Co to jest "normalne" i "hybrydowe" ciało w CATIA?

Witam

Podążając za kilkoma radami, zdecydowałem się na użycie trybu "normalnego projektu" w CATIA. Nawiasem mówiąc, dla Twojej informacji, zamieściłem już temat na ten temat: http://www.lynkoa.com/forum/catia/changement-doption-conception-hybride-vers-conception-normale?page=0#answer-697423

Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że nadal nie do końca rozumiem, co kryje się za "normalnym ciałem" i "ciałem hybrydowym".

To, co zapamiętałem, to to, że "normalne ciało", w przeciwieństwie do "ciała hybrydowego", może zawierać tylko operacje objętościowe. Tak więc, jeśli używany jest "normalny" projekt, szkielety są ułożone w zestawy geometryczne, a korpusy części zawierają tylko operatory objętości, co nie jest prawdą w projektowaniu hybrydowym. Czy moje wspomnienia są poprawne?

Ponadto, czy mógłby mi Pan podać więcej szczegółów na temat tych dwóch koncepcji? Chciałbym dowiedzieć się dokładniej, co CATIA oznacza przez "normalne ciało" i "ciało hybrydowe"

Z góry dziękuję za pomoc.

1 polubienie

WitamWszystkie wyjaśnienia można znaleźć w pomocy CATIA (F1)

Redagować:

Tak, twoje wspomnienia są poprawne

Tryb hybrydowy pozwala mieszać powierzchnię i objętość.

Aby uzyskać informacje na temat możliwości asocjacji w różnych pojemnikach (bryłach lub zestawach geometrycznych), najprostszym sposobem jest skonsultowanie się z pomocą CATIA

Ponieważ ilość możliwości jest ważna, wszystko zależy od tego, czego chcemy w zakresie organizacji (czytelności) Wykresu (konstrukcji historycznej).

1 polubienie

Rzeczywiście, hybryda = objętość  + powierzchnia jak w SolidWorks

Dziękuję Franck za Twoją opinię.

Rzeczywiście, dobrze jest wrócić do podstaw, do czytania pomocy.

Udało mi się zdobyć francuską wersję, którą właśnie uważnie czytam. Ale w rozmowach z innymi kolegami myślę, że będę trzymał się normalnego trybu.

Proszę, nie mogę uzyskać dostępu do pomocy catia. Czy mogę mieć rozwiązanie, aby uzyskać do niego dostęp?

Witaj, dokument CATIA V5 musi być zainstalowany lokalnie lub na serwerze.

Aby to zrobić, można go pobrać ze strony internetowej Dassault.
Wersja doc musi być zgodna z używaną wersją CATIA V5.
W przypadku instalacji na serwerze lub w określonej lokalizacji należy wskazać w opcjach ścieżkę do Doc Tools / Options / General / Help.
Po naciśnięciu F1 w funkcji zostanie otwarty skojarzony dokument, F1 otworzy tylko dokument.

Dziękuję bardzo.