polubienie

Minęło trochę czasu, odkąd dotykałem SE. Ogólnie rzecz biorąc, jest to ten sam duch. W przypadku kształtowników spawanych mechanicznie i blach pełnione były podobne funkcje.

Jeśli chodzi o wymiany, to generalnie nie działa to bez względu na oprogramowanie (do tej pory z tego co miałem okazję testować) i kiedy jest to możliwe, wymaga zainstalowania i ważności 2 programów (czyli 2 licencji...) na maszynie. Ostatecznie SW ma funkcję rozpoznawania funkcji, ale generowane funkcje nie są wymiarowane.

2 polubienia