Zamierzam ustanowić na przyszły rok tytuł Starszego Technika RNCP w zakresie Projektowania Przemysłowego Systemów Mechanicznych
Więcej informacji można znaleźć na mojej stronie internetowej: http://ts.cism.free.fr/index.html
Krótko mówiąc, pozwala to praktykantom nauczyć się rysować narzędzia i specjalne maszyny (co odbywa się w projektowaniu metod).
Zaplanowałem "szkolne" przedmioty, które poskładałem od podstaw: narzędzia do wiercenia, frezowania; Plastikowe narzędzie do formy; narzędzia do prasowania (cięcie blach); mała zaciskarka do nitów (z jednym cylindrem do zaciskania, a drugim do zaciskania na wymiar).
Czy masz jakieś pomysły na pracę, która byłaby na tyle "generalistyczna", aby nadawała się do wielokrotnego wykorzystania w zawodzie?
Szukam też starych specyfikacji, które dałyby "prawdziwą" stronę pracy, którą im daję (usuwam referencje od klientów i są to prace, które nie opuszczą mojej klasy klasy). Interesuje mnie tylko specyfikacja.
Dla mnie najważniejsi są ludzie, którzy odbyli praktykę zawodową. Mają dobrą wizję praktyki. BAC PRO TCI za doświadczenie w warsztacie, aby poznać również różne środki produkcji, a następnie po BTS CRCI za wszystko, co jest praktyką w BE. Jest to świetnie rozumiane i są prawie operacyjne, gdy opuszczają BTS z wizją 2 światów.
Jeśli chodzi o studia, to zastanawiałam się, jaki rodzaj pracy w biurze projektowym byłby kształtujący, aby mieć szeroki zakres doświadczenia w biurze projektowym.
Moim zdaniem wszyscy stażyści lub praktykanci w BE powinni odbyć jedno- lub dwumiesięczny staż w warsztacie, aby nauczyć się pracować zgodnie z planem i zobaczyć błędy, których nie należy popełniać, oraz ulepszenia, które można wprowadzić dla ludzi, aby ułatwić im życie... Styl, oznaczenie pozycji lub wpust i czop itp.
Dobry pomysł dla Twoich uczniów. Nie jest "najseksowniejszy" podczas nauki, ale w rzeczywistości dobrze służy po nim.
Widziałem, że byłeś w narzędziach do cięcia pras. Może powinieneś również uwzględnić wykrawanie i stemplowanie?
Jeśli jest to optyka metody, może dołącz również chwytaki robotów z ruchami, których można się spodziewać? W czasie, gdy to robiłem, musieliśmy umieścić system inkrementacji ventolline w głównym korpusie. Obejmuje to chwytanie ciała, ustawianie go we właściwym kierunku, ustawianie kół zębatych, sprężyn itp. Sprawdź, czy elementy są na swoim miejscu, zaplanuj ścieżki krzywki itp.
W rzeczywistości, jeśli nie możesz znaleźć istniejącej specyfikacji, jest to całkiem proste. Bierzesz dowolny przedmiot, poddajesz go analizie przez swoich uczniów, prosisz ich, aby sporządzili specyfikacje do montażu... i co ;) dziel pozycje projektowe
Poza tym pomyślałem również o lejach do sortowania, przechowywania i dystrybucji nakrętek, podkładek itp. Jest dość osobliwy i służy całkiem sporo w specjalnej maszynie.
Jestem biurem projektowym zajmującym się przetwórstwem tworzyw sztucznych i często zdarza się, że moi koledzy z biura projektowania mechanicznego muszą wykonać zespoły pozycjonujące do plastikowych komputerów do stacji roboczych (kontrola tablic elektronicznych montowanych w plastikowych skrzynkach, instalacja do sitodruku itp.).
Na ogół mają trudności z odzyskaniem szkiców, liści, fragmentów wspólnych planów itp. Więc to ja jestem tym, który przerabia całą instalację.
Łatwo jest znaleźć formy 3d części, które mają być spawane w ultradźwiękach, które można oszukać w specjalnej maszynie, które można zintegrować z zespołami z obróbki skrawaniem.
W razie potrzeby mogę wysłać Ci kilka części 3d + proste plastikowe formy (lub bardziej skomplikowane ;-) ) do tworzenia tematów. Zobacz nawet funkcjonalne surowe przedmioty, na których można ułożyć zasady projektowania tworzyw sztucznych (stałe ściany, żebrowane wzmocnienia, przeciągi,...).
Dostarczyłem już 2 narzędzia do dziurkowania/cięcia blachy; bardzo prosty i bardziej złożony (z pustym uchwytem).
Myślałem o stemplowaniu, ale nigdy tego nie robiłem, więc zobaczmy zasady pełzania materiału, nb pass,...
W przypadku stacji przeładunkowej z chwytakami robotów potrzebowałbym prawdziwego kontekstu badawczego, aby temat był skuteczny. Szukam takiego.
W przypadku leja selekcyjnego lub pozycyjnego również o tym myślałem, ale wydaje mi się, że sprawdzenie, czy rozwiązania praktykantów są w porządku, wydaje mi się skomplikowane.
W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc!
I nie wahaj się, jeśli masz starą specyfikację, jestem za tym!
@Alain, byłoby to z przyjemnością... Niestety nie jestem w tej firmie od 4 lat. Więc to trochę za daleko! :(A dzisiaj jestem bardziej na cienkiej blasze (i nie jestem pewien, czy ci to pomaga?)
@Aurélien Fives zaplanowałem już małe zespoły z mechanicznie spawanymi ramami, a następnie kolejny w Norcan, zespół do ustawiania nitów z cylindrem zaciskowym i mocowy; Prawdopodobnie zarządzanie przenośnikiem elektrycznym, obróbka oprzyrządowania (frezowanie i wiercenie). Pozostaję otwarty na inne propozycje.